Kokeile kuukausi maksutta

Fennovoiman omistajat toivottavat venäläiset tervetulleeksi

Fennovoiman omistajat ovat innoissaan yhteistyön etenemisestä venäläisen Rosatomin kanssa. Venäläisten on tarkoitus toimittaa ydinvoimala Pyhäjoelle, ja lisäksi neuvotellaan kolmanneksen omistuksesta.

Fennovoiman omistajat ovat innoissaan yhteistyön etenemisestä venäläisen Rosatomin kanssa. Venäläisten on tarkoitus toimittaa ydinvoimala Pyhäjoelle, ja lisäksi neuvotellaan kolmanneksen omistuksesta.

Fennovoiman omistaa Voimaosakeyhtiö SF, jolla on kymmeniä omistajia eri alojen yrityksistä energiayhtiöihin. Suurin yksittäinen osakas on Outokumpu lähes 15 prosentin siivulla. Jos Rosatom ostaa kolmasosan Fennovoimasta, Outokummun osuus putoaa alkuperäiseen 10 prosenttiin. Yhtiössä luotetaan venäläisiin.

”Rosatom on vahva toimija, ja heillä on hyviä näyttöjä tällaisista hankkeista”, viestinnästä vastaava johtaja Saara Tahvanainen kehuu.

Lähes kuusi prosenttia Fennovoimasta omistavan Boliden Kokkolan toimitusjohtajan mukaan Rosatomin omistajaksi tulo olisi lähellä alkuperäistä tilannetta, missä saksalainen energiayhtiö E.ON oli kolmasosan omistajana.

”Siihen me lähdimme mukaan. En mitenkään priorisoi omistajatahoja”, sanoo toimitusjohtaja Jarmo Herronen.

Saksalaisten lähtö kirpaisi

E.ON jätti Fennovoiman ja 34 prosentin osuutensa viime lokakuussa, minkä jälkeen Fennovoima siirtyi kokonaan Voimaosakeyhtiö SF:n haltuun. Fennovoiman omistajiin lukeutuvan Voimajunkkarien hallituspomon mielestä saksalaisten lähtö jätti kokonaisuuteen taloudellisen aukon, jota Rosatom nyt mahdollisesti paikkaa.

”Rosatom tuo omistajakuntaan osaamista, jota aiemmin ajattelimme E.ON:lla olevan. Rosatom on vähintään yhtä hyvä omistaja”, tuumaa hallituksen puheenjohtaja Martti Haapamäki.

Fennovoima on menettänyt viimeisen vuoden aikana seitsemän omistajaa. Suurin yksittäinen lähtijä S-ryhmä oli mukana lähes 4 prosentin osuudella. Haapamäen mielestä pienten omistajien irtautuminen ei ollut kovin merkittävää.

”Jos olisi syntynyt jonkinlainen ketjureaktio, isompikin ryhmä olisi saattanut lähteä. Nyt ei kuitenkaan ole mitään sellaista ilmassa.”

Rosatom halutaan Fennovoiman omistajaksi myös siksi, että sovitusta pidettäisiin kiinni. Kun osa rahoituksesta tulisi venäläisiltä, aikataulu- ja kulusuunnitelmat luultavasti pitäisivät.

”Voi kuvitella, ettei sitä itselle huonoa laitosta tee”, pohtii toimitusjohtaja Risto Vaittinen Fennovoiman omistajiin kuuluvasta Turun Energiasta.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Fennovoiman omistajat toivottavat venäläiset tervetulleeksi”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat