Kokeile kuukausi maksutta

Helsinki-Vantaan lähes miljardin arvoinen kehittäminen alkaa

Lentoasemista ja lennonvarmistuksesta vastaava Finavia Oyj käynnistää laajan Helsinki-Vantaan kehittämisohjelman, joka ajoittuu vuosille 2014–2020. Kehittämisohjelma on suuruudeltaan noin 900 miljoonaa euroa, ja sen työllisyysvaikutus on arviolta 14 000 henkilötyövuotta. Ohjelma kohdistuu pääasiassa lähtöselvitys- ja vaihtomatkustuskapasiteetin kasvattamiseen sekä liikennejärjestelyjen parantamiseen.

Lentoasemista ja lennonvarmistuksesta vastaava Finavia Oyj käynnistää laajan Helsinki-Vantaan kehittämisohjelman, joka ajoittuu vuosille 2014–2020. Kehittämisohjelma on suuruudeltaan noin 900 miljoonaa euroa, ja sen työllisyysvaikutus on arviolta 14 000 henkilötyövuotta. Ohjelma kohdistuu pääasiassa lähtöselvitys- ja vaihtomatkustuskapasiteetin kasvattamiseen sekä liikennejärjestelyjen parantamiseen.

image

Kehittämisohjelma käynnistyy terminaali 2:sta lähtöselvitysaulan parannustöillä. Samaan aikaan käynnistetään tarkempi suunnittelutyö, jolloin tehdään lopulliset päätökset laajennustöiden kohdistamisesta.

Kokonaan uuden infrastruktuurin rakentaminen käynnistyisi näillä näkymin vuonna 2015. Yhtenä vaihtoehtona Finavia tutkii mahdollisuutta rakentaa niin sanottu satelliittiterminaali terminaali 2:n viereen. Yhtiö suunnittelee myös terminaali 2:n laajentamista nykyisten P1- ja P2-pysäköintitilojen alueelle.

Kehittämisohjelma saadaan käyntiin valtion myöntämän pääomituksen ansiosta, kun valtio sijoittaa Finaviaan 200 miljoonaa euroa. Sen ansiosta Finavian omavaraisuusaste ja mahdollisuudet ottaa velkaa paranevat.

”Pääomitus kohdistetaan Helsinki-Vantaan kehittämiseen, jotta voimme palauttaa valtion sijoituksen takaisin liiketoimintamme tuotoilla. Samalla pystymme hoitamaan keskeisten verkostolentoasemien korjausvelkaa nykyistä enemmän”, Finavian toimitusjohtaja Kari Savolainen sanoo.

Kehittämisohjelman lisäksi Finavia toteuttaa Helsinki-Vantaalla, keskeisillä verkostolentoasemillaan sekä lennonvarmistuksessa noin sadan miljoonan euron arvoiset korjaus- ja ylläpitotyöt. Ne sisältävät muun muassa kiitoteiden päällystyksiä ja terminaalirakennusten ylläpitotöitä.

Taustalla lentoaseman matkustajamäärän kasvuennusteet

Helsinki-Vantaan kehittämisohjelman tavoitteena on varmistaa lentoaseman vahva kilpailuasema Euroopan ja Aasian välisessä vaihtoliikenteessä.

”Lentomatkustajat odottavat sujuvuutta, nopeita vaihtoaikoja, hyviä palveluja ja elämyksellisyyttä. Nämä tekijät ratkaisevat lentoaseman menestymisen kovassa kilpailussa, ja niihin meidän pitää panostaa. Joka kolmas lentomatkustaja valitsee lentoreittinsä vaihtolentoaseman perusteella.”

Finavia on aiemmilla investoinneillaan turvannut Helsinki-Vantaan tien merkittäväksi vaihtokentäksi Aasian ja Euroopan välisillä reiteillä sekä mahdollistanut lentoaseman kapasiteetin 15 miljoonaan matkustajaan. Lentoliikenteen kasvu on kuitenkin ruuhkauttamassa lentoaseman tulevina vuosina.

”Ennusteiden mukaan Helsinki-Vantaalla on 20 miljoonaa matkustajaa 2020-luvun alkupuolella. Tämä tarkoittaa, että nykyiset tilat käyvät riittämättömiksi ja että Helsinki-Vantaan on kyettävä uusiutumaan ja kehittämään prosessejaan. Päälentoasemamme menestyminen johtavana vaihtokenttänä takaa suomalaisille kattavat lentoyhteydet myös tulevaisuudessa ja parantaa maamme kilpailukykyä merkittävästi.”

Helsinki-Vantaan kehittämisohjelma 2014–2020

Lähtöselvitys- ja turvatarkastuskapasiteetin kehittäminen Terminaali 2:ssa

 • Matkustajien turvatarkastuskapasiteetin lisäys
 • Congress-alueen kehittäminen
 • Lähtöselvitys- ja bag drop -automaatio
 • Toteutus vuonna 2014

Vaihtoliikenteen kapasiteetin kehittäminen

 • Lisää laajarunkokonepaikkoja Non-Schengen-liikenteelle
 • Terminaalin kasvattaminen esimerkiksi satelliittiterminaalin avulla
 • Voidaan toteuttaa asteittain kysynnän mukaan 2015–2020

Lähtevän ja saapuvan liikenteen kehittäminen Terminaalissa 2

 • Terminaali 2:n laajennus edusta-alueelle ja pysäköintikapasiteetin kehittäminen
 • Keskitetty lähtöselvitysalue, turvatarkastus ja matkatavaroiden luovutus
 • Liikennejärjestelyiden kehittäminen
 • Mahdollisuus kaupallisten palveluiden lisäämiseen
 • Alustava aikataulu 2017–2019 riippuen toisten hankkeiden aikataulutuksesta

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Helsinki-Vantaan lähes miljardin arvoinen kehittäminen alkaa”

 1. Hieno juttu! Kasvua on näkyvissä ja hyvät mahdollisuudet luoda lisää työpaikkoja lentokentällä sijaitseville yrityksille. Ainoa mikä estää tämän on lentoliikenteen työehtosopimusneuvottelut aina kun sopimukset umpeutuvat. Matkustaa pitäisi lokakuun lopussa, mutta vähän jännittää nämä tulevat lakot…

 2. saa nähdä miten konsulttien ruususen tulevaisuuden kuvat toteutuvat.parempi olisi ollut laittaa tuo 900milliä teiden ja ratojen kuntoon laittoon, ne ovat surkeassa kunnossa.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat