Kokeile kuukausi maksutta

RT: Rakentaminen supistuu 3 prosenttia tänä vuonna

Rakennusteollisuus RT:n tuoreen suhdannekatsauksen mukaan rakentamisen määrä vähenee tänä vuonna 3 prosenttia. Rakentaminen on supistunut jo kuuden peräkkäisen vuosineljänneksen ajan. RT arvioi rakentamisen supistuvan myös ensi vuonna, jolloin miinusta kertyy 1 prosentti.

Rakennusteollisuus RT:n tuoreen suhdannekatsauksen mukaan rakentamisen määrä vähenee tänä vuonna 3 prosenttia. Rakentaminen on supistunut jo kuuden peräkkäisen vuosineljänneksen ajan. RT arvioi rakentamisen supistuvan myös ensi vuonna, jolloin miinusta kertyy 1 prosentti.

image

RT arvioi, että talonrakennustöitä aloitetaan kuluvana vuonna yhteensä 31 miljoonan kuutiometrin edestä eli 6 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna. Taso on alempi kuin vuoden 2009 taantumassa. Ensi vuoden aloitusmäärien odotetaan pysyvän suurin piirtein ennallaan.

”Uudisrakentamisen aloitukset ovat vajonneet edellisen taantuman pohjalukemiin. Erotuksena on se, että vuoden 2009 pudotus oli äkillinen, kun taas nyt on luisuttu alaspäin vähitellen. Lisäksi tällä kertaa kerrostaloasuntojen aloitukset ovat pysyneet kohtuullisella tasolla, kun taas liike- ja toimistorakentamiseen on tullut isompi lovi. Kokonaisuutena näin alhaisella tasolla on viimeksi oltu suuren laman jälkimainingeissa vuonna 1998”, Rakennusteollisuus RT:n hallituksen puheenjohtaja, Ruduksen toimitusjohtaja Lauri Kivekäs toteaa.

Liike- ja toimistorakennusten aloitukset putosivat vuoden alkupuoliskolla peräti 45 prosenttia viimevuotisesta. Toimitilarakentamisen pohja on kuitenkin nähtävästi nyt saavutettu, vaikka talouden epävarmuus pitää investoinnit edelleen matalalla tasolla. Liikerakentamisessa myönteinen lupakehitys voi ennakoida lievää piristymistä. Hankkeita on paljon vireillä, mutta niiden aloitukset ovat jääneet toistaiseksi toteutumatta. Toimistorakentamista ylläpitää uusien, tehokkaiden tilojen kysyntä ja omaperustainen tuotanto. Teollisuusrakentaminen supistuu, mutta varastorakentaminen kasvaa.

Rahastot korvanneet vähentynyttä asuntojen kysyntää

Uusien asuntojen aloitukset supistuvat 27 000:een tänä vuonna, sillä vapaarahoitteinen asuntokysyntä on kärsinyt talousepävarmuuksista. Viime vuosina perustettujen uusien asuntorahastojen merkitys on lisääntynyt asuntokaupassa, ja ne ovat korvanneet osittain kotitalouksien vähentynyttä kysyntää. Omakotitalojen aloitusten ennakoidaan supistuvan 8 500:een, joka on poikkeuksellisen pieni määrä.

Valtion tukema asuntotuotanto yltänee 7 000 asuntoon tänä vuonna. Hallituksen kehys- ja budjettiriihessä päätettiin maaliskuussa lisätoimista, joilla normaalien vuokra-asuntojen tuotantoa pyritään lisäämään. Huhtikuusta 2013 alkaen voimassa ovat olleet muun muassa käynnistysavustukset Helsingin seudulle sekä omavastuukoron lasku yhteen prosenttiin.

”Ratkaisevassa roolissa ensi vuonna on uuden, 20 vuoden korkotukimallin käyttöönotto, jonka valmistelu on parhaillaan käynnissä. Jotta malli todella saisi hankkeita liikkeelle, sen pitää tarjota vuokra-asuntoja omistaville ja rakennuttaville tahoille riittävän vahvoja kannustimia. Esimerkiksi arvonnousu tulisi sallia. Rakentajilla olisi kyllä kapasiteettia vapaana, ja asunnoille on yhä kasvava tarve”, Rakennusteollisuus RT:n toimitusjohtaja Tarmo Pipatti sanoo.

RT ei odota asuntojen aloitusmääriin suuria muutoksia ensi vuonnakaan. Asuntorakentajat ovat ainakin tällä hetkellä melko luottavaisia ensi vuoden omistusasuntotuotannon suhteen.

Infrarakentamisenkin alamäki jatkuu ensi vuonna

RT odottaa maa- ja vesirakentamisen supistuvan tänä vuonna 2,5 prosenttia ja jatkavan vähenemistään ensi vuonna. Talonrakentamisen alue- eli pohjatyöt supistuvat peräti 6–7 prosenttia 2013.

Uusia väylähankkeitakaan ei ole juuri lähtenyt liikkeelle. Lähinnä Länsimetron ja Kehäradan suuret ratahankkeet ovat pitäneet volyymiä yllä. Maa- ja vesirakennusinvestoinnit ovat edellisen kerran olleet näin vähäisiä vuonna 1996. Valtion elvytystoimista ei ole infralle sanottavasti apua, sillä ne kohdistuvat valtaosin korjausrakentamiseen.

”Nyt olisi ensiarvoisen tärkeää, että valtio sitoutuisi Länsimetron jatkeen jälkirahoitukseen, jotta vuodenvaihteessa loppuvat louhintatyöt voisivat jatkua. Näin vältettäisiin erikoisosaajien joutuminen työttömiksi ja kustannusten huomattava kohoaminen, jos hanketta jatkettaisiin myöhemmin”, Kivekäs toteaa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “RT: Rakentaminen supistuu 3 prosenttia tänä vuonna”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat