Kokeile kuukausi maksutta

Europan 12 -arkkitehtuurikilpailun Helsingin, Kuopion ja Askerin kohteille suomalaisvoittajat

Nuorten arkkitehtien Europan 12 -kilpailun molempien Suomen kohteiden voittajaksi valittiin kotimainen suunnittelijaryhmä. Kohteet olivat Laakson-Auroran sairaala-alue Helsingissä ja Hatsalan koulupuiston alue Kuopiossa. Myös Norjassa, Suur-Osloon kuuluvassa Askerin kunnassa sijaitsevan Dikemarkin psykiatrisen sairaala-alueen kohde sai suomalaisvoittajat.

Nuorten arkkitehtien Europan 12 -kilpailun molempien Suomen kohteiden voittajaksi valittiin kotimainen suunnittelijaryhmä. Kohteet olivat Laakson-Auroran sairaala-alue Helsingissä ja Hatsalan koulupuiston alue Kuopiossa. Myös Norjassa, Suur-Osloon kuuluvassa Askerin kunnassa sijaitsevan Dikemarkin psykiatrisen sairaala-alueen kohde sai suomalaisvoittajat.

image

Laakso-Auroran sairaala-alueen historiallisesti arvokasta rakennuskantaa joudutaan lähivuosina peruskorjaamaan tai kunnostamaan muuhun käyttöön. Alueelle tarvitaan innovatiivisia ja joustavia sosiaali- ja terveydenhuollon rakennuksia sekä monipuolista asuntorakentamista. Alueen läpi kulkeva Keskuspuisto toi oman lisämausteensa suunnittelutehtävään.

Helsingin kilpailukohteeseen jätettiin yhteensä 29 ehdotusta. Kohteen voitto meni ehdotukselle ”Asclepeion”, jonka tekijä on arkkitehti Jonna Taegen.

”Sairaala-alueen halkaiseva uusi katu, Terveysraitti, muodostaa hienon keskusakselin, joka yhdistää alueen uudet ja vanhat rakennukset. Ehdotus korostaa sairaala-alueen alkuperäistä typologiaa johdonmukaisesti ja yhdistää uudet rakennukset vanhaan rakennuskantaan muodostaen hienon kokonaisuuden”, palkintolautakunnan puheenjohtaja, professori Hennu Kjisik sanoo.

Kuopion voittajaksi ”Savo Nueva”

Kuopion kilpailualue sijaitsee Hatsalan kaupunginosassa lähellä ydinkeskustaa. Hatsalan koulupuiston alue koostuu muuhun käyttötarkoitukseen vapautuvasta, 1960–1980 rakennetusta oppilaitoskiinteistöstä ja 1960-luvun urheilurakennuksista. Alueen halkaisee rautatiekuilu. Kilpailun tavoitteena oli muun muassa eheyttää kaupunkirakennetta täydennysrakentamisella sekä löytää ideoita rakennusten uusiokäytölle.

Kuopion kohteeseen jätettiin yhteensä 24 ehdotusta. Voittajaksi valittiin ehdotus ”Savo Nueva”, jonka tekijät ovat arkkitehdit Anssi Lauttia, Kuutti Halinen ja Tuomas Raikamo.

”Rataa reunustavat kerrostalot ja kaupunkipientalot istuvat kauniisti maastoon ja muodostavat mittakaavaltaan miellyttävien pihojen ketjun. Nykyisen Savonia -ammattikorkeakoulun päärakennukseen on tuotu asumisen ja monipuolisten hyvinvointipalvelujen kokonaisuus. Alueen kokoavana elementtinä toimii radan ylittävä kävelyraitti”, Kjisik toteaa.

Askerin voittajaksi ”Kaleidoscope”

Askerin kunnassa käynnistyvä hanke käsittää Dikemarkin psykiatrisen sairaala-alueen kaavoittamisen uuteen käyttöön. Dikemarkin rakennuskanta on suojeltu, mutta suurin osa rakennuksista on sairaalan poissiirtämisen jälkeen tyhjillään.

Askerin kohteen voittajaksi valittiin ehdotus ”Kaleidoscope”, jonka takana ovat suomalaisarkkitehdit Miia-Liina Tommila ja Emmi Keskisarja sekä norjalaisarkkitehdit Tone Berge ja Silje Klepsvik.

”Jury on vakuuttunut, että voittajaehdotuksen metodologinen lähestymistapa ja älykäs maisemanlukutaito takaa alueen korkeatasoisen muutoksen”, juryn puheenjohtaja Beatriz Ramo toteaa.

Maailman laajin arkkitehtuurikilpailu

Europanista on kehittynyt maailman laajin arkkitehtuurikilpailu, johon rekisteröityy lähes 10 000 alle 40-vuotiasta suunnittelijaa ympäri maailmaa. Kilpailijoiden toivottiin muodostavan monialaisia suunnitteluryhmiä, joissa jokaisessa tuli olla vähintään yksi arkkitehti. Kilpailijat voivat jättää ehdotuksen yhteen tai useampaan kohteeseen. Kuhunkin maahan sai tehdä vain yhden ehdotuksen. Kilpailut järjestettiin eri maissa samaan aikaan, ja mukana oli noin 50 kohdetta.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Europan 12 -arkkitehtuurikilpailun Helsingin, Kuopion ja Askerin kohteille suomalaisvoittajat”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat