Kokeile kuukausi maksutta

EU päättää tuleeko LNG-terminaali Suomeen vai Viroon

Yle kertoi eilen, että nesteytetyn maakaasun jättiterminaalin, niin kutsutun LNG-terminaalin sijoituspaikan ratkaisee EU:n komissio. Suomi on esittänyt terminaalin rakentamista Inkooseen ja Viro Paldiskiin. Keskiviikkona työ- ja elinkeinoministeriössä järjestetyssä neuvottelussa oli EU:n virkamiesryhmän lisäksi mukana Energiavirasto ja hanketta rahoittava Suomen Gasum. Kyseessä on 500 miljoonan investointi.

Yle kertoi eilen, että nesteytetyn maakaasun jättiterminaalin, niin kutsutun LNG-terminaalin sijoituspaikan ratkaisee EU:n komissio. Suomi on esittänyt terminaalin rakentamista Inkooseen ja Viro Paldiskiin. Keskiviikkona työ- ja elinkeinoministeriössä järjestetyssä neuvottelussa oli EU:n virkamiesryhmän lisäksi mukana Energiavirasto ja hanketta rahoittava Suomen Gasum. Kyseessä on 500 miljoonan investointi.

Maat ovat sopineet, että sijoituspaikan ratkaisee lopulta EU:n komissio, koska ilman EU:n tukea investointi ei toteudu. Päätöksellä on kiire, sillä EU:n rahoitus hankkeelle on haettava maaliskuun kuluessa, jos sitä halutaan saada tämän vuoden ja nykyisen komission aikana. EU-tuki voisi olla noin 40 prosenttia investoinnin arvosta eli 160 miljoonan euroa.

Työ-ja elinkeinoministeriön energiaosaston päällikkö Esa Härmälä kertoo, että pöydällä on yhä eri vaihtoehtoja. Hän ei kerro pöydällä olevista vaihtoehdoista tarkemmin. Suomi on esittänyt aiemmin terminaalin perustamista Inkooseen. Virolaisten vaihtoehto on ollut Paldiski. Suomi ja Viro eivät ole kuitenkaan päässeet sopuun siitä, kummalle puolelle Suomenlahtea terminaali pitäisi rakentaa.

Terminaali on käytännössä nesteytetyn maakaasun keskusvarasto, josta polttoainetta välitetään pienemmille laivojen tankkauspisteille. Näitä pienempiä tankkauspisteitä on tulossa Suomenkin rannikolle useita. Niinpä Viron talous- ja viestintäministeri Johan Parts on ehdottanut myös hankkeen jakamista kahtia molemmille. EU:n virkamiesryhmä käy Ylen mukaan vastaavan neuvottelun tänään Virossa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “EU päättää tuleeko LNG-terminaali Suomeen vai Viroon”

Vastaa