Kokeile kuukausi maksutta

SRV:n liikevaihto supistui – tulos koheni

SRV:n liikevaihto laski viime vuoden viimeisellä neljänneksellä hieman vuotta aiemmasta, mutta tulos koheni. Koko vuoden 2013 osalta sekä liikevaihto että tulos kasvoivat. Tilauskanta oli vuoden päättyessä kutakuinkin samalla tasolla kuin edellisen vuodenvaihteen aikaan.

SRV:n liikevaihto laski viime vuoden viimeisellä neljänneksellä hieman vuotta aiemmasta, mutta tulos koheni. Koko vuoden 2013 osalta sekä liikevaihto että tulos kasvoivat. Tilauskanta oli vuoden päättyessä kutakuinkin samalla tasolla kuin edellisen vuodenvaihteen aikaan.

”Tuloksemme kehittyi selvästi hyvään suuntaan viime vuonna. Tuloksessa näkyivät Venäjän-hankkeidemme liikkeelle lähtö, parantunut liiketoimintamme kannattavuus kotimaassa ja Venäjällä sekä oikeiden strategisten valintojen hedelmät. Hankala toimintaympäristö korostaa viime vuodelta saavuttamamme tuloskehityksen arvoa. Tilanne osoittautui toimialallamme vaikeammaksi kuin vuoden alussa aavistelimme”, toimitusjohtaja Jukka Hienonen toteaa.

SRV arvioi, että sen omaperusteisen tuotannon määrä kasvaa vuoden 2014 aikana. Luovutuksenmukainen tuloutus ja SRV:n omistusosuutta vastaavan osuuden eliminointi katteesta vaikuttaa vuoden 2014 tuloutuvaan liikevaihtoon ja tulokseen. Yhtiö arvioi koko vuoden 2014 liikevaihdon arvioidaan olevan noin edellisen vuoden tasoa ja tuloksen ennen veroja 10–20 miljoonaa euroa.

Kotimaan liiketoiminta

Kotimaan liiketoiminnan koko vuoden liikevaihto kasvoi 574,8 miljoonaan euroon edellisen vuoden 568,3 miljoonasta ja liikevoitto 21,4 miljoonaan euroon 14,8 miljoonasta. Liikevaihdon ja liikevoiton kasvuun vaikutti asuntojen perustajaurakointitoiminnan kasvanut liikevaihto sekä asunto- ja toimitilaurakoinnin liikevaihdon ja kannattavuuden myönteinen kehitys kolmannen ja neljännen vuosineljänneksen aikana. Liikevoiton tasoon vaikuttivat lisäksi tuloutuneen tilauskannan koostuminen pääosin matalakatteisesta urakoinnista sekä neljään päättyneeseen ja yhteen rakenteilla olevaan projektiin pääosin ensimmäiselle vuosineljännekselle kohdistunut 5,3 miljoonan euron kateheikennys.

Hienosen mukaan kuluttajille suunnatun asuntotuotannon myynti hidastui selvästi loppuvuonna.

”Olemme siirtäneetkin asuntotuotantomme painopisteen asuntosijoitusrahastoille ja muille instituutiosijoittajille rakennettaviin SRV:n kehittämiin vuokra-asuntokohteisiin. Onnistuimme hyvin tässä, sillä allekirjoitimme vuonna 2013 yhteensä 404 asunnon neuvottelu-urakat sijoittajien kanssa. Tämä on historiamme korkein sijoittajamyynnin tulos. Tämän lisäksi tuotannon aloittamista on odottamassa 164 sijoittajamyydyn asunnon rakentaminen, joka ei vielä ole kirjautunut tilauskantaamme. Vähensimme omaperusteisen kuluttajille suunnatun asuntotuotantomme määrää puolittamalla asuntoaloitusten määrän. Kilpailu-urakointiin olemme suhtautuneet edelleen kriittisesti.”

Kansainvälinen liiketoiminta

Kansainvälisen liiketoiminnan koko vuoden liikevaihto kasvoi 104,7 miljoonaan euroon edellisen vuoden 73,1 miljoonasta. Liikevaihdosta valtaosa muodostui SRV:n 50-prosenttisesti omistaman Pearl Plaza -kauppakeskushankkeen rakentamisesta ja kesäkuussa toteutuneesta Pietarin Okhta Mall -kauppakeskushankkeen 55 prosentin osuuden myynnistä Russia Invest -sijoitusyhtiölle.

Kansainvälisen liiketoiminnan liikevoitto kasvoi 10,0 miljoonaan, kun se oli vuotta aiemmin 3,2 miljoonaa miinuksella. Liikevoiton paranemiseen vaikutti toiminta-asteen kasvu, kauppakeskushankkeen osuuden myynti ja toteutetut kustannussäästötoimenpiteet. Liikevoittoa kasvatti lisäksi Okhta Mall -kauppakeskushankkeen omistuksen 8,3 miljoonan euron käyvän arvon muutos, kun määräysvallan menettämisen yhteydessä SRV:n jäljelle jäävä sijoitus arvostettiin kesäkuussa tehdyn enemmistökaupan mukaiseen käypään arvoon.

SRV-konserni 10-12 2013/10-12 2012

  • Liikevaihto milj. euroa 171,6/175,4
  • Liikevoitto % 2,7/1,4
  • Tulos ennen veroja milj. euroa 3,6/2,2

1-12 2013/1-12 2012

  • Liikevaihto milj. euroa 679,4/641,6
  • Liikevoitto % 3,9/1,1
  • Tulos ennen veroja milj. euroa 22,8/2,8
  • Omavaraisuusaste % 36,4/34,7
  • Tilauskanta  milj. euroa 825,8/827,8
  • Henkilöstö (keskimäärin) 949/989

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “SRV:n liikevaihto supistui – tulos koheni”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat