Kokeile kuukausi maksutta

Helsinki tilasi lisää puukerrostaloja

Helsingin kaupungin asuntotuotantotoimisto ATT sekä rakennusyhtiö SRV ja metsäkonserni Stora Enso ovat sopineet neljän 5–7-kerroksisen puukerrostalon rakentamisesta.

Pukinmäen Eskolantielle kohoaviin kerrostaloihin tulee yhteensä 93 asumisoikeus- ja vuokra-asuntoa. Puukerrostalojen rakentaminen alkaa toukokuussa ja asuntoihin päästään muuttamaan jo reilun vuoden päästä. Nopea rakennusaika perustuu käytettyyn tilaelementtiratkaisuun.

”Kerrostalot kootaan työmaalla tehdasvalmisteisista elementeistä kuin legopalikat. Kokoaminen vie vain kolme kuukautta. Puisiin tilaelementteihin on tehtaassa asennettu ikkunat, pintamateriaalit ja kalusteet. Toimintatapa takaa laadukkaan lopputuloksen, sillä näin vältämme säävaikutukset, lämpö- ja kosteusvaihtelut sekä haasteelliset työolot”, kertoo tuotantojohtaja Antti Raunemaa SRV:stä.

SRV ja Stora Enso voittivat Helsingin kaupungin asuntotuotantotoimisto ATT:n alkuvuodesta 2013 järjestämän Suunnittele ja Rakenna (SR) –kilpailun Pukinmäkeen rakennettavista puukerrostaloista. Kilpailussa käytettiin kilpailullista neuvottelumenettelyä. ”Kerrostalojen rakenteiden tuli olla puuta. Ratkaisuperusteena käytettiin kokonaistaloudellista edullisuutta, jossa valintakriteereinä olivat tarjoushinta, energiatehokkuus ja toiminnallinen, esteettinen ja tekninen laatu”, ATT:n rakennuttamisjohtaja Risto Mykkänen sanoo.

Kokonaistaloudellisesti edullisimmaksi osoittautui CLT-rakenteinen tilaelementtitekniikalla toteutettava ratkaisu. SRV voitti urakkakilpailun yhteistyössä Stora Enson kanssa. Voittaneen kilpailuehdotuksen suunnitelmat laati Arkkitehtitoimisto Matti Iiramo Oy. Kerrostalojen tilaelementit valmistetaan Stora Enson ristiin laminoiduista CLT-puulevyistä yhtiön Pälkäneen-tehtaalla Suomessa. CLT-puulevyt valmistetaan Itävallassa paikallisesta puusta.

SRV ja Stora Enso voittivat myös viime keväänä ATT:n järjestämän Jätkäsaaren SR-kilpailun. Yhtiöt rakentavat yhteistyössä kokonaisen puukaupunkikorttelin Wood Cityn. Kortteliin tulee kaksi puista asuinkerrostaloa, toimisto ja hotelli. Kerrostalot rakennetaan samalla periaattella kuin Pukinmäen kohde. Jätkäsaaren taloihin tulee noin sata asuntoa. Wood Cityn rakentaminen aloitetaan asunnoista syksyllä 2014. Koko kortteli on valmis 2016.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Helsinki tilasi lisää puukerrostaloja”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat