JKMM voitti Pohjolan entisen pääkonttorialueen suunnittelukilpailun

Helsingin Niemenmäessä sijaitsevan Pohjola-talon ja sen ympäristön tulevaisuus alkaa hahmottua. Kiinteistön suunnittelua koskevan arkkitehtikilpailun on voittanut Arkkitehtitoimisto JKMM Oy ehdotuksellaan Snow White and Seven Dwarfs (Lumikki ja seitsemän kääpiötä).

JKMM:n ehdotus "Snow White and Seven Dwarfs" voitti Pohjola-taloa ja sen ympäristöä koskevan arkkitehtikilpailun keväällä 2014.

”Ehdotuksen harmoninen kokonaisratkaisu perustuu seitsemään vaihtelevan korkuiseen pistetaloon, jotka on sijoitettu kaupunkikuvallisesti kiinnostavasti, ja se istuu hyvin alueen yleisilmeeseen. Rakennusten porrastaminen kadun linjausta mukaillen tuntuu luontevalta ja luo kiinnostavan katunäkymän. Rakennusten sijoittelu avaa asunnoista näkymiä läpi korttelialueen, jonka sisälle syntyy vaihtelevia pihatiloja”, palkintolautakuntaan kuulunut professori Antti-Matti Siikala sanoo.
Pohjolan entisenä pääkonttorina tunnettua rakennusta ja ympäröivää tonttia kehittää SRV yhdessä kiinteistön omistavan yhdysvaltalaisen kiinteistösijoitusyhtiön W.P. Careyn kanssa. Rakennus on Arkkitehtitoimisto Heikki Castren & Co:n suunnittelema. Osa siitä puretaan. Nykyisen rakennuksen muutostöiden lisäksi ympäristöön on tarkoitus rakentaa merkittävässä määrin uusia asuntoja. Alueelle tavoitellaan noin 50 000 kerrosneliömetrin verran rakentamista. Asukkaita alueelle voisi tulla noin tuhat. Pohjolan talon maanalaisissa kerroksissa on valmiina noin 700 autopaikkaa.

”Pistetalot tulivat jo suunnittelun alkuvaiheessa lähtökohdaksi. Saimme siten aikaan avaran ja hengittävän kokonaisuuden”, arkkitehti Asmo Jaaksi JKMM:stä kertoo.

Pistetalot liittävät alueen viereisten Munkkivuoren ja Niemenmäen rakennusten typologiaan. Huopalahdentien varrella rakennusmassojen porrastaminen kadun linjausta mukaillen on luonteva ratkaisu ja luo kiinnostavan katunäkymän.
Säilytettävään A-torniin arkkitehtitoimisto on suunnitellut hyvinvointikeskusta, yksityissairaalaa, muita hoivapalveluita, liikuntatiloja, päiväkotia, nuorisotiloja, kirjastoa ja palveluasumista. Päivittäistavarakauppaa sinne ei ole tulossa.
Kehitystyötä on tehty yhteistyössä Helsingin kaupungin kanssa. Kaupunkisuunnitteluvirasto käynnisti asemakaavamuutosprosessin rinnan kilpailun kanssa. Asemakaavamuutosprosessi on tarkoitus saattaa loppuun vuoden 2015 aikana.

Arkkitehtikilpailu toteutettiin kutsukilpailuna, johon osallistui kuusi arkkitehtitoimistoa. Voittajaehdotuksen lisäksi kilpailussa myönnettiin kaksi kunniamainintaa, K2S:n 7Brothers -ehdotukselle ja Huttunen-Lipasti-Pakkasen West Village -työlle.

”Toivoisin, että vaiheittain toteutettavalla alueella näkyy useamman arkkitehdin käden jälki”, projektipäällikkö Anu Kuutti Helsingin kaupunkisuunnitteluvirastosta sanoo. Hän vastaa alueen kaavoituksesta.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “JKMM voitti Pohjolan entisen pääkonttorialueen suunnittelukilpailun”

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi