Kokeile kuukausi maksutta

Rakennusurakoista pitää ilmoittaa verottajalle tästä päivästä lähtien

Rakennusurakoista ja rakennustyömaalla työskentelevistä työntekijöistä pitää ilmoittaa Verohallinnolle 1. heinäkuuta alkaen. Ilmoitusvelvollisuus koskee kaikkia rakennusurakoita tilaavia tahoja.

Rakennusurakoista ja rakennustyömaalla työskentelevistä työntekijöistä pitää ilmoittaa Verohallinnolle 1. heinäkuuta alkaen. Ilmoitusvelvollisuus koskee kaikkia rakennusurakoita tilaavia tahoja.

Yritysten on annettava tiedot kuukausittain kaikista urakkasopimuksista, jos tilauksen arvo ylittää 15 000 euroa. Jokainen tilaaja ilmoittaa tiedot ostamastaan urakasta.

Työntekijöiden tiedot täytyy ilmoittaa työmailta, joilla työskentelee samanaikaisesti useampi kuin yksi yritys ja rakennuttajan ostamien urakoiden kokonaisarvo ylittää 15 000 euroa. Ilmoitusvelvollisuus on työmaan päätoteuttajalla.

Kotitalouksien täytyy ilmoittaa tiedot rakennusluvan alaisista töistä ennen rakennustarkastajan loppukatselmusta. Verohallinnolle on ilmoitettava maksetut työpalkat sekä alihankkijat ja niille maksetut korvaukset. Tiedot on toimitettava myös alle 15 000 euron sopimuksista.

Kotitalous voi antaa tiedot verkossa esimerkiksi suomi.fi-palvelussa tai vero.fi:stä tulostettavalla paperilomakkeella.

Ensimmäinen ilmoitus on annettava viimeistään 5.9.

Ilmoitusten laiminlyönnistä voi tulla 15 000 euron sanktio.

Lailla halutaan kitkeä rakennusalan harmaata taloutta.

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Rakennusurakoista pitää ilmoittaa verottajalle tästä päivästä lähtien”

  1. Meille tuli yksi sähkömies kylään vaimonsa kanssa.Rempallaan ja vajavaisena olleet sähkösysteemit kiinnostivat sähkömiestä.Tarjoutui korjaamaan ilmaiseksi.En ole tilannut häntä vaan hän hyväähyvyyttään tarjoutui.Olenko työn tilaaja?ilmoitusvelvollinen?

  2. Verohallituksen pääjohtaja Pekka Ruuhonen kertoo (HS Talous 3.7) uuden ilmoittamismenettelyn aiheuttavan paljon byrokratiaa ja tulevan kalliiksi. Tämä säädös on Rakennusteollisuus ry:n lobbauksen huipentuma ja verolaisäädännön kukkanen. Ammattirakennuttajia koskien ilmoituspakko olisi jotenkin ymmärrettävää, sillä siellähän ne isot rahat liikkuvat ja mahdollisuudet veronkiertoon sekä väärinkäytöksiin ovat merkittävät, kuten esimerkiksi Helsingin kaupungin rakennuttamissa kohteissa on havaittu. On huomattava, että Rakennusteollisuus ry ajaa rakennusliikkeiden etuja, jotka usein ovat vastakkaisia asunnonostajien ja -omistajien kannalta.

    On käsittämätöntä, että massiivisella byrokratialla kiusataan tavallisia omakoti- ja taloyhtiöasukkaita, Maan hallitus on rakennepäätöksissään luvannut säädöksiä ja normeja kumoamalla säästää miljardi euroa. Voi kysyä, onko vielä yhtään normia kumottu. Sen sijaan uusia säädöksiä tehtaillaan kiihtyvää vauhtia. Rakentaminen on ennestääkin eniten säädelty toimiala. Asumisen kustannuksista lienee jo puolet on erilaisia veroja. Jokainen ilmoitus ja lippu ja lappu lisää byrokratiatyötä ja on pois tuottavasta työstä. Lisääntyvällä byrokratialla ja paperisodalla, vai pitäisikö jo nyt sanoa bittisodalla, Suomi näänyttää itsensä pysyvään köyhyyteen.

    Pääjohtajan mukaan verottajakaan ei oikein usko, että tätä kautta juuri veropotti kasvaa, kun vähennetään byrokratia-, valvonta-, sanktio- ja muut kulut sekä myllyn pyörittämiseen tarvittavat työ- ja tietojärjestelmäkulut.

    Tosi rikolliset löytävät aina konstinsa jymäyttää verottajaa ja viranomaisia, mutta tavallisella kansalaisella nämä keinot ovat vähissä. Mutta pykälillä heitä voidaan kyllä kiusata näköjään loputtomiin.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat