Kokeile kuukausi maksutta

Pk-yrityksistä 40 prosenttia ei ole valmistautunut ilmoitusmenettelyyn

Verohallinnon työmaatarkastuksissa paljastui, että 40 prosenttia pienistä ja keskisuurista rakennusalan yrityksistä on yhä valmistautumattomia ilmoitusmenettelyyn. Tilanne on parantunut, sillä viime maaliskuussa vasta 15 prosenttia pk-yrityksistä oli valmistautunut lainsäädäntöön. Ilmoitusmenettelyä koskeva lainsäädäntö tulee voimaan 1.7.

Verohallinnon työmaatarkastuksissa paljastui, että 40 prosenttia pienistä ja keskisuurista rakennusalan yrityksistä on yhä valmistautumattomia ilmoitusmenettelyyn. Tilanne on parantunut, sillä viime maaliskuussa vasta 15 prosenttia pk-yrityksistä oli valmistautunut lainsäädäntöön. Ilmoitusmenettelyä koskeva lainsäädäntö tulee voimaan 1.7.

Verohallinnon verotarkastajat kiersivät kesäkuun alussa valtakunnallisesti yli 150 pienellä ja keskisuurella uudis- ja korjausrakentamistyömaalla. Tarkastuskäynneillä ohjattiin rakennusalan yrityksiä uuteen ilmoitusmenettelyyn. Samalla kerättiin tietoja tulevan ilmoitusvelvollisuuden piiriin kuuluvista rakennustyömaista ja niillä toimivista yrityksistä.

Tarkastajat totesivat, että uuden lainsäädännön tuntee liki 90 prosenttia rakennusalasta. ”Tilanne on parantunut vauhdilla, sillä maaliskuussa vasta 15 prosenttia yrityksistä oli huomioinut uuden lainsäädännön vaikutukset käytännössä,” ylitarkastaja Pekka Muinonen kertoo.

Ensimmäiset ilmoitukset Verohallinnolle on annettava 5.9. Ilmoittamismenettelyyn liittyvä tiedonkeruu vaatii muutoksia myös yrityksen tieto- ja kirjapitojärjestelmissä.

”Ilmoittamiseen ja uuteen lainsäädäntöön tottuminen on monissa tapauksissa haastavaa, mutta ilmoitukset on kuitenkin annettava ja tätä velvoitetta tullaan erityisesti valvomaan”, Muinonen painottaa.

Verohallinto hyödyntää eri lähteistä saatavia työmaatietoja tulevassa ilmoitusvalvonnassa. Kesäkuun työmaakäynneillä verohallinto sai kerättyä tietoja yli 700 urakoitsijasta ja yli 2 200 työntekijästä.

Ilmoitusvelvollisuuden tahallisesta laiminlyönnistä voidaan määrätä maksimissaan 15 000 euron laiminlyöntimaksu.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Pk-yrityksistä 40 prosenttia ei ole valmistautunut ilmoitusmenettelyyn”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat