Kokeile kuukausi maksutta

Selkeä asemakaava mahdollistaa monenkirjavat ratkaisut Jyväskylän Äijälänrannan asuntomessualueella

Tämän kesän asuntomessualue Jyväskylän Äijälänrannassa esittelee 37 pientaloa ja yhden kerrostalon.Asuntomessualueen kaavallinen ratkaisu on selkeä ja mahdollistaa asuntomessujen kirjavat taloratkaisut, arvioi kokenut asuntosuunnittelija, arkkitehti Kaisa Vepsäläinen.

Jyväskylän Äijälanrantaan on noussut tiivis omakotitaloalue.

Alueen rakentamistapaohjeen tavoitteena on ollut saada aikaan riittävän yhtenäisiä kokonaisuuksia ja tarjota samalla mahdollisuuksia monenlaisille asumisratkaisuille. Korttelit poikkeavat toisistaan siten, että niissä on erilaisia määräyksiä rakennusten väreistä.

Osa messutaloista sijaitsee hevosenkenkämäisen Rekoolikadun varrella, osa rantaan johtavan, Äijälänrannantieltä haarautuvan kampamaisen katuverkon varrella. Rekoolikadun pientalot ovat Keski-Suomelle tyypillisessä kumpuilevassa maastossa kiilamaisilla tonteilla. Yhdelläkään pientaloista ei ole omaa rantaa. Asuntomessut esittelee pientalojen lisäksi 13-kerroksisen kerrostalon, josta järjestetyn yleisen arkkitehtikilpailun voitti Arkkitehtitoimisto JKMM Oy.

Kadun reunaan rakentaminen tuo ryhtiä

Äijälänrannatietä kävellessä sen reunalla olevat pientalokorttelit tuntuvat ensi katsomalta yhtenäisiltä. Kampamaisille teille syntyy miellyttäviä näkymiä. Yhtenäisyyden tuntu syntyy siitä, että rakennukset ovat noin neljä metriä kadun reunasta. Se tuo ryhtiä ja sallii samalla yksilöllisyyttä. Kiviverhottujen hulevesirännien yleisilme ei tunnu näissä kortteleissa loppuun asti hiotulta. Ne toimisivat paremmin, jos niissä olisi patoja ja porrastuksia.
Tavoite alueen yhtenäisyydestä ei kuitenkaan täyty kaikissa kortteleissa. Rekoolikadun varrella rakennusten kirjavuus on hyvin näkyvä tekijä. Koko alueen 37 pientalon joukosta nousee selkeästi esiin kaksi rakennusta, joiden pitäisi olla muualla. Honkatalot Oy:n esittelemä talo (kohde 9) Rekoolikadulla ei ota lainkaan huomioon naapureitaan. Messujen suurin pientalo, kolmikerroksinen yli 300 neliömetrin Villa Muurame Äijälänrannatien päässä, tuntuu myös huutavan toisenlaista ympäristöä.

Pienet omakotitalot odotettu uutuus

”Messutaloista valtaosa on normaalikokoisia asuntoja, ylisuuret talot ovat poikkeuksina. Pienet omakotitalot ovat odotettu uutuus”, Vepsäläinen sanoo.
Kaupunkimaisuutta tavoitteleva pieni tonttikoko on asettanut vaatimuksia pihajärjestelyihin ja arkkitehtuurin yhteensovittamiseen naapureiden kanssa. Vepsäläinen arvioi, että autokatokset on kytketty useimmiten taitavasti asuinrakennuksiin.
”On syntynyt mukavia, vaihtelevia ulkotiloja: etupihoja, takapihoja, oleskelualueita, näkösuojattua ja avointa tilaa. Pienet tontit on käytetty tehokkaasti ja monessa tapauksessa myös taitavasti.”

Tyyppitalojen ”maalaismaisuus” on parhaissa tapauksissa muokattu kaupunkikuvaa tukevaksi nykytyyliksi. Urbaanin pientalon malli on vielä hakusessa. Sestetto Oy:n pilottikohde NoppaKoti antaa paljon lupauksia täyttääkseen hyvin yhden tai kahden hengen haaveen omakotitalosta.

Jyväsjärvi kaikkien ulottuvissa

Äijälänrannasta on hienot maisemat järven yli kaupunkiin päin. Rannalla olevan tornitalon ylimmästä kerroksesta katsottuna kaupunki on kuin jalkojen juuressa. Ranta on kaikkien käytössä uimarantoineen ja laitureineen.

Ympäristötaide on näyttävintä rannassa. Kadunvarren sähkökaapit yllättävät ”taidetelineinä”. Ympäristötaiteen yhdistäminen välttämättömiin teknisiin laitteisiin tekee niistä mielenkiintoisia. Kaikki alueen taideteokset, valaisimet ja kalusteet on suunniteltu varta vasten tälle alueelle.

Messualue on tiivis osa Jyväsjärven itärannalle rakennettavaa Äijälänrantaa. Tornitalon viereen tulee vielä kaksi samanlaista. Messualueen ulkopuolella on valmiina pistetaloja ja yksi on rakenteilla. Alueelle tulee kaikkiaan 10 pistetaloa tornitalojen lisäksi.
”Korkeat pistetalot tuntuvat luontevilta, vaikka alue onkin kaukana keskustasta”, Vepsäläinen arvioi.
Koko Äijälänrannan asemakaavassa on rakennusoikeutta uusille kerrostaloille 48 180 kerrosneliömetriä, rivi- ja pienkerrostaloille 4 700 kerrosneliömetriä ja pientaloille 9 180 kerrosneliömetriä. Kerrostalotontteja asemakaavassa on kaikkiaan 13 ja rivi- ja pienkerrostalotontteja kaksi. Alueelle tulee 800–1 000 asukasta.

 

Rakennustapaohje määrää värit

  • Pääasiallisia julkisivumateriaaleja ei ole määritelty
  • Julkisivuissa päävärisävyä on oltava vähintään 60 prosenttia
  • Katon väri on määrätty tumman harmaaksi
  • Tumman, vaalean, punaisen ja vapaan värityksen kortteleita
  • Auma- ja mansardikattoja ei ole saanut rakentaa yhtä poikkeusta lukuun ottamatta
  • Rakennuksissa oltava kaukolämpö, jos niissä ei ole uusiutuviin energialähteisiin perustuvaa lämmitysjärjestelmää
  • Rakennusten alin lattiakorko määritelty (+80,94) tulvavaaran vuoksi

 

Lue lisää 27. kesäkuuta ilmestyneestä Rakennuslehdestä.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Selkeä asemakaava mahdollistaa monenkirjavat ratkaisut Jyväskylän Äijälänrannan asuntomessualueella”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat