Kokeile kuukausi maksutta

SSAB ei poissulje Ruukki Constructionin myyntiä

Ruotsalainen teräsjätti SSAB ei sulje pois rakentamisyksikkönsä Ruukki Constructionin myymistä. Toimitusjohtaja Martin Lindqvist painottaa, ettei päätöksiä ole kuitenkaan tehty suuntaan tai toiseen. ”Ruukki Construction on meille tärkeä. Jos ilmenee, että joku toinen voisi kehittää sitä meitä paremmin, katsomme asiaa uudelleen”, Lindqvist sanoi maanantaisessa lehdistötilaisuudessa Helsingissä.

Ruotsalainen teräsjätti SSAB ei sulje pois rakentamisyksikkönsä Ruukki Constructionin myymistä. Toimitusjohtaja Martin Lindqvist painottaa, ettei päätöksiä ole kuitenkaan tehty suuntaan tai toiseen. ”Ruukki Construction on meille tärkeä. Jos ilmenee, että joku toinen voisi kehittää sitä meitä paremmin, katsomme asiaa uudelleen”, Lindqvist sanoi maanantaisessa lehdistötilaisuudessa Helsingissä.

Lindqvist odottaa Ruukki Constructionin vahvistuvan varsinkin kattorakentamisessa. Sitä varten kehitetään toistettavissa oleva liiketoimintamalli, joka viedään eri maihin. Lisäksi yhtiö aikoo ylipäätään rakentamisessa siirtää painopistettä räätälöinnistä modulaarisiin ratkaisuihin. Rakentamisen ratkaisuja myydään jatkossakin Ruukki-tuotenimen alla.

SSAB:n ja Rautaruukin rakentamispuolet yhdistävä Ruukki Construction aloittaa toimintansa syyskuun alussa. Teräsyhtiöt fuusioituivat elokuun alussa, kun SSAB:n ostotarjous Rautaruukin osakkeenomistajille meni läpi.

Henkilöstövähennyksiä luvassa

Lindqvist odottaa, että yhtiöiden yhdistymisestä tulevat synergiaedut näkyvät kolmen vuoden aikana. Kun ostoaikeet julkistettiin, yritykset julistivat tavoitteeksi 150 miljoonan euron vuotuiset säästöt. Rautaruukin ja SSAB:n kannattavuus on ollut kehnolla tasolla.

”Meillä on paljon mahdollisuuksia, ja kehitämme koko ajan. Meidän täytyy esimerkiksi selvittää, mitä voimme tehdä tehokkaammin suomalaisissa terästehtaissa.”

Tehostaminen tarkoittaa vääjäämättä myös henkilöstövähennyksiä yhtiössä. Lindqvist ei halua vielä arvioida sitä, mistä vähennetään ja miten paljon.
SSAB:lla on terästehtaat Suomessa Hämeenlinnassa ja Raahessa sekä Ruotsissa Luulajassa, Oxelösundissa ja Borlängessä. Yhdysvalloissa sijaitsee kaksi tehdasta, Montpellierissä Iowassa sekä Mobilessa Alabamassa.

”Kriisi vaikuttaa välillisesti”

Ukrainan ja Venäjän kriisi on vellonut jo pitkään eikä näytä laantumisen merkkejä. Venäjä on Lindqvistin mukaan yhtiölle tärkeä markkina, joten nykytilanne on harmillinen.

”Kriisi vaikuttaa meihinkin välillisesti, jos se näkyy hankkeiden rahoituksessa. Mutta tietysti huomaamme sen vaikutukset laajemminkin toimintaympäristössämme, kuten kaikki yritykset.”

SSAB toimii Venäjällä erityisesti Ruukki Constructionin kautta. Ruukilla on Obninskissa tehdas, joka valmistaa muun muassa konsepti- ja yksittäisrakennusten teräsrunkoja, sandwich-paneeleita sekä kattoprofiileja. Tehdas toimittaa tuotteita ympäri Venäjää sekä muun muassa Valko-Venäjälle ja Kazakstaniin.

Lindqvist arvioi tilaisuudessa talousnäkymiä laajemminkin. Euroopassa hän odottaa kysynnän heikentyvän kolmannella neljänneksellä. Pohjois-Amerikassa puolestaan yhtiö odottaa kysynnän kasvun jatkuvan.

”Sekä Pohjois-Amerikassa että Euroopassa varastotasot ovat tasapainossa. Emme ennakoi varastojen täydennystä tai purkamista.”

Aasian markkinaa leimaa kova kilpailu, eikä Lindqvist odota teräskaupan tilanteen parantuvan siellä lyhyellä aikavälillä.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “SSAB ei poissulje Ruukki Constructionin myyntiä”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat