Kokeile kuukausi maksutta

Uudetkin rakennukset voivat sairastuttaa

Kuopion torin alle avattu uusi kauppakäytävä on muistuttanut välillä venetsialaista kujaa. Ravintoloitsijat eivät kuitenkaan ole ilahtuneet veden liplatuksesta – eivätkä asiakkaatkaan. Onneksi torin tasolla on kahvilan ulkoterassi, missä sateelta pääsee suojaan ison päivänvarjon alle.

Kuopion torin alle avattu uusi kauppakäytävä on muistuttanut välillä venetsialaista kujaa. Ravintoloitsijat eivät kuitenkaan ole ilahtuneet veden liplatuksesta – eivätkä asiakkaatkaan. Onneksi torin tasolla on kahvilan ulkoterassi, missä sateelta pääsee suojaan ison päivänvarjon alle.

Uusien rakennusten kosteus- ja sisäilmaongelmat ovat vaikea puheenaihe. Niistä kärsiviä on myös hankala haastatella. Yksi haastateltavista ei voi tulla terassilta kahvilaan, koska sen sisäilma aiheuttaisi hengityksen vaikeutumisen. Toinen pelkää työpaikan menetystä, jos nostaa ongelmat esiin. Kolmas puhuu nimettömänä työnhakijana.

”Otin kaksi lastani kotiopetukseen pois Martti Ahtisaaren koulusta viikon jälkeen. He olivat oireilleet jo reilun vuoden, ja oireet palasivat heti koulun alettua”, kertoo tuntiopettaja Johanna Remes-Koponen.

Hän itse opettaa joogaa kansalaisopistossa, mutta rakennusten sisäilmaongelmien vuoksi opetuspaikaksi käy vain vanhusten palvelutalo. Siellä ainakin ilmastointi pelaa kellon ympäri.

”Muissa julkisissa paikoissa voin saada pahimmillaan anafylaktisen shokin, eli hengitystiet turpoavat. Minulla ei kuitenkaan ole todettu astmaa tai allergioita.”

Hän kävi työterveyslääkärillä Technopoliksen uusissa, vain vuoden ikäisissä tiloissa.

”Vastaanotolla tuli kohtaus, ja piti lähteä kiireesti pois.”

Koulunvaihto ilman syytä?

Sisäilma oli syynä myös kuopiolaisen luokanopettaja Maija-Leena Kasurisen koulunvaihtoon.

”Ensin epäiltiin, että valitan ilman syytä, mutta ongelmat olivatkin ilman syytä”, hän muistelee.

Nyt tuo ongelmakoulu on purettu, ja viereen rakennettu uusi. Kasurisen nykyinen koulu on saneerattu, mutta sisäilma on paikoitellen tunkkainen.

”Jos ilmanvaihto olisi päällä koko ajan, ei tarvitsisi turvautua niin usein luokan tuuletukseen ja avaavan lääkkeen ottoon. Koululla sattuneen vesivahingon jälkeinen pitkä kortisonitablettikuuri väsytti, lihotti ja sekoitti aineenvaihdunnan.”

Kasurinen on mukana homealtistuneiden vertaisryhmässä. Siihen kuuluu Kuopion seudulla puolensataa henkilöä.

Koko maassa ryhmiin kuuluvia on arviolta 800. Hiljaa kärsiviä altistuneita on tietysti monin verroin. He ovat enimmäkseen naisia, koska ongelmarakennuksissa työskentelevistä heitä on valtaosa.

Kohtaus iski vanhempainillassa

Naisten jutturinkiin terassilla liittyy yön valvonut äiti, joka oli edellispäivänä tyttärensä koululla vanhempainillassa.

”Koulu on remontoitu vuosi sitten. Oireet alkoivat puolessa tunnissa, keuhkoihin alkoi pistää. Aiemmin olin työskennellyt kokkina pienessä päiväkodissa homepesän vieressä, mistä puhkesi astma. Työnhakijana en kuitenkaan halua leimautua homesairaaksi”, hän huokaa.

Hän on nyt työtön koulukeittäjä, joka ei uskalla antaa nimeään julkisuuteen työnsaannin hankaloitumisen vuoksi.

Naiset vertailevat kokemuksiaan. Yksi saa kohtauksen kirjastossa korjausrakentamista käsittelevän hyllyn vieressä. Toinen joutuu turvautumaan nenäliinaan hiljan avatussa elokuvakeskuksessa, vaikkei elokuva liikuttaisikaan. Kolmas pakenee kohtauksen kera kipin kapin jättimäisestä uudesta ostoskeskuksesta.

Yhteistä kertomuksille on se, että ongelmat ilmenevät moderneissa julkisissa tiloissa. Niistä ei kuitenkaan saisi puhua julkisesti. Kärsiviä ei uskota. Kotona ja kyläillessä he voivat elää ilman vaivoja.

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Uudetkin rakennukset voivat sairastuttaa”

  1. Aihe on vanha, ratkaisut on olemassa. Miksi mitään ei tehdä? Onko rakennustuoteteollisuus liian vahva. Ei uskallata sanoa ääneen, että materiaalit paskaa. Halvin on aina käyttäjälleen kallein ja näissä tapauksissa kärsijät maksaa siitä terveydellään. Ja nimenomaan lapset kouluissa ja päiväkodeissa.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat