Kokeile kuukausi maksutta

LVI-TU: Ala tyrmistynyt yliopistojen suunnitelmista

Tieto lvi-koulutuksen muutoksista on otettu alalla vastaan tyrmistyneenä. Jatkossa lvi-tekniikkaan liittyvät opinnot ovat vain valinnaisia kursseja rakennus- tai energiatekniikan ohjelmissa, joista ei valmistu perinteisiä lvi-alan diplomi-insinöörejä. ”Muutos kertoo karua kieltään yliopistojen suhtautumisesta työelämän tarpeisiin. Aallon suunnitelmat ovat vahvasti ristiriidassa sen tosiasian kanssa, että lvi-ala tarvitsee kipeästi korkeasti koulutettua työvoimaa”, asiantuntija Juha-Ville Mäkinen LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:stä sanoo.

Tieto lvi-koulutuksen muutoksista on otettu alalla vastaan tyrmistyneenä. Jatkossa lvi-tekniikkaan liittyvät opinnot ovat vain valinnaisia kursseja rakennus- tai energiatekniikan ohjelmissa, joista ei valmistu perinteisiä lvi-alan diplomi-insinöörejä. "Muutos kertoo karua kieltään yliopistojen suhtautumisesta työelämän tarpeisiin. Aallon suunnitelmat ovat vahvasti ristiriidassa sen tosiasian kanssa, että lvi-ala tarvitsee kipeästi korkeasti koulutettua työvoimaa", asiantuntija Juha-Ville Mäkinen LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:stä sanoo.

Aalto-yliopiston suunnitelma lopettaa perinteinen diplomi-insinöörikoulutus lvi-alalla on herättänyt suurta vastustusta alan järjestöjen piirissä. Mäkisen mukaan ala kärsii pahasti toimihenkilöiden työvoimapulasta. Koulutuksen lopetuksen myötä lvi-alan vaativiin suunnittelu- ja tuotekehitystehtäviin on entistä vaikeampi löytää alan ammatti-identiteetin omaavaa työvoimaa.

Mäkisen mukaan ilmiö on laajempi, sillä myös Tampereen teknillinen yliopisto on vastikään irtisanonut kaksi lvi-alan koulutuksen professoria.

”Tavallisella kaupunkilaisjärjellä ajatellen tuntuisi kohtuulliselta, että saatuaan yhteiskunnalta, järjestöiltä ja yrityksiltä rahoitusta yliopistot myös kantaisivat vastuuta yhteiskunnallisista asioista. Lvi-alan työvoimapulalla tulee jatkuessaan olemaan merkittäviä vaikutuksia kansalaisten asuin- ja työympäristöihin sekä ympäristöasioihin.”

Mäkinen painottaa, että yliopistotason koulutusta tarvitaan erityisesti alan vaativissa suunnittelu- ja lvi-talotekniikkateollisuuden tuotekehitystehtävissä.

”Tietoa on jatkossakin tarjolla, vaikka maailmalta haettuna. Suurin ongelma ylipistojen linjauksiin liittyen on se, että jatkossa ei valmistu henkilöitä, joilla olisi vahva ammatti-identiteetti. Eli siis tahtoa ja kykyä innovoida niitä ratkaisuja, joita yhteiskuntamme jatkossa kipeästi tarvitsee”, Mäkinen toteaa.

Yliopistoista poiketen ammattikorkeakoulut ovat lähteneet aktiivisesti mukaan lvi-alan koulutuksen kehittämiseen. Mäkisen mukaan niissä aloituspaikkoja on lisätty viime vuosina. Lvi-alan koulutusta on ryhdytty antamaan myös Insinööri (yamk) -tutkinnoissa, jotka ovat virallisesti ylempiä korkeakoulututkintoja. Nämä vastaavat statukseltaan diplomi-insinööriä.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “LVI-TU: Ala tyrmistynyt yliopistojen suunnitelmista”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat