Rakentajat voisivat ottaa oppia leikkaussalin tiimityöstä

35-vuotias Antti Peltokorpi astui syksyllä isoihin saappaisiin, sillä Juhani Kiiraksen ja Jouko Kankaisen ura Teknillisen korkeakoulun rakentamistalouden professoreina kesti kolme vuosikymmentä. Rakennusalan ulkopuolelta tulleena Peltokorpi listaa rakentamisen suurimmiksi ongelmiksi laadun ja tuottavuuden heikkoudet. Väitöskirjatyössään hän pystyi parantamaan leikkaussalin toimintaa, ja samaan hän pyrkii nyt rakentamisessakin.

Ralf Lindbergin mielestä DI-koulutus ja tutkimus on luisunut sivuraiteelle

Ovet paukkuen Tampereen teknillisen yliopiston jättänyt professori Ralf Lindberg pelkää DI-koulutuksen puolesta. Rakennusalan tohtoreista osa yhtyy Lindbergin huoleen siitä, että kansainväliset professorit ja tieteen ylikorostaminen eivät ole hyväksi alalle. Osa kuitenkin ymmärtää uusia linjauksia, joiden pohjalta esimerkiksi puurakentamista alkaa opettaa alalle tuntematon italialalainen ja Kiiraksen mantteliperijäksi tulee ehkä terveyspuolen asiantuntija. Kovinta kritiikkiä tohtoreilta tulee Tekesiä kohtaan

LVI-TU: Ala tyrmistynyt yliopistojen suunnitelmista

Tieto lvi-koulutuksen muutoksista on otettu alalla vastaan tyrmistyneenä. Jatkossa lvi-tekniikkaan liittyvät opinnot ovat vain valinnaisia kursseja rakennus- tai energiatekniikan ohjelmissa, joista ei valmistu perinteisiä lvi-alan diplomi-insinöörejä. ”Muutos kertoo karua kieltään yliopistojen suhtautumisesta työelämän tarpeisiin. Aallon suunnitelmat ovat vahvasti ristiriidassa sen tosiasian kanssa, että lvi-ala tarvitsee kipeästi korkeasti koulutettua työvoimaa”, asiantuntija Juha-Ville Mäkinen LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:stä sanoo.

Tuomas Särkilahti: Aallossa ei pidä tutkia pelkästä tutkimisen ilosta

Skanska Oy:n toimitusjohtaja Tuomas Särkilahti näkee, että Aalto-yliopisto on erkaantunut liiaksi käytännön rakentamisen tutkimus- ja kehittämistarpeista. Esimerkiksi laatuasiat vaatisivat yhteisiä tutkimusponnistuksia. Monen muun haastattelemamme yritysjohtajan tavoin Särkilahti pitää Aallon kansainvälistymistä kuitenkin hyvänä asiana.

Tulevaisuuden Aallossa rakentamista opetetaan englanniksi pääosin ulkomaisin professorivoimin

Aalto-yliopistossa iso osa uusista rakennuspuolen professoreista on ulkomaalaisia ja tämä suuntaus vain korostuu nyt hakuprosessissa olevien professuurien osalta. Linja on tietoinen ja perustuu Aallon tavoitteisiin nousta kansainväliseksi huippututkimusyliopistoksi. Myös merkittävä osa väitöskirjojen tekijöistä on ulkomaalaisia.