Kokeile kuukausi maksutta

Harmaata taloutta valvova AVI: ”Lakiesitys verorahojen tuhlausta, yrittäjien kiusaamista ja vesittäisi valvontaa”

Etelä-Suomen aluehallintovirasto lyttää poikkeuksellisen voimakkain sanakääntein hallituksen esityksen tilaajavastuulain muuttamisesta. Esitetyssä muodossa uudistus lisäisi harmaata taloutta ja turhaa byrokratiaa sekä yrityksissä että viranomaisten toiminnassa. Valvonnan teho vähenisi harmaan talouden elintila Suomessa lisääntyisi.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto lyttää poikkeuksellisen voimakkain sanakääntein hallituksen esityksen tilaajavastuulain muuttamisesta. Esitetyssä muodossa uudistus lisäisi harmaata taloutta ja turhaa byrokratiaa sekä yrityksissä että viranomaisten toiminnassa. Valvonnan teho vähenisi harmaan talouden elintila Suomessa lisääntyisi.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue vastaa tilaajavastuulain valvonnasta koko maassa. Sen mielestä esityksessä on useita puutteita, mutta räikeimmät niistä liittyvät ulkomaisten työntekijöiden eläke- ja tapaturmavakuuttamiseen ja verovelkaan.

Tilaajavastuulaissa on kyse siitä, että tilaajan on ennen sopimuksen solmimista varmistettava, että alihankkija tai vuokratyöyritys on hoitanut muun muassa eläkemaksut ja verot. Lain ansiosta töitä ei voi ketjuttaa yrityksille, jotka laiminlyövät velvollisuuksiaan ja voivat siksi tarjota työtä halvemmalla. Laki on todettu tehokkaaksi keinoksi torjua harmaata taloutta. Lain laiminlyönneistä voidaan määrätä tilaajalle 1 702 – 17 024 euron suuruinen laiminlyöntimaksu, rakennusalalla jopa 50 000 euron.

Yksi laillisesti, 30 laittomasti perässä

Tähän asti valvonnassa on edellytetty, että tilaaja varmistaa, että kaikilla sopimussuhteen aikana ulkomailta lähetetyillä työntekijöillä on eläke- ja tapaturmavakuutus. Nyt lakia ollaan muuttamassa niin, että jos lähetetty työntekijä saapuu vasta työn alkamisen jälkeen, tilaajan ei tarvitsisi varmistaa, että tällä on eläke- ja tapaturmavakuutus. Sen sijaan vastuu siirtyisi ulkomaiselle alihankkijalle, jonka valvonta on tehotonta, koska sille ei voi määrätä laiminlyöntimaksua.

Käytännössä uudistus mahdollistaisi sen, että ulkomainen alihankkija voi lähettää ensin yhden työntekijän, jolla vakuutukset ovat kunnossa, ja parin päivän päästä 30 työntekijää, joilla vakuutuksia ei ole.

”On aivan käsittämätöntä, että yleisesti kentällä hyväksyttyjä toimintamalleja ja Korkeimman hallinto-oikeuden hyväksymää valvontalinjausta lähdetään muuttamaan siihen suuntaan, että ulkomaalaiset yritykset saavat markkinoilla kohtuuttoman kilpailuedun”, toteaa ylitarkastaja Mikko Vanninen Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueelta. Vanninen johtaa valtakunnallista tilaajavastuutarkastajien tiimiä.

Verovelka ei estäisi sopimusta

Tähän asti viranomainen on valvonnassaan edellyttänyt, että tilaaja käyttää vain sellaisia sopimuskumppaneita, jotka ovat hoitaneet veronsa tai aikovat todistetusti hoitaa ne. Mikäli sopimuskumppanilla on verovelkaa mutta ei suunnitelmaa sen maksamiseksi, määrätään tilaajalle pääsääntöisesti aina laiminlyöntimaksu.

Uudistetun lain mukaan riittäisi, että tilaaja varmistaa, ettei yritys ole verovelkarekisterissä. Rekisterissä näkyvät jatkossa vain ne, joilla on verovelkaa yli 10 000 euroa ja verovelasta ei ole verottajan kanssa sovittua maksusuunnitelmaa. Lisäksi tilaaja voisi tehdä sopimuksen oman harkintansa mukaan, vaikka yrityksellä olisikin yli 10 000 euroa verovelkaa ja merkintä rekisterissä.

”10 000 euron verovelka on pienelle yritykselle hirvittävän suuri. Uudistus helpottaisi verojen laiminlyöntiä, varsinkin lyhyen elinkaaren yritysten kohdalla. Tämä vaikuttaa tietenkin jatkossa negatiivisesti verokertymään”, Vanninen toteaa.

Miksi muilla aloilla lepsuillaan?

Tilaajavastuulaki koskee kaikkia aloja, mutta tiukin se on rakennusalalla. Rakennusalalla tilaajan tulee hankkia selvitykset aina. Muilla aloilla selvityksiä ei tarvitse tehdä, jos sopimuskumppani on ”vakiintunut toimija” tai sillä ei ole työntekijöitä. Nämä poikkeukset tuovat paljon turhaa työtä sekä tarkastajille että yrittäjille, jotka joutuvat puntaroimaan, milloin selvityksiä tarvitaan ja milloin ei.

Rakennusalalla tilaajavastuulakia pidetään onnistuneena, ja sen on todettu vähentävän tehokkaasti harmaata taloutta. Tätä mieltä ovat työntekijä- ja työnantajajärjestöt sekä rakennuttajien edustajat.

”Tässä lain uudistuksessa nämä rakennusalan hyviksi todetut käytännöt olisi voitu viedä myös muille aloille. Näin ei kuitenkaan aiota tehdä”, Vanninen pahoittelee

”Tarjoaa uusia porsaanreikiä”

Yllä mainittujen lisäksi uudistuksessa on paljon yksityiskohtia, jotka toteutuessaan lisäävät turhaa paperityötä sekä yrityksissä että valvovan viranomaisen toiminnassa. Kokonaisuudessaan lakiuudistus toisi tilaajavastuulakiin useita turhia muutoksia, jotka vievät viranomaisen resursseja mutta eivät tehosta valvontaa.

Hallituksen esitys tilaajavastuulain uudistuksesta menee lähiaikoina eduskunnan käsittelyyn ja muutosten on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2015 alussa. Lakimuutoksen valmistelleen työryhmän tavoitteena oli muuttaa tilaajavastuulakia niin, että sillä voidaan nykyistä tehokkaammin torjua talousrikollisuutta ja harmaata taloutta.

”Nyt on käymässä juuri päinvastoin. Uudistus vähentää valvonnan tehoa ja tarjoaa uusia porsaanreikiä lain kiertämiseen. Samalla se tuo turhaa työtä sekä tarkastajille että yrittäjille. Tämä on silkkaa verorahojen tuhlausta ja yrittäjien kiusaamista. Täysin käsittämätön ratkaisu aikana, jolloin julkista sektoria tulisi tehostaa ja rehellistä yritystoimintaa tukea”, Vanninen toteaa.

”Yleensä emme valvovana viranomaisena pyri julkisesti arvostelemaan lakia tai sen valmistelua. Nyt ehdotetut uudistukset ovat mielestämme kuitenkin niin huonoja, että meitä huolestuttaa, ymmärtävätkö päättäjät varmasti, millaisia seurauksia niillä on.”

Tilaajavastuulain muuttamista on ihmetelty myös Rakennuslehden blogissa ”Miksi rakennusalan hämärämiehiä ei haluta laittaa kuriin?”.

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Harmaata taloutta valvova AVI: ”Lakiesitys verorahojen tuhlausta, yrittäjien kiusaamista ja vesittäisi valvontaa””

  1. Kuka on muutosta esittänyt, vituttaa kaikenlainen vatulointi. Ei jaksa katsoa enää mitään päättäjien tekemiä hommia. Säätäkää saatana sellaisia lakeja mitä voidaan valvoa tai antakaa olla. Lähtekää vetelemään vittuun sieltä ns. työpaikaltanne Arkadianmäeltä. Olen ihan mielestäni järjissäni oleva yrittäjä vielä.. Vaimo julkisella puolella töissä 3 lasta koulussa, t y ö l l i s t ä n, 25-30 vakituisesti ja vältän lomauttamasta ja revin omasta perseestäni sen että työtä riittää ja jotenkuten jos ehkä kuitenkaan kulut pystytään liiketoiminnalla kattamaan. Politikointi nyt saatanan kauas sieltä ja ylimääräiset viisastelut ja päivänselvyydet sikseen. Meinaattekos oikeasti välttäää olevanne kenenkään asialla päättäjät. Kaikessa mikä julkisuudessa esiintyy näkyy se että ei ole hartioita päättää asioista ja ottaa vastuuta ja seisoa päätösten takana. Antakaa normaalin ihmisen omia hommiaan ihan itse ei tarvita selvityksia eikä myöskään selityksiä. Pystyn kyllä artikuloimaan ihan ilman kirosanojakin jos jonkun mielestä se vie kulmaa viestini sisällöltä. Toivon joskus saavani sellaisen ihmisen käsiini joka asioihin voi vaikuttaa, vai onko paljon hehkutettu länsimainen demokratia vaan samaa ameebaa kuin muuallakin, olisiko tuo itsevaltainen johtamistyyli kuitenkaan sen pahempi kuin tämä, ei kenenkään vetämä vankkuri. Olipahan tässä lähden nukkumaan lauantaina vapaa, sunnuntaina antamaa alihinnoiteltua urakkatarjousta jolla pitäisi sitten pyrkiä porukka keväällä työssä pitämään, ai niin täytyypä rahoittaa tätä yritystäkin jostain sillä välillä.

    Jos jostain löytyy tälle viestille päättäjä joka jaksaa kuunnella niin palaan ihan omalla nimelläkin

  2. Hieno kirjoitus täyttä totta puhdasta paskaa koko arkadian porukan hommat kuten on myös avin touhu.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat