Kokeile kuukausi maksutta

Kauppalehti: Handelsbanken odottaa asuntomarkkinoiden elpymistä 2016

Handelsbanken näkee, että asuntomarkkinoiden hiljaiseloon on luvassa helpotusta vasta vuonna 2016, kertoo Kauppalehti. Pankki odottaa hintojen polkevan paikoillaan vuosina 2015–2016.

Handelsbanken näkee, että asuntomarkkinoiden hiljaiseloon on luvassa helpotusta vasta vuonna 2016, kertoo Kauppalehti. Pankki odottaa hintojen polkevan paikoillaan vuosina 2015–2016.

Lähivuosina asuntojen hintoja kannattelee ensisijaisesti matalana pysyvä korkotaso. Pääkaupunkiseudulla reaalihinnat ovat ylittäneet 1990-luvun romahdusta edeltäneen tason. Kotitalouksien velkaantuminen on hidastunut, mutta tuloihin nähden asuntojen hinnat ovat yhä kallistuneet.

”Odotamme asuntomarkkinoiden alueellisen eriytymisen yhä jatkuvan ja asuntojen hintojen polkevan paikoillaan seuraavina kahtena vuotena”, Handelsbankenin ekonomisti Tuulia Asplund sanoo.

Seuraavina kahtena vuotena pääkaupunkiseudun asuntojen hintojen odotetaan vaihtelevan -1 ja +3 prosentin välillä, kun taas pääkaupunkiseudun ulkopuolella hintojen muutoksen ennakoidaan vaihtelevan -3 ja +1 prosentin välillä.

”Jos pääkaupunkiseudun asuntojen hinnat jatkavat nousuaan ja kotitalouksien tulojen kasvu jää aiempaa hitaammaksi, on riskinä hintakuplan syntyminen. Myös Suomen talousnäkymät ja kasvupotentiaali muodostavat aiempaa suuremman riskin asuntomarkkinoiden vakaudelle. Perusteita 2000-luvun alkupuolella nähdyn kaltaiselle asuntojen hintojen nopealle nousulle ei tulevina vuosina ole”, Asplund sanoo.

Viime vuosina asuntojen hinnat ovat suhteessa yleiseen talouden kehitykseen pitäneet pintansa kohtalaisesti. Matalan korkotason ansiosta kotitaloudet ovat pystyneet hoitamaan lainansa, minkä lisäksi pääkaupunkiseudulla asuntojen hintoja on kannatellut myös tarjonnan heikko kasvu.

”Koska hinnoissa ei lähikuukausina ole juuri nousupaineita, on hyvin todennäköistä, että vuodesta 2014 tulee koko Suomen asuntomarkkinoilla lievästi laskevien hintojen vuosi”, Asplund sanoo.

Lue Kauppalehden juttu tästä.

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kauppalehti: Handelsbanken odottaa asuntomarkkinoiden elpymistä 2016”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat