Rakli vaatii tarpeettoman sääntelyn vähentämistä kaupunkien uudistamiseksi. Järjestön mukaan Suomella on kaksi akuuttia ongelmaa: peruskorjausikään ehtineiden rakennusten suuri määrä ja kaupunkirakenteen tiivistämisen tarve.

Rakli vaatii tarpeettoman sääntelyn poistamista kaupunkien elvyttämiseksi

Rakli vaatii tarpeettoman sääntelyn vähentämistä kaupunkien uudistamiseksi. Järjestön mukaan Suomella on kaksi akuuttia ongelmaa: peruskorjausikään ehtineiden rakennusten suuri määrä ja kaupunkirakenteen tiivistämisen tarve.

Kirjoittaja(t) Rakennuslehti

Kiinteistönomistajia ja rakennuttajia edustava Rakli muistuttaa, että ilman toimivia kaupunkiympäristöjä, hyväkuntoista infrastruktuuria ja viihtyisiä tiloja arkemme ei pyöri. Rakennettu ympäristö on välttämätön perusta menestykselle ja kasvulle. Sen kehittyminen ajassa on edellytys sille, että elinkeinoelämä voi kääntää alamäen jälleen nousuksi.

Järjestö on huolissaan siitä, löydämmekö riittävät keinot kaupunkiemme ripeään uudistamiseen ja asukkaiden tarpeita vastaavien kotien tarjonnan lisäämisen. Muutoksia pitää pystyä tekemään joustavasti ja ilman kustannuksia lisäävää tarpeetonta sääntelyä, jotta kaupunkiemme kehittäminen olisi myös taloudellisesti mahdollista.

Kansanvarallisuudestamme noin 60 prosenttia muodostuu kiinteistöistä sekä liikenne- ja yhdyskuntateknisistä alueista. Kiinteistö- ja rakentamisalalla työskentelee noin 300 000 suomalaista. Silti Kiinteistö- ja rakentamisfoorumin teettämä selvitys eduskuntapuolueiden linjauksista Raklin mukaan osoitti, että alan merkitys talouden moottorina ja elinympäristömme tarjoajana on poliittisessa keskustelussa unohdettu.

”Olisiko nyt aika keskustella siitä, millaisessa Suomessa konkreettisesti asumme eikä pitää ympäristöämme vain itsestäänselvyytenä? Vauhdittuva kaupungistumisen myötä yhdyskuntarakenteemme on ennen näkemättömän murroksen edessä”, Raklista todetaan.

Kaksi akuuttia ongelmaa

Raklin mukaan meillä on käsissämme kaksi akuuttia ongelmaa: peruskorjausikäisten rakennusten suuri määrä sekä kaupunkirakenteen tiivistämisen tarve. Kaavoituksen hitaus ja joustamattomuus sekä määräysten yksityiskohtaisuus ovat nyt monessa tapauksessa esteitä tehokkaalle kaupunkien kehittämiselle. Yhä suurempi osa rakentamisesta tapahtuu olemassa olevien kaupunkien sisällä, ja korjausrakentamisen määrä lisääntyy jatkuvasti. Tämän vuoksi on pohdittava, millaisia kevennettyjä menettelyjä voitaisiin soveltaa, jotta täydennysrakentamiseen ja nykyisessä käyttötarkoituksessaan tiensä päähän tulleiden rakennusten uudistamiseen saataisiin lisää vauhtia.

Raklin mukaan pitää myös huolehtia siitä, että rakennusten suunnitelmallinen korjaaminen kannattaa, eikä sitä estetä käytännössä toteuttamiskelvottomilla, uudisrakentamistasoisilla säädöksillä.

Mitä rahalla saa?

Taloustilanteen junnatessa paikallaan on Raklin mukaan löydettävä kaikki keinot kustannussäästöihin, jotta rakentamisen hinta ei karkaa käsistä. Jokaisen normin merkitys ja sen hintavaikutukset kokonaisuuden osana pitää punnita huolella.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Rakli vaatii tarpeettoman sääntelyn poistamista kaupunkien elvyttämiseksi”

  1. Rakennusalan päättäjät ovat itse ryssineet toimialansa kaikella mahdollisella sääntelyllä, tulityökortista…puutavaran sertifikaatteihin ja kosteustutkijoista…homekoiriin.
    Tosiasiassa rakennuskantamme on keski-iässä, turhat remontit ovat vaan ikävä kyllä arkipäivää, ja tyhmiä asunto-osakkaita vedetään kuin pässiä narussa.
    Onneksi omakotitalooni ei tule vielä kukaan määräilemään ja manipuloimaan minulle tarpeellisista remonteista.

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi