Kokeile kuukausi maksutta

Ruotsalaiskunta määräsi puun ensisijaiseksi rakennusmateriaaliksi

Skellefteån kunta Ruotsissa on hyväksynyt puurakentamisen strategian, jonka mukaan kuntaomisteisen yrityksen on ensisijaisesti rakennettava puusta.

Skellefteån kunta Ruotsissa on hyväksynyt puurakentamisen strategian, jonka mukaan kuntaomisteisen yrityksen on ensisijaisesti rakennettava puusta.

Jos puuta ei valita, pitää perustella ja selvittää, miten kestävän kehityksen tavoitteet rakennushankkeissa täyttyvät.

Skellefteån kunta on yksi ruotsalaisen puurakentamisen edelläkävijöistä. Kunta on rakentanut jo 1990-luvun alusta puisia siltoja, monikerroksisia asuintaloja ja halleja.

“Ajattelemme, että puurakentamisstrategia nostaa motivaatiota valita puu. Hyvillä esimerkeillä toivomme vaikuttavamme siihen, että myös yksityiset toimijat valitsevat puun”, kunnallisneuvos Lorents Burman sanoo.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Ruotsalaiskunta määräsi puun ensisijaiseksi rakennusmateriaaliksi”

  1. Tästä kannattaa ottaa heti mallia. Raahe ja Hämeenlinna voisivat päättää, että kaupungeissa saa rakentaa ainoastaan teräksestä. Perusteluna on teräksen kierrätettävyys, mikä tekee siitä ekologisimman rakennusmateriaalin. Joensuu ja Lammi voisivat tehdä betonirakentamisen pakolliseksi. Perusteluna on betonin kotimaisuus, mitä tekee siitä ekologisimman materiaalin.

    Ei kun oikeasti. Tämä muistuttaa venäläisiä teollisuuskaupunkeja, jossa yksi tehdas päättää kaupunkilaisten elämästä ja siitä mistä materiaalista saa rakentaa. Mutta Ruotsissahan onkin pitkä perinne sosialismista ja kansalaisten holhoamisesta. Jos iso puurakentaja kerran hallitsee kaupunkia ja sitä kautta puoluerahoitusta, niin kaipa se saa sitten määrätä jopa rakennusmateriaalit. Suomessa tuota sanottaisiin korruptioksi ja jenkeissä siitä saisi linnatuomion.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat