Kokeile kuukausi maksutta

Asumisen johtamisesta saa kovat tulot

Asuntosijoitusyhtiön johtamisesta saa hyvät verotettavat tulot. Alan vuoden 2013 äyrikuningas on Avain-yhtiöiden toimitusjohtaja ja johtoryhmän puheenjohtaja Perttu Liukku 2,47 miljoonan euron kokonaistuloillaan.

Saton vuokrakoti Espoon Porarinkadulta.

Saton toimitusjohtaja Erkka Valkilan tulot viime vuonna olivat 940 000 euroa. Yhtiön omistuksessa on yhteensä noin 24 000 vuokra-asuntoa Suomessa ja Pietarissa.

Vuokraturvan toimitusjohtaja Timo Metsola ansaitsi 430 000 euroa. Vuokraturva on vuokravälityksen ja asuntosijoituspalveluiden erikoisyhtiö.

VVO-yhtymän toimitusjohtaja Jani Niemisen kokonaistulot olivat 370 000 euroa. Yhtiö omistaa yli 40 000 vuokra-asuntoa 42 paikkakunnalla Suomessa. VVO-yhtymän eläkkeellä oleva entinen toimitusjohtaja ja nykyinen hallitusammattilainen Ben Grass ansaitsi 199 000 euroa.

Asumisoikeus- ja vuokra-asuntoja omistavan TA-Yhtymän toimitusjohtaja Panu Kärnän tulot olivat 180 000 euroa. Yhtiön hallituksen puheenjohtaja Tuomo Vähätiiton tulot olivat 250 000 euroa. TA-yhtymä omistaa noin 12 000 asuntoa.

Asuntosäätiön omistaman Asokodit-yhtiön toimitusjohtaja Marko Pyykkösen tienasi 160 000 euroa. Asokodit  on Suomen suurin asumisoikeusasuntojen omistaja ja sen omistuksessa on hieman vajaa 14 000 asuntoa.

Kiinteistösijoittaja Jorma Haapamäen tulot olivat 240 000 euroa.

Opiskelijoitakin rahastetaan

Opiskelijatkin maksavat asuntojensa johtajille hyvää palkkaa. Tampereen opiskelija-asuntosäätiön toimitusjohtaja Timo Lehto sai viime vuonna ansioita yhteensä 236 000 euroa. Hoasin entinen toimitusjohtaja Heikki Valkjärvi taas sai 171 000 euroa.

Avaran toimitusjohtaja Antti Mäntynen ansaitsi 208 000 euroa. Valtion omistaman Kruunuasuntojen toimitusjohtaja Reijo Savolainen tienasi 186 000 euroa. Vuokra-ja asumisoikeusasuntoja omistavan Asuntosäätiön toimitusjohtaja Esa Kankaisen tulot olivat 172 000 euroa.

Kunta-asuntojen toimitusjohtajan Jarmo Kuosan tulon olivat 152 000 euroa. Hoivapalveluasuntoja omistavan Tyvene-konsernin toimitusjohtaja Marja Kokko sai 155 000 euroa tuloa.

Kokonaisuutena silmiinpistävää on, että kuntien omistamien suurtenkaan asuntoyhtiöiden toimitusjohtajia ei löydy suurituloisten listalta.

Tätä artikkelia on kommentoitu 12 kertaa

12 vastausta artikkeliin “Asumisen johtamisesta saa kovat tulot”

 1. Ei Liukku noita tuloja johtamisesta saa. Tai on hän kerryttänyt huomattavan varallisuuden välillisesti johtamisaseman kautta, mutta virallista johtamiseen liittyvää palkkaa hänen tuloistaan on vain pieni osa. Kahden ja puolen miljoonan euron verotettavista tuloista 238 000 euroa oli ansiotuloja, loput pääomatuloja. Verotettavat pääomatulot eivät ole sama asia kuin kokonaispääomatulot. Koska pääomatulojen verotuksessa huomiointiaste oli verovuonna 2013 voimassa olleiden lakien mukaan osinkotuloista huomioitiin verotettavina tuloina 70 % ja myyntivoitoista verotettaviksi pääomatuloiksi kirjautui 60-100 %, tilanteesta riippuen, vuoden kokonaistulot lienevät olleet jossain 3 ja 4 miljoonan euron välillä.

 2. Pari havaintoa: 1) tehokkaasti putsataan Avain -yhtiöitä 2) Valkilalle maksetaan paljon.

 3. Ei ihme, että Liukun pitää nostaa vuokria ja asumisvastikkeita joka vuosi aivan hurjasti. Huomaan täällä vain saman ilmiön kuin Venäjällä: kukaan ei kyseenalaista olisiko tuossa mitään väärää. Kadehditaan vain Liukkua, että on onnistunut nappaamaan itselleen aseman jossa voi noin tehdä. 🙂

 4. Liukku saa kiittää ARAa tuloistaan. Sai rakentaa imperiuminsa ”valvovan” viranomaisen tuella ja opastuksella.

 5. Suomessa ihmetellään kalliita asuntoja ja vuokria! Noille ”johtajille” pitäisi maksaa 2600,- euroa kuussa, niin tienaa asukkaatkin keskimäärin.

 6. Yleishyödylliset yhteisöt toimivat ”omakustannusperiaatteella”.

  SAY:n tulisi esittää lakimuutokseen ehdotuksen ”yleishyödyllisten” johtajien, aran ja ympäristöministeriön virkamiesten palkkojen tasaamisesta.
  Olisi reilumpaa että kaikki johtajat ja virkamiehet hyötyisivät ylisuurista vuokrista yhtä paljon, eikä asukkaille tulisi epäilystä ”hyvä-veli” toiminnasta.

 7. Eikös Liukku sijoittanut jopa 150t€ firmaan, joten kyllä sille pitää tuottoa saada. ARAn poliitikot täysiä tohveleita, kun yhteiskunnan rahoilla (tuettua rakentamista) tehdään mitä huvittaa. Sivistysvaltiossa tätä järjestelyä pidettäisiin rikoksena.

 8. Ai niin, lisäksi yhtiön huoltoa ja korjauksia hoitaa Liukun firma Viron kautta, joten tuo 4 M€ taitaa olla vain jäävuoren huippu. Kyseinen firmahan ”voitti” tarjouskilpailut. Sivistysvaltiossa tämä olisi jäävi firma. Eikö tosiaan ole kukaan valvomassa tai edes kysele asukkaiden oikeuksien perään.

 9. Luikku osasi tehdä hienon puhalluksen? Hölmölästö kotoisin olevat myyjäthän siinä mahdollistivat tämän keinottelun ja ARA hyväksyi moisen.

 10. Joulukuussa vuonna 2007 tehdyt osakekaupat olivat ”mitättömät” selvityshenkilö Riitta Rainion ”selvityksen” mukaan. Toukokuussa 2008 tehdyt kaupat olivat laittomat. Loivat hyvän pohjan syksyn 2010 salaiselle osakekaupalle, jossa Liukku sai enemmistöomistuksen ja määräysvallan AVAIN Asumisoikeus Oy.ssä. Tämä kauppa oli muodollisesti ”laillinen”. Kaikkiin kolmeen osakekauppaan osallistui lähes samat henkilöt Liukku mukaanlukien. Rossilahden ARA toimi kaupoissa neuvonanatajana ja opastajana. Ostajina ja myyjinä toimi samoja henkilöitä, mikä mahdollisti ”puhalluksen” onnistumisen varsinkin kun ARA toimi opastajana.

 11. Minkäslaisia asuntoministereitä meillä on? Kolmen vuoden aikana kolme! Vapaavuoren mielestä aso-systeemi toimii hyvin (hyväksyi toiminnallaan Liukkukaupat), Kiuru oli aika avuton: nuhteli kait Rossilahtea, Viitanen on ollut kiinnostunut asumisviihtyvyydestä ja ns. yhteisöllisyydestä…
  Vaalit tulossa. Rakennusala sitoo politiikkojen käsiä ja suuta. Onkohan sillä mitään tekemistä vaalitukien kanssa.

 12. Kun aravavuokratalo vapautuu rajoituksista ja siirtyy sijoittajalle, vuokra nousee yleensä 2 – 2,5 kertaiseksi. Esimerkkejä on paljon. Aran pitäisi tukea vuokralaisia eikä keinottelijoita. Työeläkeyhtiöt ja ay-liike omistavat suurimmat ex-yleishyödylliset asuntoja vuokraavat yhtiöt VVO:n ja SATO:n, joiden taloissa asukas on maksanut puolen vuoden vuokrilla koko lunastushinnan. Ovatko kiskurivuokrat yhteiskuntavastuuta?

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat