Kokeile kuukausi maksutta

SRV paransi kotimaassa, heikkeni Venäjällä

SRV-konsernin liikevaihto tammi-syyskuussa oli 490 miljoonaa euroa, mikä on runsaat kolme prosenttia edellisvuotta alempi. Liikevoitto oli runsaat 15 miljoonaa euroa, kun se vuotta aiemmin oli 22 miljoonaa euroa. Kansainvälisen liiketoiminnan liikevaihto laski viime vuoden 90 miljoonasta 40 miljoonaan euroon. Kalasatama-sopimukseen Helsingin kaupungin kanssa sovitut muutokset helpottivat SRV:n tilannetta.

Kalasataman kauppakeskus Redi ja tornitalot.

Tammi-syyskuussa SRV:n kotimaan liikevoitto parani vajaat 50 prosenttia noin 20 miljoonaan euroon liikevaihdon kasvaessa kahdeksan prosenttia viimevuodesta. Kotimaan liikevaihto oli tammi-syyskuussa runsaat 450 miljoonaa euroa, mikä oli alkuvuonna yli 90 prosenttia SRV-konsernin liikevaihdosta.

Konsernin tilauskanta nousi edellisvuodesta erityisesti kotimaassa saatujen tilausten ansiosta vajaat neljä prosenttia 944 miljoonaa euroon.

”Suomessa liiketoiminnan kannattavuus on selvästi viimevuotista paremmalla tasolla. Koko konserninkin kannattavuus on säilynyt vakaana, vaikka konsernin raportoitu liikevoitto jäikin viime vuoden vastaavasta. Tulosten vertailua vaikeuttaa edellisen vuoden lukuihin sisältyi Pietarin kauppakeskushankkeen osuuden myyntiin liittyvä merkittävä myyntivoitto sekä SRV:n omistuksen käyvän arvon muutos. Tilauskantamme kasvoi 944 miljoonaan euroon ja vajaat 90 prosenttia siitä on myyty. Tämä antaa hyvän pohjan tulevan liikevaihtomme ja kannattavuutemme kehitykselle”, SRV:n toimitusjohtaja Jukka Hienonen sanoo.

SRV:llä on rakenteilla runsaat 1600 asuntoa, joista valtaosa on vuokra-asuntotuotantoa pääkaupunkiseudulla. Tällä hetkellä SRV:n rakenteilla olevasta asuntotuotannosta 93 prosenttia on etukäteen myyty.

”Supistimme viime vuonna ja tämän vuoden alussa kuluttajille suunnattua asuntotuotantoamme. Sen sijaan instituutiosijoittajille ja asuntorahastoille olemme myyneet ja rakentaneet itse kehittämiämme vuokra-asuntokohteita. Kuluttajamarkkinan asteittainen piristyminen on rohkaissut meitä tekemään aloituspäätöksiä uusista kuluttajakohteista.”

Helsinki helpotti Kalasatama-sopimusta

Mittava Helsingin Kalasatamassa sijaitseva REDI-hanke on edennyt syksyn aikana. SRV allekirjoitti syyskuussa sijoittajaryhmän kanssa aiesopimuksen yhteissijoittamisesta REDI-kauppakeskuksen ja -pysäköintilaitoksen toteuttamiseksi. Tavoitteena on saattaa pankkilainaneuvottelut päätökseen tämän vuoden aikana.

”Pitkään valmisteltu ja kaavavalituksen takia seisahtunut Kalasataman REDI-hanke etenee kohti rakentamisen täyskäynnistämisen kynnystä. Aiesopimus on vauhdittanut kauppakeskuksen vuokraus- ja pankkirahoitusneuvotteluja. REDI-hankkeen käynnistämistä silmällä pitäen hankimme rahoitusta myymällä Espoossa sijaitsevan Derby Business Parkin, jossa myös pääkonttorimme sijaitsee”, Hienonen sanoo.

Kalasataman keskuksen toteutussopimukseen liittyvän muistion mukaan SRV katsoo, että on taloudellisesti mahdotonta ostaa heti hankkeen alussa kauppakeskuksen tarvitsemien liiketonttien ja liikerakennusoikeuksien (46 miljoonaa euroa) lisäksi kahdeksan tornitontin sisältämä rakennusoikeus (96 miljoonaa euroa).

Helsingin Kiinteistövirasto ja SRV ovat neuvotelleet sopimuksen muutoksen niin, että SRV voi ostaa ensimmäisessä vaiheessa neljä liiketonttia ja määräosat kahdeksan tornitontin käsittämästä liikerakennusoikeudesta kauppakeskusta varten 46 miljoonalla eurolla. Lisäksi SRV:llä on oikeus ostaa tornitonttien asunto-, toimisto- ja hotellirakennusoikeus sitä mukaa, kun yhtiö käynnistää niiden rakentamisen kauppakeskuksen päälle.

Helsingin kiinteistölautakunta hyväksyi torstaina 30. lokakuuta Kalasataman keskuksen toteutussopimuksen muuttamisen siten, että SRV saa Helsingiltä lähes 30 000 kerrosneliömetriä lisää rakennusoikeutta alueelle. Samalla toteutussopimusta muutettiin niin, että SRV saa oikeuden ostaa tarvitsemansa tontit vaiheittain eikä yhdellä kertaa, kuten aiemmin oli sovittu.

Kiinteistölautakunnalle asian esitellyt Tilakeskuksen päällikkö Arto Hiltunen piti maksuajan vaiheistamista välttämättömänä, ”sillä muutoin SRV joutuisi ostamaan koko rakennusoikeuden, arvoltaan 142 miljoonaa euroa, yhdellä kertaa, mikä on taloudellisesti ja myös hankkeen kannalta mahdotonta”.

Kalasatama-sopimuksesta kertoo perjantaina 7. marraskuuta ilmestyvä Rakennuslehti.

Venäjän liikevaihto puolittui

Pääosin Venäjän-liiketoiminnasta koostuvan kansainvälisen liiketoiminnan liikevaihto laski viime vuoden 90 miljoonasta 40 miljoonaan euroon.

”Kansainvälinen liiketoimintamme tulos jäi nollan tuntumaan, mikä johtuu pitkien hankkeiden tuloutumisen vaihteluista. Kolme kauppakeskushankettamme on strategiamme mukaisesti eri kehitysvaiheissa, joten niiden tulosvaikutusta on tarkasteltava pitkällä aikavälillä”, Henonen sanoo.

Kauppakeskus Okhta Mallin rakentaminen Pietarissa on edennyt ilman viivytyksiä ja ruplan heikentyessä hankkeen kustannusarvio on alentunut noin 25 miljoonaa euroa. Tilojen vuokraus etenee suunnitellusti. Venäläinen Sberpankki on myöntänyt projektiluototuksen hankkeelle.

”Suuret kauppakeskushankkeemme Suomessa ja Venäjällä etenevät, vaikka finanssikriisi ja maailmanpolitiikan liikkeet ovat kasanneet kiviä polullemme. Olemme tehneet tarvittavat korjausliikkeet ja varmistaneet hankkeiden etenemisen. Hankkeita ei voi aloittaa ja lopettaa yksittäisten suhdanne- tai poliittisten vaihteluiden vuoksi, vaan niitä viedään eteenpäin pitkäjänteisesti”, Hienonen toteaa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “SRV paransi kotimaassa, heikkeni Venäjällä”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat