Kokeile kuukausi maksutta

Lars Sonckin suunnitteleman makasiinin kupeeseen rakennetaan tornihotelli

Helsingin Jätkäsaaressa sijaitseva arkkitehti Lars Sonckin suunnittelema, suojeltu makasiinirakennus vuodelta 1935 muutetaan hotellin kongressikeskukseksi. Helsingin rakennusvalvonta myönsi tiistaina 9. joulukuuta kaksi rakennuslupaa 16-kerroksiselle hotellikompleksille.

Hotellihankkeen takana on norjalainen kiinteistösijoitusyhtiö AB Invest AS. Pääsuunnittelija on arkkitehti Aki Davidsson arkkitehtitoimisto Davidsson Oy:stä.

Jätkäsaarenlaiturin äärelle rakennettava hotelli- ja kongressikeskushanke jakaantuu uuteen hotellirakennukseen ja siihen liitettävään kongressikeskukseen, joka sijoitetaan Sonckin suunnittelemaan L2-satamamakasiiniin. Toinen myönnetyistä rakennusluvista koskee hotellin torniosan rakentamista, toinen makasiinirakennuksen käyttötarkoituksen muutosta.

78 ja 68,5 metrin tornit

Hotelliin tulee 425 huonetta, jotka sijoittuvat kahteen merenpinnasta laskettuna noin 78 ja 68,5 metriä korkeaan torniin, joista korkeamman huipulle tulee yleisölle avoin maisemabaari. Matalamman tornin ylimpään kerrokseen tulee saunaosasto kuntosaleineen sekä ulkoterassi uima-altaineen. Allas on suunniteltu ympärivuotiseen käyttöön. Torneja yhdistää lasiseinäinen, korkea hissiaula.

Korkeampi torni on suoraan Bulevardin näkymän jatkeena, ja se on asemoitu Kampin ja Hietalahden alueiden ruutukaavan suuntaiseksi. Matalampi torni on suunnattu Jätkäsaaren Hietalahden puoleisten kortteleiden katulinjojen mukaan.

Hotellin julkisivut ovat reliefimäiset, pääosin lasiaukotuksin ja alumiinipaneelein ruudutetut. Ennen julkisivuja koskevien rakennustöiden aloittamista on rakennusvalvonnalle esitettävä hyväksyttäviksi yksityiskohtaiset julkisivuja koskevat suunnitelmat ja materiaalimallit.

1 800 hengen kongressikeskus

Tyhjillään oleva Lars Sonckin suunnittelema makasiini edustaa 1930-luvun myöhäisklassista teollisuusarkkitehtuuria.

Makasiinirakennuksen ensimmäiseen kerrokseen rakennetaan hotelli- ja kongressikeskuksen ravintola- ja baaritilat yhteensä 450 asiakkaalle sekä tilat huollolle ja henkilökunnalle. Toinen ja kolmas kerros muutetaan kokoontumistiloiksi yhteensä enintään 1 800 kongressivieraalle. Neljännessä kerroksessa osa lattian välipohjasta puretaan ja kyseinen tila liitetään alapuolisiin kolmannen kerroksen kokoustiloihin. Jäljelle jäävä neljännen kerroksen osa muutetaan kongressikeskuksen taloteknisiksi tiloiksi, jolloin kerrokseen ei jää pääkäyttötarkoituksen mukaista kerrosalaa.

Makasiinin vanhat porrashuoneet säilytetään. Lisäksi rakennetaan kaksi uutta porrashuonetta sekä hissit uutta käyttöä ja poistumistievaatimuksia vastaaviksi. Makasiinin sisätilojen henkeä ylläpidetään muun muassa säilyttämällä nykyisiä rakenteita, kuten sienipilarit ja betonivälipohjat. Uudet kantavat rakenteet tehdään teräsbetonista. Vanhat rakenteet ja uusi talotekniikka jäävät osittain näkyviin.

Makasiinin julkisivut säilyvät pääosin ennallaan. Meren puolella julkisivun rapatulle vyöhykkeelle avataan nykyisten pikkuikkunoiden tilalle paikoitellen suuremmat ikkunat. Puhtaaksi muuratun tiilijulkisivun ikkunat säilyvät nykyisellään. Ikkunat vanhoine heloineen kunnostetaan osana suojeltua julkisivua. Kunnostettujen ikkunoiden sisäpuolelle lisätään sisään aukeavat eristyslasi-ikkunat. Julkisivun vanhat suuret umpiovet korvataan uusilla teräsrakenteisilla lämpölasi-ikkunoilla ja -ovilla. Merenpuoleisten pitkien terassitasojen pintarakenteet uusitaan ja terassit varustetaan teräspinnakaitein. Osa Tyynenmerenkadun puoleista betonista lastauslaituria puretaan katusuunnitelman lisäkaistan edellyttämällä tavalla.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Lars Sonckin suunnitteleman makasiinin kupeeseen rakennetaan tornihotelli”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat