Kokeile kuukausi maksutta

KHO: Amatööri voi tehtailla omakotitaloja verovapaasti – ammattilainen ei

Korkein hallinto-oikeus on linjannut  omaan käyttöön tehtyjen omakotitalojen myynnin verovapautta. Verotuskäytäntö on erilainen rakennusalan ammattilaisille ja amatöörirakentajille.

Korkein hallinto-oikeus on linjannut  omaan käyttöön tehtyjen omakotitalojen myynnin verovapautta. Verotuskäytäntö on erilainen rakennusalan ammattilaisille ja amatöörirakentajille.

Korkeimman hallinto-oikeuden mukaan pariskunnan kolmannen itserakentaman tai rakennuttaman omakotitalon myynnistä saatu voitto ei ole puolisojen veronalaista tuloa eikä heidän harjoittamaansa toimintaa voi pitää elinkeinotoimintana. Pariskunnan toinen osapuoli työskenteli siistijänä ja toinen koneahtaajana.

Pariskunta oli ennen myyntiä käyttänyt omakotitaloa omana asuntonaan noin kolmen ja puolen vuoden ajan. Aikaisemmin he olivat vuosina 2004 ja 1999 myyneet itse rakentamansa omakotitalot. Omakotitalot sijaitsivat samalla asuinalueella.

 Ammattilaisella rajat

Oman asunnon myyntivoitto on verovapaata sen jälkeen kun sitä on omistettu ja asuttu itse kaksi vuotta. Rakennusalan ammattilaisilla verovapauden raja voi tulla eteen toisen itserakennetun omakotitalon myynnin jälkeen.

Oikeuskäytännössä on katsottu, että tietyissä myyntitilanteissa kysymys ei ole ollut säädetyn omistusajan täyttymisestä huolimatta satunnaisesta luovutuksesta, vaan luonteeltaan verotettavasta ammattimaisesta toiminnasta. Käytäntö on koskenut esimerkiksi maa-alueita omistavien henkilöiden kaavoitettujen tonttien myyntiä, jota on pidetty ammattimaisena kiinteistönmyyntinä, sekä rakennusalalla toimivien henkilöiden omistamien huoneistojen ja kiinteistöjen myyntejä.

Oikeuskäytännön mukaan toistuvasti omakotitaloja rakentaneen ja niitä verovapaussäännöksen mukaisen kahden vuoden asumisajan jälkeen myyneen henkilön luovutukset eivät tietyssä tilanteessa enää ole satunnaisia. Näin ne eivät siten kuulu oman asunnon myyntivoiton verovapauden piiriin, jolloin toiminta on oikeuskäytäntöjen mukaan luonteeltaan lähinnä elinkeinotoimintaa. Näissä tapauksissa verovelvollisten, jotka ammattinimikkeen perusteella ovat olleet rakennusalan ammattilaisia, kolmas omana asuntona käytetyn itse rakennetun omakotitalon luovutus on katsottu veronalaiseksi tuloksi, kun taas vielä toisen asunnon luovutus on ollut verovapaa.

Tätä artikkelia on kommentoitu 11 kertaa

11 vastausta artikkeliin “KHO: Amatööri voi tehtailla omakotitaloja verovapaasti – ammattilainen ei”

 1. Tuota noin… eikös perustuslaki aseta meidät kaikki samaan asemaan lain edessä? Mites tässä asiassa? Onkos kansalaiset tässäkin asiassa tasavertaisia? Taisi ainakin meikäläiselle tulla yksi syy lisää alkaa pakkailemaan työkaluja ja kamppeita.. mut Hei! Viimene sammuttaa valot!

  1. Ei me muutkaan voida tehdä sivutöitä ilman veroja. Lisäksi meidän maksamat verot sivutyöstä ovat yleensä yli 40 % tasoa, kun sinun rakentamasi/remppaamasi neljäs omakotitalokauppa verotetaan myyntivoiton osalta vain 33 % prosentilla. Ottaen huomioon, että työstä et ole maksanut mitään ja koko rakennuksen kustannukset perustuvat materiaaleihin ja vähäiseen alihankintaan, todellinen veroprosentti jää vieläkin alhaisemmaksi.

   Kyllä, olen kanssasi samaa mieltä. Tasa-arvoa peliin kiitos!

   1. Eikö tähän saisi tuplahyödyt rakentamalla talvella ansiosidonnaisella ollessa. Ja sama parin vuoden päästä uudestaan…

    1. Sehän on työkyvyn ylläpitoa ja kaverihan on heti täydessä iskussa.

   2. Hei. Älä sotke sivutulojen ennakonpidätysprosenttia veroprosenttiin. Maksettavan veron määrä määräytyy koko vuoden kaikkien ansiotulojen perusteella. Voit ottaa päätoimesta 10% korkeampaa ennakonpidätystä ja nauttia sivutulot ”verottomina”

 2. Voihan tuon asian kääntää edukseen. Jos määrätään veroja, niin näyttää virhelistat, valitukset ja valokuvia työn jäljestä, niin eiköhän uskota että on amatööri.

 3. No kateelliset ne vain valittaa. Jokaisesta hankkimastaan tarvikkeesta ja materiaalista tekijä maksaa arvonlisäveron kuten myös kaikista alihankinnoista, sähkö- yms työt. Katsokaas, kun yksityishenkilö ei voi vähentää sitä kuten yritykset tekevät.

  Jos tuollaisen työn tekijää vielä tarvitsee kadehtia, niin ei muuta kun aloittaa itse samanlaisen rupeaman ja nauttii ”verottomasta” tulosta. Sitä en nyt tässä ryhdy tarkemmin pohtimaan, miten tällaisessa tapauksessa se myyntivoitto sitten lasketaan.

  1. No pahempiakin sivutöitä on olemassa. Pitäisikö nekin tehdä siis verottomasti, koska ovat niin raskaita? Varsinkin, kun tekee sen varsinaisen työn ohessa ja lomilla. Kukaan tavallinen ihminen ei rakenna/rakennuta kolmea tai neljää omakotitaloa enempää. Ainoastaan ne, jotka aikovat sillä ansaita, tekevät niin ja silloin on vähintäänkin kohtuullista, että tästä sivutulosta maksetaan edes se myyntivoittovero.

 4. Nyt ymmärsin miksi tällä palstalla puhutaan rakennusliikkeiden 50 % katteista. Pieni ajatusvirhe tässä kuitenkin on summa menee verottajalle ei yritykselle.

  Jos yritys teettäisi kaikki työtkin alihankintana olisi kaikki kulut vähennyskelpoisia ja tällä logiikalla valtio palauttaisi yritykselle 400 tonnin urakasta takaisin noin 100 tuhatta euroa pelkästään alveina. Tällöin minimikate olisi tuo 24 %.

 5. KHO.n päätöstä en ole lukenut mutta se koskee asiaa joka on sinne asti päätynyt.Sitä paljonko verottaja on väittänyt voittoa syntyneen ei kerrottu.Artikkelissa puhutaan oikeuskäytännöstä jolla usein tarkoitetaan verottajan ikiomia linjauksia joista esimerkki on tuontiauto verotus.
  Myyntivoittoa saattaakin pääkaupunkiseudulla syntyäkin noususuhdanteessa mutta ainakin nyt on hyvä tuuri jos ei tule kymppitonneja tappiota oman työn menetykseen lisäksi uudehkoa omakotitaloa myydessä. Sitä tappiota ei voi mistään vähentää.

 6. Mielenkiintoinen tulkinta KHOlta, joten tämän mukaan jos kolmannesta talosta verotetaan voitosta vastaavasti myös tappiot pitää voida vähentää. Eikö tämä ole päätöksen logiikka että verrataan ammatinharjoittamiseen.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat