Kokeile kuukausi maksutta

PTT: Omakotitalotoimitukset vähenivät roimasti alkuvuonna

Pientaloteollisuus PTT ry:n jäsenyritykset toimittivat kotimaahan vuoden 2014 ensimmäisellä puoliskolla yhteensä 1 025 omakotitaloa. Määrä on 20 prosenttia pienempi kuin edellisenä vuotena. Toimitusten arvossa mitattuna laskua edelliseen vuoteen oli 24 prosenttia. PTT:n jäsenyritykset vastaavat lähes puolesta kaikista pientalotoimituksista.

PTT:n jäsenten omakotitalojen tilauskanta oli toisen vuosineljänneksen jälkeen 8,3 prosenttia pienempi kuin vuotta aiemmin vastavana ajankohtana, mutta tilauskannassa on oletettavasti projekteja, jotka eivät koskaan toteudu.

Vuodesta 2014 arvioidaan muodostuvan selvästi heikomman kuin vuodesta 2013. Omakotialoituksia ennustetaan kertyvän noin 6 500, kun vuonna 2013 määrä oli 8 000. Määrässä olisi laskua noin 20 prosenttia edellisestä vuodesta. Omakotirakentamisen määrä on ollut laskussa vuodesta 2010 saakka.

Kotimaahan toimitettujen loma-asuntojen määrä kasvoi 6,4 prosenttia lukumäärässä mitattuna ensimmäisellä vuosipuoliskolla 2014, mutta toimitusten arvo oli 9 prosenttia pienempi.

Projektitoimitusten arvo ensimmäisellä vuosipuoliskolla oli noin 3,5 prosenttia pienempi kuin vastaavana ajanjaksona edellisenä vuotena. Vilkkaan ensimmäisen vuosineljänneksen ansiosta projektimyynti oli ensimmäisellä vuosipuoliskolla selvästi edellisvuotta parempi.

Omakotitalo-, loma-asunto- ja projektitoimitusten yhteenlaskettu toimitusten määrä vuoden 2014 ensimmäisellä puoliskolla oli 15 prosenttia pienempi kuin edellisenä vuotena. Toimitusten arvossa mitattuna laskua oli 19 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna.

PTT:n jäsenyritykset arvioivat heinäkuussa tehdyssä kyselyssä, että syksyn aikana talopakettimyynti edelleen heikkenee, mutta tuolloin odotukset ensi vuodesta olivat optimistisempia. Kyselyn jälkeen etenkin Ukrainan kriisi on syventynyt, mikä näkyy voimakkaasti elokuussa julkaistussa kuluttajien luottamusindikaattorissa. Kyselyhetken jälkeinen kehitys ennakoi, että toipuminen lykkääntyy jälleen odotettua pidemmälle.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “PTT: Omakotitalotoimitukset vähenivät roimasti alkuvuonna”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat