Kokeile kuukausi maksutta

Kuluttajien asunnon ostoaikeet vahvistuivat tammikuussa

Kuluttajien aikomukset ostaa uusi asunto tai korjata vanhaa vahvistuivat tammikuussa, kertoo Tilastokeskuksen kuluttajabarometri. Näkemykset olivat edelleen varovaiset, mutta kasvua syksyn pohjalukemista oli jo neljättä kuukautta peräkkäin. Sen sijaan verrattuna viime vuoden tammikuuhun asunnon ostoaikeet laskivat.

Vuoden 2015 tammikuussa 6,7 prosenttia kotitalouksista kertoi miettivänsä asunnon ostoa. Joulukuussa vastaava luku oli 5,2 prosenttia. Viime vuoden tammikuussa asunnon ostamista harkitsi 7,6 prosenttia.

Kuluvan vuoden tammikuussa 18,3 prosenttia kotitalouksista ilmoitti pohtivansa asuntonsa peruskorjausta, kun joulukuussa vastaava luku oli 17,8. Viime vuoden tammikuussa remontointia mietti 19,1 prosenttia kotitalouksista.

Kokonaisuutensa kuluttajien luottamus on parantunut tammikuussa verrattuna viime vuoden joulukuuhun. Luottamusindikaattori oli tammikuussa 6,0, kun se joulukuussa oli 4,4 ja marraskuussa 2,6.

Kuluttajien luottamusindikaattorin neljästä osatekijästä odotukset omasta ja Suomen taloudesta sekä työttömyyskehityksestä paranivat hieman tammikuussa joulukuuhun verrattuna. Arviot kotitalouden säästämismahdollisuuksista pysyivät ennallaan. Näkemykset omasta ja Suomen taloudesta olivat edelleen varovaiset ja kuva työttömyydestä synkkä. Sen sijaan odotukset omista säästämismahdollisuuksista olivat hyvät.

Tammikuussa 27 prosenttia kuluttajista uskoi, että Suomen taloustilanne paranee seuraavan vuoden aikana. Kuluttajista 29 prosenttia puolestaan arvioi maamme talouden huononevan.

Tilastokeskuksen kuluttajabarometria varten haastateltiin 2.-19.tammikuuta 1 272 Suomessa asuvaa henkilöä.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kuluttajien asunnon ostoaikeet vahvistuivat tammikuussa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat