Herrala-talojen johtaja: ”Omakotirakentaminen ei enää palaa entiselle tasolleen”

Herrala-talojen tuotannosta vastaavan Koskisen Oy:n taloteollisuuden johtaja Juha Kohonen ei usko Suomen omakotitalorakentamisen enää palaavan entisiin volyymeihin eikä edes viimeisen kymmenen vuoden keskiarvoon.

Koskisen Oy:n taloteollisuuden johtaja Juha Kohonen.

”Käännettä ei ole näköpiirissä. Pääkaupunkiseudun, Tampereen ja Turun ympäristöön rakennetaan jatkossakin omakotitaloja, ja Sipoo–Nurmijärvi-ilmiö tulee vielä takaisin. Mutta maakunnissa hiljaisuus on nähdäkseni hyvin pysyvää, koska vanhojen asuntojen vakuusarvot ovat oikeasti laskeneet lähes nollaan ja uuden rakentaminen on turkasen kallista”, Kohonen sanoo.

Suomen omakotitalorakentaminen on sukeltanut rajusti viime vuosina. Kun vielä vuonna 2012 Suomessa aloitettiin 9 700 omakotitalon rakentaminen ja vuonna 2013 aloituksia oli 7 900, viime vuonna aloitukset painuivat 5 800:aan vuodessa, mikä oli alle 1990-luvun lamavuosien. Rakennusteollisuus RT ennakoi tuoreimmassa suhdannekatsauksessaan omakotitalojen aloitusten vajoavan tänä vuonna edelleen 5 000:een. Ensi vuoden ennusteessa on kuitenkin lievää kasvua 5 200 omakotitalon aloitukseen.

”Omakotitalorakentamista leikkaa pysyvästi se, että jokainen määräys ja ohje, mikä on tullut viimeisen kymmenen vuoden aikana, on lisännyt rakentamisen kustannuksia per neliö omakotitalorakentajalle. Kun siihen yhdistää ruuhka-Suomen tonttihinnat, jotka eivät ole laskeneet eivätkä tule laskemaan, kokonaiskustannus nousee niin isoksi, että moni valitsee jonkun muun ratkaisun.”

Koskisen taloteollisuudessa totaalinen rakennemuutos

Viime vuosien omakotitalorakentamisen syöksy on johtanut merkittävään rakennemuutokseen Koskisen Oy:n taloteollisuudessa, joka tekee elementeistä Herrala-omakotitaloja ja toimittaa elementtejä myös ammattirakentamiseen. Toimialan repertuaariin sisältyvät myös kattoristikot.

”Taloteollisuudessamme on tapahtunut totaalinen rakennemuutos. Jos mennään viisi vuotta taaksepäin, omakotitalot täyttivät elementtitehtaan 90-prosenttisesti. Kun katsotaan viime vuotta ja edellistä vuotta, omakotitalot täyttivät elementtitehtaan 45-prosenttisesti ja loput tuli ammattirakentamisesta.”

Vielä vuonna 2012 Koskisen Oy toimitti 270 Herrala-omakotitaloa, mutta vuonna 2013 toimitukset painuivat 197 taloon ja viime vuonna niitä toimitettiin enää 162 kappaletta.
Koskisen taloteollisuudessa markkinatilanteen vahva kaksijakoisuus näkyy niin liikevaihdon, kannattavuuden kuin tilauskannankin osalta.

”Taloteollisuuden liikevaihto on pysynyt samana, ilman ammattirakentamista olisi aika dramaattista laskua. Kannattavuus on ammattirakentamisessa tyydyttävä ja omakotitalopuolella heikko. Pientalopuolella tilauskanta on viime vuoden tasolla ja olemme saaneet hieman lisää markkinaosuutta, mutta verrattuna muutaman vuoden takaiseen tilauskanta on selvästi pienempi. Ammattirakentamisessa näkymät ja tilauskanta ovat hyvät.”

Omakotitaloissa trendi kohti pienempää

Koska omakotitalorakentamisen kokonaisvolyymi on laskenut viime vuosina rajusti, Koskisen Oy joutuu miettimään tulevaisuuden menestyskonseptia pientalopuolella. Koskisella ei kuitenkaan ole harkittu omakotitalotuotannon lopettamista. Kohosen mukaan toimiminen sekä ammatti- että pientalorakentamisessa tuo synergiaa, kun elementtituotannon peruskuorma tulee isoista kohteista ja loput pientaloista.

”Nyt haemme sitä tulevien vuosien suhdetta, minkä verran on omakotitalorakentamista ja minkä verran ammattirakentamista.”

Useita vuosia jatkunut kehno taloustilanne näkyy myös siinä, millaisia omakotitaloja Herralan asiakkaat kysyvät. Trendi on ollut kohti pienempiä talokokoja ja yksinkertaisempia malleja.

”Ylimääräiset kustannusintensiiviset kulmat ovat jääneet pois, suorakaide on nyt ihan kova sana. Luksus haetaan taloon siten, että on isot ikkunapinnat olohuoneessa, mutta ylimääräisiä neliöitä ei rakenneta.”

Lue lisää Koskisen Oy:n näkymistä ja myös yhtiön omistajaperheeseen kuuluvan toimitusjohtajan Markku Koskisen mietteistä 8. toukokuuta ilmestyneestä Rakennuslehdestä.

Tätä artikkelia on kommentoitu 3 kertaa

3 vastausta artikkeliin “Herrala-talojen johtaja: ”Omakotirakentaminen ei enää palaa entiselle tasolleen””

  1. Kysyntää on, mutta Suomen ja Eu säädökset hidastavat ja tekevät rakentamisesta ylikallista. Valmiit avaimet käteen ja alle sadan tonnin talot kävisivät kaupaksi kuten USA:ssa, mutta talotehtaiden ahneus estää kasvun myös.

  2. Perustalo maksaa 200t johon tontti jne, niin ollaan 250t€. Ainoa voittaja rakentamisessa on pankit, jotka lainoja myöntävät. Jos talon saisi rakennettua esim. 150-170t€, niin itsekin rakentaisin.

  3. Vain yksi mielipide toisten joukossa. Seuraavan nousukauden kynnyksellä näillä puheilla pyyhitään sitä itseänsä.

Jätä kommentti

Viimeisimmät näkökulmat