Kokeile kuukausi maksutta

Tilastokeskus heikensi arviotaan – rakennuslupien ja hankkeiden määrät vähenivät

Kuluvan vuoden helmi-huhtikuu näyttää rakentamisessa edellistä vuotta selvästi heikommalta.  Vuoden toisella neljänneksellä myönnettyjen rakennuslupien kuutiomäärä ja hankkeiden aloitukset laskivat vuoden takaisesta. Vielä kuukausi sitten kuluvan vuoden alku näytti rakentamisessa edellisvuosia lupaavammalta.  Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen estimoituun rakennus-ja asuntotuotantotilastoon.

Sijoittajakysyntä on kiihdyttänyt asuntorakentamista.

Myönnettyjen rakennuslupien kuutiomäärä väheni 5,5 prosenttia vuodentakaisesta. Rakennuslupia myönnettiin helmi-huhtikuussa yhteensä 8,3 miljoonalle kuutiometrille. Samaan aikaan rakennushankkeita aloitettiin 10,2 prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna ja rakennustuotannon kiinteähintainen volyymi jäi vielä 12 prosenttia alemmalle tasolle kuin vuotta aiemmin.

Rakennus- ja asuntotuotantotilasto palautui normaaliksi

Vuoden 2014 osalta tilastotuotanto on palautunut normaaliksi ja tiedot perustuvat Väestörekisterikeskuksen rakennuslupa-aineistoon, eikä aineistoa ole korjattu menetelmällisesti. Näiden tietojen mukaan rakennuslupia myönnettiin vuoden 2014 aikana 29,7 miljoonalle kuutiometrille, joka on 17 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2013.

Samaan aikaan myönnettiin rakennuslupa 27 500 asunnolle, joka on 7 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna. Kuitenkin asuinrakennuksille myönnettyjen lupakuutioiden määrä väheni 3,3 prosenttia vuodentakaisesta. Lupakuutioilla mitattuna rakennuksia aloitettiin 11 prosenttia edellisvuotta vähemmän ja uudisrakentamisen volyymi-indeksi laski 11 prosenttia edellisvuodesta.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Tilastokeskus heikensi arviotaan – rakennuslupien ja hankkeiden määrät vähenivät”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat