Kokeile kuukausi maksutta

Positiivisia merkkejä rakentamisessa – lupa- ja aloitusmäärät kasvussa

Kuluvan vuoden alku näyttää rakentamisessa jo edellisvuosia lupaavammalta, sillä sekä myönnettyjen rakennuslupien kuutiomäärä että hankkeiden aloitukset kasvoivat vuoden 2015 ensimmäisellä neljänneksellä vuoden takaisesta. Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen estimoituun rakennus- ja asuntotuotantotilastoon.

Kuva: Anne Kurki

Rakennuslupia myönnettiin vuoden 2015 ensimmäisellä neljänneksellä yhteensä 6,8 miljoonalle kuutiometrille, joka on 4 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Samaan aikaan rakennushankkeita aloitettiin 5 prosenttia enemmän kuin vertailujaksolla. Sen sijaan rakennustuotannon kiinteähintainen volyymi jäi vielä 13 prosenttia alemmalle tasolle kuin vuotta aiemmin.

Asuinrakennushankkeita aloitettiin tammi-maaliskuun 2015 aikana 11 prosenttia enemmän kuin edellisvuoden vastaavalla ajanjaksolla. Asuinrakentamiseen myönnettyjen rakennuslupien kuutiomäärä kuitenkin supistui 16 prosenttia.

Rakennus- ja asuntotuotantotilaston tuotantokatko jatkuu

Tammikuussa alkanut rakennus- ja asuntotuotantotilaston tuotantokatko jatkuu edelleen, koska Väestörekisterikeskus ei ole pystynyt toimittamaan Tilastokeskukseen tilastojen tietolähteenä käytettäviä rakennusrekisteritietoja riittävän kattavasti. Tilaston tuotannossa siirrytään normaaliin kuukausittaiseen julkaisurytmiin heti, kun tietotoimitukset ja järjestelmät saadaan toimimaan.

Nyt julkaistut tiedot perustuvat aineistoon, jota on täydennetty menetelmällisesti. Aineiston puutteellisia tietoja on estimoitu edellisvuoden rakennuslupatiedoilla. Estimoinnista johtuen kaikkia tietoja ei ole saatavilla tarkimmalla käyttötarkoitus- ja aluejaoilla. Nyt käytössä oleva aineisto täydentyy tulevien kuukausien aikana ja nyt tilastoitavat tiedot voivat vielä tarkentua.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Positiivisia merkkejä rakentamisessa – lupa- ja aloitusmäärät kasvussa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat