Kokeile kuukausi maksutta

AL: Käräjät Talvivaaran ympäristörikoksista alkavat

Kainuun käräjäoikeus alkaa tiistaina käsitellä ympäristörikosasiaa, jossa syytettynä on Talvivaara Sotkamon neljä entistä johtajaa ja päällikköä, kertoo Aamulehti. Syytettynä ovat muun muassa toimitusjohtajana työskennelleet Pekka Perä ja Harri Natunen.

Kainuun käräjäoikeus alkaa tiistaina käsitellä ympäristörikosasiaa, jossa syytettynä on Talvivaara Sotkamon neljä entistä johtajaa ja päällikköä, kertoo Aamulehti. Syytettynä ovat muun muassa toimitusjohtajana työskennelleet Pekka Perä ja Harri Natunen.

Vastaajia syytetään ympäristön törkeästä turmelemisesta. Kaikki ovat kiistäneet syytteet.

Syytteet koskevat esimerkiksi lupahakemuksiin liittyviä laiminlyöntejä.

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “AL: Käräjät Talvivaaran ympäristörikoksista alkavat”

 1. Valtio tyrinyt Talvivaaran: Hinta jopa 700 MEUR

  Hallitus esittää lisätalousarvioesityksessään 112 MEUR valtion omistaman Terrafame Oy:n pääomittamiseen liittyen Talvivaaran kaivoksen omistus- ja rahoitusjärjestelyihin. Aikaisemman jo annetun 97 MEUR kanssa tämä tekee jo yli 200 MEUR. Kuinka paljon veronmaksajien rahaa oikein kuluukaan:

  Lisäbudjetti 06.2015: Terrafame total 209
  Lisäbudjetti 02.2015: Talvivaara Sotkamo Oy:n
  konkurssin aiheuttamien ympäristövahinkojen estämiseen 100
  Lisäbudjetti 02.2015: Finnvera Oyj:n tappiokorvauksiin 44
  Solidiumin sijoitus Talvivaaran pörssiyhtiöön 150
  Yhteensä 503 MEUR

  Kaivoksen mahdollisen sulkemisen kustannuksista uusi elinkeinoministeri Olli REHN sanoi eilen epämääräisesti: ”Osa nyt Terrafamen saamasta 200 miljoonan euron pääomituksesta voidaan käyttää ehkä myös alasajon kustannuksiin, jonka päälle arvioitu 300 miljoonaa euroa on vähintään se, mitä alasajo tulisi maksamaan” [te]. Jos tähän vielä lisätään Solidiumin 150 MEUR ja Finnveran 44 MEUR, ollaankin luvussa 700 MEUR.

  Syyllinen tähän järkyttävään tilanteeseen on entinen ministeri Jan VAPAAVUORI, joka 06.11.2014 ajoi Talvivaara Sotkamo Oyn tahalliseen konkurssiin. Silloin olisi löytynyt yksityistä rahaa, ja valtiolta pyydettiin vain 20 MEUR (katso kirjoitukseni 07.11.2014).

  Kysyä sopii vielä sitäkin, kuinka monta miljoonaa kului taitamattomaan diiliin rahattoman konsulttiyhtiö Audley Capital Advisors llpn kanssa (katso kirjoitukseni 12.04.2015).

 2. Miksi kainuun Elyn virkamiehet eivät joutuneet vastuuseen. He hyväksyivät surkeat suunnitelmaratkaisut, ,laiminlöivät valvonnan ja eivät toimineet nopeasti kun ongelmia tuli. Toimareista on rehty syyllisiä tähänkin asiaan ja ns.asiantuntijat eivät joudu vastuuseen.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat