Kokeile kuukausi maksutta

Talvivaaran vesitilanne kriittinen

Talvivaaran kaivoksen vesitilanne on yhä kriittisempi. Talvivaara Sotkamon konkurssipesä valmistautuu johtamaan metallien talteenottolaitoksen paluuliuosta eli raffinaattia avolouhokseen, jotta ympäristövahingolta vältytään. Tarvittaessa myös käsittelemätöntä tuotantoliuosta johdetaan avolouhokseen.

Talvivaaran kaivoksen vesitilanne on yhä kriittisempi. Talvivaara Sotkamon konkurssipesä valmistautuu johtamaan metallien talteenottolaitoksen paluuliuosta eli raffinaattia avolouhokseen, jotta ympäristövahingolta vältytään. Tarvittaessa myös käsittelemätöntä tuotantoliuosta johdetaan avolouhokseen.
Kuuntele juttu

Konkurssipesä on jättänyt asiasta ympäristönsuojelulain mukaisen ilmoituksen Kainuun ely-keskukselle. Konkurssipesän mukaan liuoksen johtaminen avolouhokseen on aloitettava viimeistään perjantaina 17. huhtikuuta.

”Tilanne on kriittinen, sillä lumen sulaminen on alkanut voimakkaana. Avolouhos ei ole missään nimessä ympäristöluvan mukainen paikka liuoksille, mutta ilmeisimmin konkurssipesä näkee, ettei parempaakaan ratkaisua ole”, Kainuun ely-keskuksen ympäristönsuojeluyksikön päällikkö Sari Myllyoja kertoo.

Myllyojan mukaan konkurssipesä voi nyt jättämänsä ilmoituksen perusteella aloittaa liuoksen johtamisen avolouhokseen. Toimenpiteellä pyritään ehkäisemään väkevien liuosten pääsy hallitsemattomasti ympäristöön.

Altaat täyttymässä

Konkurssipesä arvioi, että raffinaatin ja mahdollisesti myös tuotantoliuoksen siirtäminen louhokseen kestää muutamista päivistä yli viikkoon. Johdettavan liuoksen määrää konkurssipesä ei osaa vielä arvioida.

Liuoksen johtaminen avolouhokseen on tarpeen, koska bioliuotuskierron altaat ovat täyttymässä. Konkurssipesän mukaan altaissa on tällä hetkellä liuosta yhteensä noin 840 000 kuutiota eli jo yli sen määrän, mitä niissä saisi enimmillään olla poikkeusolojen varalta. Lisäksi liuosta on tuotantokasoissa.
Konkurssipesän mukaan lumen ja jään sulaminen tuo lähipäivinä liuoskiertoon huomattavan paljon vettä.

Liuotuskierrossa oleviin altaisiin sekä varoaltaisiin mahtuu liuosta yhteensä noin 950 000 kuutiota. Tämän määrän ylittyessä liuosta alkaisi valua ympäristöön.

Ely-keskus jätti torstaina 16. huhtikuuta konkurssipesälle lisäselvityspyynnön asiasta. Tietoja halutaan perjantai-iltapäivään mennessä muun muassa johdettavien liuosten aiheuttamista riskeistä.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Talvivaaran vesitilanne kriittinen”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat