Kaivospolitiikan professori Juha Kotilainen pitää positiivisena, että kaivos saa selkeän omistajan ja siirtyy eräänlaisesta välitilasta eteenpäin. Varteenotettavien yksityisten sijoittajien löytyminen on Kotilaisen mukaan kuitenkin erittäin vaikeaa, mikä on nähty jo aiemmin.
”Maailmasta löytyy paljon sijoituskohteita, jotka ovat helpompia ja joissa ei ole perittyjä ongelmia.”
”Näkymä on, että valtio pyörittää Talvivaaraa hamaan tulevaisuuteen asti. Se on ihan realistinen ja todennäköinen vaihtoehto”, hän jatkaa.
Valtionyhtiö Terrafame Mining on sopinut Talvivaara Sotkamon liiketoiminnan ja omaisuuserien ostamisesta sen konkurssipesältä. Terrafame Mining on valtion omistaman Terrafamen tytäryhtiö. Terrafamea on pääomitettu yhteensä 209 miljoonalla eurolla.
Maaliskuussa ehdollisen sopimuksen liiketoiminnan ostamisesta tehnyt brittiläinen sijoitusyhtiö Audley Capital Advisors ei ole enää mukana.
Audleyn edustaja John MacKenzie ei halua kommentoida sitä, mihin neuvottelut työ- ja elinkeinoministeriön kanssa kaatuivat. MacKenzien mukaan sijoitusyhtiö neuvottelee edelleen ministeriön kanssa ”pienemmästä roolista” Talvivaaran kehittämisessä.
”Me uskomme, että Talvivaarasta voidaan kehittää erittäin kannattava bisnes, jos sitä johdetaan oikein”, MacKenzie sanoo STT:lle.
Rehn: Yksityisiä sijoittajia saatava
Elinkeinoministeri Olli Rehnin (kesk.) mukaan valtio harkitsee kaivoksen hallittua alasajoa, jos Talvivaaran kaivostoiminnan jatkamiseen ei löydy yksityisiä sijoittajia.
Hänen mukaansa tavoitteena on, että kaivostoiminnan jatkamiseen saadaan yksityistä rahoitusta. Kaivoksen toiminnan on tarkoitus alkaa syyskuussa, ja neuvottelut yksityisten sijoittajien kanssa on jo aloitettu.
Konkurssipesän palveluksessa olevat työntekijät siirtyvät vanhoina työntekijöinä Terrafame Miningin palvelukseen.
”Valtio on valmis käynnistämään ja pyörittämään toimintaa, mutta on selvää, että hyvin nopeasti on saatava yksityisiä sijoittajia, jotta kaivoksen toiminta voidaan keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä turvata”, Rehn sanoo.
Rehnin mukaan nykyisellä rahoituksella kaivostoiminta saadaan käynnistettyä ja sitä voidaan jatkaa yhden kahden vuoden ajan.
Rehn sanoo myös, että Nuasjärven purkuputken käyttöönotto on välttämätön edellytys sille, että Talvivaaran ympäristöongelmat voidaan ratkaista ja kaivoksen toiminta voidaan käynnistää. Putken käyttöönotto edellyttää, ettei Vaasan hallinto-oikeus keskeytä purkuputkea koskevan luvan täytäntöönpanoa.
Alasajo kallista
Kaivosalaa tuntevan kestävän liiketoiminnan konsultti Pasi Rinteen mukaan Talvivaara tarvitsee pitkäjänteistä sitoutumista, osaamista ja rahaa.
”Näistä on ollut puutetta, eikä tämä järjestely yksin takaa, että nämä löytyisi”, Rinne sanoo. Hän toimii konsulttiyhtiö Gaia Groupin hallituksen puheenjohtajana.
Rinteen mukaan valtio tuskin olisi tehnyt järjestelyä, jos yksityinen toimija olisi löytynyt. Prosessin alasajo olisi huomattavan kallis vaihtoehto.
”Kukaan ei toivo kymmenien neliökilometrien muistomerkkiä Kainuuseen. Jos siihen löytyy omistaja, joka tuo mukanaan toimivan johdon, ja niillä on yhdessä aikaa, rautaista osaamista ja riittävästi rahaa, ei ole mahdotonta, että siitä saadaan kannattava kaivos.”
Tätä artikkelia ei ole kommentoitu
0 vastausta artikkeliin “Professori: Valtio saattaa pyörittää Talvivaaraa hamaan tulevaisuuteen”