Kokeile kuukausi maksutta

Valtio ostaa Talvivaaran liiketoiminnan – louhinta käynnistyy syyskuun alussa

Terrafame Mining on sopinut Talvivaara Sotkamon liiketoiminnan ja omaisuuserien ostamisesta sen konkurssipesältä. Terrafame Mining on valtion kokonaan omistaman Terrafamen tytäryhtiö.

Talvivaaran tehdasaluetta. Kuva: Talvivaara

Järjestelyn myötä kaivoksen toiminta käynnistyy uudelleen Terrafame Mining -kaivosyhtiössä. Tavoitteena on, että louhinta kaivoksella alkaa syyskuun alussa. Kaivoksella valmistellaan parhaillaan louhinnan aloittamista.

Talvivaara Sotkamo konkurssipesän palveluksessa olevat työntekijät siirtyvät vanhoina työntekijöinä Terrafame Miningin palvelukseen.

Järjestely on tarkoitus saattaa päätökseen elokuun puolivälissä 2015, jonka jälkeen Terrafame Miningista tulee kaivostoiminnan vastuullinen toiminnanharjoittaja Sotkamossa.

Terrafame Miningin hallituksen puheenjohtajaksi on nimitetty kokenut hallitusammattilainen teollisuusneuvos Lauri Ratia.

Valtion tavoitteena on turvata kaivoksen ympäristö ja saada kaivokselle yksityistä rahoitusta pitkäaikaiseen toimintaan.

”Nyt solmitut sopimukset ovat välttämättömiä, jotta ympäristötilanne saadaan pitkällä aikavälillä hallintaan ja liiketoiminta kaivoksella voidaan käynnistää. Louhinnan aloittaminen on oleellista myös merkittävien ympäristövahinkojen välttämiseksi”, elinkeinoministeri Olli Rehn toteaa.

Terrafame Mining -yhtiön omistaa alkuvaiheessa Suomen valtio Terrafamen kautta. Terrafamea on pääomitettu yhteensä 209 miljoonalla eurolla.

”Kuten lisätalousarvioesityksen yhteydessä totesin, uuden kaivosyhtiön aloittaessa ilman merkittävää yksityistä omistusta tai rahoitusta valtion tavoitteena on aktiivisesti laajentaa Terrafame Mining -yhtiön omistuspohjaa ja rahoitusrakennetta kaupallisesti järkevin perustein heti kun se on yhtiön kannalta tarkoituksenmukaista. Neuvotteluja useiden merkittävien yksityisten sijoittajatahojen kanssa on käyty tiiviisti ja näitä jatketaan edelleen”, Rehn toteaa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Valtio ostaa Talvivaaran liiketoiminnan – louhinta käynnistyy syyskuun alussa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat