Kokeile kuukausi maksutta

SRV saa Pietarin kauppakeskuksensa halvalla

Ruplan halpenemisen vuoksi SRV:n Okhta Mallin kauppakeskuksen rakentaminen Pietariin maksaa vain 220 miljoonaa euroa. Laskua on 30 miljoonaa euroa. Samalla myös Sberbankin lainoitustarve laski 113 miljoonasta eurosta 90 miljoonaan. Kauppakeskus valmistuu ensi vuonna ja on SRV:lle toinen Pietarissa.

SRV:n johtoa ja Russia Investin sijoittajia ilahduttaa Pearl Plazan kauppakeskuksen hyvä alku.

Jo lähes puolet 76 000 neliön vuokrattavista tiloista on jo varattu tai vuokrattu. SRV:ssä luotetaan siihen, että kysyntää riittää loppuihinkin tiloihin, sillä yhtiön rakentamassa Pearl Plazassa myynti on kasvussa ja vuokrausaste on lähes 100 prosenttia. Esimerkiksi kun Lindex lähti, niin tilalle oli tulossa kolme yrittäjää korkeammalla vuokralla. Vuokrasopimukset ovat pääosin valuuttapohjaisia, mutta ruplapohjaisten sopimusten osuus on kasvanut.

Uusia projekteja ei ole luvassa

Sitä SRV:n hallituksen puheenjohtaja Ilpo Kokkila ei kuitenkaan peittele sitä, että Venäjän taloustilanne on huolestuttava eikä SRV ole nyt ole otollisin aika hakea aktiivisesti uusia projekteja. Okhta Mall on itse asiassa ainoa iso kauppakeskus, joka valmistuu Pietariin seuraavien 2-3 vuoden aikana. Moni muu hanke on jäissä.

Toimitusjohtaja Juha Pekka Ojala kävi Venäjän maajohtajan Jussi Kuutsan kanssa Jekaterinburgissa katsomassa kaupan trendejä, mutta ainoa uusi päänavaus on ollut manageeraussopimus Kaliningradissa sijaitsevaan 100 000 neliön kauppakeskukseen. Tällaisia sopimuksia Ojala ja Kuutsa toivoisivat lisääkin, koska ne parantavat asiakkaiden ja markkinoiden tuntemusta.

Vuonna 2013 valmistuneessa Pearl Plazassa olisi tilaa laajennukselle, mutta siitä SRV ja koko alueen rakentamisesta vastaava kiinalaisyhtiö eivät ole tehneet päätöstä. Kiinalaisten asuintornit ovat nousseet kiinalaisten mielestä turhankin hitaasti, sillä Venäjä on tietoisesti hidastanut työlupien antamista ulkomaalaisille rakennusmiehille. Tästä syystä kiinalaiset myivät osan tonteista venäläisille rakentajille saadakseen rakentamiseen lisää vauhtia. Nyt alue on yhtä kolkkaa lukuun ottamatta jo lähes täyteen rakennettu tai rakenteilla. Ostovoimaa lisää myös juuri valmistunut silta joen yli.

Okhta Mallin alue rakenteilla

Rakentaminen on vilkasta myös Okhta Mallin alueella. Ihan kivenheiton päässä kauppakeskuksesta YIT viimeistelee 250 asunnon kerrostaloa ja NCC aloittelee peräti 200 asunnon kohdettansa. Ruplan romahdus merkitsi asuntorakentajille euromääräisesti melkoista lovea tuotto-odotuksiin eikä nykyinen hintojen paikallaan pysyminenkään ole hyvästä, kun inflaatio laukkaa 15 prosentin vauhtia.

Okhta Mall sijaitsee vain parin kilometrin päässä keskustasta, mutta liikenne tälle vanhalle teollisuusalueelle on hankala. Gazpromin pääkonttorin tulo olisi ratkaissut tämän ongelman, mutta se joutui viemään liian massiivisena pidetyn tornihankkeensa kauemmaksi keskustasta.

Skandinaavisuutta korostetaan Okhta Mallin esitteissä. Se tarkoittaa L Arkkitehtien suunnitelmissa muun muassa valoisuutta ja ympäristöystävällisyyttä. Skandinaaviseen tapaan asiakas löytää tiettyjen tuotteiden myymälät omalta alueeltansa eli kilpailijat ovat esimerkiksi urheilutuotteissa vierekkäin.

Pietarissa asunnot ovat pieniä, joten ihmiset viettävät paljon aikaansa asuntojen ulkopuolella. Siksi kauppakeskuksen toiminnassa korostuvat elämyksellisyys, kuten Pietarin suurin elokuvateatteri, kuntokeskus ja monista suomalaista kauppakeskuksista tuttu ravintolamaailma. Lapsille on omia leikkialueita.

Okhta Mallin kellarikerrokseen tulee ison kauppaketjun Lentan supemarketti. Kellariratkaisu osoittautui hyvin toimivaksi Pearl Plazassa, vaikka suomalaisia varoitettiin, että venäläiset eivät ole tottuneet parkkihallin käyttöön.

Pearl Plazan Prismassa suomalaiset ruokapakkaukset on korvattu kovin suomalaisen tuntuisilla venäläisillä tuotteilla siniristilippuineen. Ruoka onkin konkreettisin asia, missä talouspakotteet näkyvät ihmisten arjessa. Ostovoiman lasku on vähentänyt myyntiä erityisesti lukemattomissa pienissä kivijalkamyymälöissä, joissa tuotteiden hinnat ovat selvästi kalliimpia kuinisoissa marketeissa.

Öljyn hinnan varassa

Venäjän kohtalonkysymys ei ole kuitenkaan talouspakotteet vaan öljyn hinnan mataluus. Öljy-yhtiöiden tulot ovat niin tiukoilla, että nykyisiä lähteitä pumpataan tyhjiksi, mutta uusiin investointeihin ei riitä paukkuja, puhumattakaan siitä, että Venäjä voisi ostaa kallista läntistä teknologiaa arktiseen öljyn- ja kaasunporaukseen. Öljyn tuotannon on ennustettu putoavan siksi lähivuosina jopa 30 prosenttia. Mitä se sitten merkitsee öljyn hinnalle muutaman vuoden kuluttua, voi vain arvailla.

Vaikka kiinteistökauppa käy taas kuumana Euroopassa ja Suomessakin ulkomaisille kiinteistösijoittajille tuntuu kelpaavan Helsingissä taas kaikki, niin Pietariin asti tämä kiinnostus ei yllä, sillä Venäjä-riskit pelottavat.

Sponda haluaisi vetäytyä Venäjältä

SRV on suurin sijoittaja Okhta Mallissa. 45 prosenttia siitä omistaa sijoittajaryhmä, johon kuuluu mm. Etera, Ilmarinen ja Sponda.

Sponda teki jo ennen Venäjän nykyistä kriisiä päätöksen vetäytyä maasta. Spondan toimistokiinteistöjen vuokratulot ovat olleet hyvät, mutta toimitusjohtaja Kari Inkisen mukaan Venäjällä ei nähty riittävästi kasvumahdollisuuksia. Spondan Moskovan toimistorakennukset on pantu myyntiin, mutta Ohkha Mallista vetäytymiselle ei Inkisen mielestä ole kiirettä, vaikka Venäjä ei enää strategiaan kuulukaan.

Pearl Plazan ja Okhta Mallin väli kulkee osin uutta kehätietä pitkin. Venäläislehtien mukaan se maksoi metriä kohden kolme kertaa enemmän kuin vastaava tie Saksaan. Julkisessa rakentamisessa tämä on kuulemma ihan tavallinen kerroin. Tienrakentajille kunniaksi on sanottava, että tie tuntui vähemmän kuhmuraiselta kuin Moskovaan rakennettu kehätie.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “SRV saa Pietarin kauppakeskuksensa halvalla”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat