Kokeile kuukausi maksutta

Raide-Jokerin hankesuunnittelu valmistuu vuodenvaihteeseen

Helsingin Itäkeskuksen ja Espoon Keilaniemen välille suunnitellun Raide-Jokerin hankesuunnitelma valmistuu vuodenvaihteessa. Hankesuunnitelmassa määritellään raitiotien ja pysäkkien sijainti, tarvittavat muutokset katuihin sekä selvitetään rakentamisen kustannukset ja hankkeen vaikutukset.

Havainnekuva Raide-jokerista Leppävaarassa

Helsinki ja Espoo päättävät hankkeen etenemisestä vuonna 2016. Jos molemmat kaupungin päättävät jatkaa hankkeen valmistelua, aloitetaan yksityiskohtaisempien toteutussuunnitelmien laadinta. Helsingin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelmassa Raide-Jokeri on esitetty toteutettavaksi ennen vuotta 2025.

Raide-Jokeri on toteutuessaan Helsingin seudun ensimmäinen pikaraitiotie. Se on suunniteltu kulkevaksi pääosin omalla väylällään erillään muusta liikenteestä, millä varmistetaan raitiovaunujen nopea ja häiriötön kulku. Nopeaa kulkua edistettäisiin myös liikennevaloetuisuuksilla sekä muita raitiolinjoja pidemmillä pysäkkiväleillä. Raide-Jokerin keskimääräinen pysäkkiväli olisi noin 800 metriä. Rataa liikennöitäisiin uusilla, korkealuokkaisilla raitiovaunuilla.

”Raide-Jokeri lisää merkittävästi poikittaisen joukkoliikenteen luotettavuutta ja matkustusmukavuutta”,  projektipäällikkö Lauri Kangas Helsingin kaupunkisuunnitteluvirastosta sanoo.

Raide-Jokeri korvaisi nykyisen runkobussilinjan 550. Runkolinjan siirtäminen raiteille mahdollistaa kasvavien matkustajamäärien kuljettamisen tulevaisuudessa. 550 on jo nyt Helsingin seudun vilkkaimmin liikennöity bussilinja. Linjalla on päivittäin noin 40 000 matkustajaa, ja linjan bussit jonoutuvat ruuhka-aikoina.

Idea Raide-Jokerista syntyi 1980-luvun lopulla. Asiaa valmistelivat samanaikaisesti sekä Helsingin liikennelaitos että kaupunkisuunnitteluvirasto.

Raide-Jokeri edistää uusien asuntojen ja palveluiden rakentamista nopean raideyhteyden varteen. Linjaan varteen suunnitellaan uutta asunto- ja työpaikkarakentamista muun muassa Myllypuroon, Roihupeltoon, Viikkiin, Oulunkylään, Maunulaan, Haagaan, Pitäjänmäkeen, Perkkaalle ja Otaniemeen.

Linjan reitti on: Itäkeskus–Viikki–Oulunkylä–Maunula–Haaga–Pitäjänmäki–Leppävaara–Laajalahti–Keilaniemi. Radan pituus on 25 kilometriä, josta Helsingissä 16 kilometriä ja Espoossa 9 kilometriä. Linjalla ennustetaan olevan 140 000 matkustajaa arkivuorokaudessa vuonna 2040

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Raide-Jokerin hankesuunnittelu valmistuu vuodenvaihteeseen”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat