Kokeile kuukausi maksutta

Vanhojen omakotitalojen hinnat laskivat selvästi

Vanhojen omakotitalojen hinnat laskivat kuluvan vuoden kolmannella neljänneksellä selvästi edelliseen vuosineljännekseen verrattuna, kertoo Tilastokeskus. Hinnat painuivat rajusti etenkin pääkaupunkiseudulla, mutta myös muualla Suomessa laskua kertyi selvästi.

Kuvituskuva. Kuva: Merja Mannila

Vanhojen omakotitalojen hinnat laskivat koko maassa keskimäärin 2,9 prosenttia edellisestä vuosineljänneksestä. Pääkaupunkiseudulla hinnat laskivat vuosineljänneksen aikana peräti 7,9 prosenttia ja muualla Suomessa 2,2 prosenttia.

Vuotta aiempaan verrattuna hintojen lasku jäi maltillisemmaksi. Koko Suomen osalta vanhojen omakotitalojen hinnat laskivat 0,3 prosenttia vuoden takaisesta laskun ollessa pääkaupunkiseudulla 0,9 prosenttia ja muualla Suomessa 0,2 prosenttia.

Pääkaupunkiseudun osalta on pidettävä mielessä, että omakotitalokauppoja tehdään vuosineljänneksen aikana melko vähän. Tällöin muutama hyvin suuri kauppa saattaa heilauttaa keskihintaa jo melkoisesti. Kolmannella neljänneksellä kauppoja tehtiin pk-seudulla kaikkiaan vain 157 kappaletta.

Koko maassa vanhojen omakotitalojen keskimääräinen neliöhinta oli 1 516 euroa vuoden 2015 kolmannella neljänneksellä. Pääkaupunkiseudulla omakotitalojen keskimääräinen neliöhinta oli 3 030 euroa. Muualla maassa keskimääräinen neliöhinta oli 1 440 euroa.

Pientalotonttien hinnat laskivat vuoden 2015 kolmannella neljänneksellä koko maassa 4,9 prosenttia edellisestä neljänneksestä ja 9,8 prosenttia edellisvuodesta. Pientalotontin keskimääräinen neliöhinta koko maassa oli 19,6 euroa ja keskimääräinen tontin pinta-ala oli 2297 neliömetriä.

Tiedot ilmenevät Tilastokeskuksen kiinteistöjen hintaindeksistä, jonka laadinnassa käytetään Maanmittauslaitoksen ylläpitämän kiinteistöjen kauppahintarekisterin tietoja.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Vanhojen omakotitalojen hinnat laskivat selvästi”

  1. Varallisuus keskittyy yhä pienemmälle joukolle, jotka avittavat toinen toisiaan keräämään enemmän. Kohtuutonta hintatasoa ei pysty kauaa pitämään keinotekoisesti yllä, ei edes nollakorolla. Velkarahaan perustuva järjestelmä ei kestä loputtomiin. Olette tehneet rakentamisesta ja asumisesta hyvin kalliin. Nyt tulee korjausliike.

    Matu -invaasion avulla yritätte vielä jonkinlaista piristysruisketta markkinoille. Toivon, ettei köyhien lisäksi myös tyttärenne joudu maksumieheksi. Tämän kaiken mukanaan tuoma toivottomuus tulee laskemaan markkinoita entisestään. Tuntemaani Suomea ei enää ole. Ihmiset ovat tulleet hulluiksi, ainakin menettäneet kykynsä käyttää omaa järkeään. Mitä heille on syötetty?

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat