Kokeile kuukausi maksutta

Asumistukimenot kasvoivat rajusti viime vuonna

Yleistä asumistukea maksettiin vuonna 2015 lähes 918 miljoonaa euroa, mikä on 175 miljoonaa euroa enemmän kuin edellisvuonna.

Kuuntele juttu

Yleistä asumistukea saavien ruokakuntien määrä kasvoi vuodessa 40 000:lla ja kymmenessä vuodessa 96 000 ruokakunnalla.

Kaikkiaan asumistukea maksettiin viime vuonna 1,73 miljardia euroa. Lisäksi toimeentulotuesta tuetaan asumista arviolta 300 miljoonalla vuodessa.

Pääsuunnittelija Heidi Kemppinen Kelasta arvioi, että työttömyyden pitkittyminen on suurin syy asumistukimenojen rajuun kasvuun. Toisena tekijänä tukimenoja lisäsi vuoden vuoden 2015 alussa tullut lainmuutos, joka kasvatti tuensaajien määrää ja erityisesti lapsiperheille maksettavan tuen määrää. Samalla lakimuutoksella lopetettiin lopetettiin neliövuokran määrää ja asunnon kokoa koskeva sääntely.

Valtiovarainministeriön valtiosihteeri Martti Hetemäki arvioi, että asumistukimenojen viime vuoden poikkeuksellisen suureen kasvuun ovat syynä työttömyyden kasvu sekä tehdyt asumistukijärjestelmän uudistukset. Asumistukilain muutoksen lisäksi tuli viime syyskuussa voimaan 300 euron suojaosa.

”Myönteistä on se, että työssä olevien asumistuen saajien määrä kasvoi kymmenellä tuhannella henkilöllä syyskuusta. Uudistus on lievittänyt kannustinloukkuja, kun tukia ei menetä heti töihin mennessään. Edes vähäinen työllistyminen voi rohkaista lisätyöhön ja vähitellen pääsyyn pois tukien varasta”, Hetemäki sanoo.

Kalliin asumisen ja tukien aiheuttamia kannustinloukkuja pitäisi Hetemäen mielestä purkaa lisäämällä asuntorakentamista erityisesti pääkaupunkiseudulla, mikä edellyttää kaavoituksen ja tonttitarjonnan lisäämistä. Pienempien yritysten markkinoille pääsyä tulisi helpottaa vuokratonttien kautta. Myös hartiapankkirakentamista pitäisi helpottaa.

Hallitusohjelmassa on Hetemäen mukaan monia rakentamisen lisäämiseen tähtääviä uudistuksia. Muun muassa käyttötarkoituksen muutoksia ja täydennysrakentamista ollaan helpottamassa, samoin pienrakentamisen luvanvaraisuutta.

Tätä artikkelia on kommentoitu 4 kertaa

4 vastausta artikkeliin “Asumistukimenot kasvoivat rajusti viime vuonna”

  1. Tulonsiirto veronmaksajilta sijoittajille voi vahvasti ja määrittää minimivuokratason tuskallisen korkealle ainakin ihmisille jotka maksavat itse vuokransa. Jossain vaiheessa tämä hulluus tulee päättymään, kun rahat loppuvat. Tämä on iso tekijä joka kiihdyttää palkkainflaatiota ja heikentää Suomen kilpailukykyä maailmanmarkkinoilla.

    1. Itse vuokransa maksavat saavat maksaa yhä enemmän, koska pula asunnoista kasvaa suuren ja hallitsemattoman maahanmuuton seurauksena. Kun kunnat ja valtio tulevat maksumiehiksi, eli maksamaan vuokrat, niin vuokrat tulevat rajusti nousemaan. Markkinatalous pitää siitä huolen. Löytyykö silloin paljon niitä, jotka pärjäävät ilman tukia.

  2. Tässä olisi hallituksen kovasti kaipaama säästökohde, joita on kuulemma vaikea löytää.
    Näyttääkin olevan niin, että piikki on entistä enemmän auki.

    Veronmaksajat kiittää.

  3. Hulluus huipentuu juuri ennen valtion kirstun tyhjenemistä, näin kävi Etelä-Euroopassakin.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat