Pääkaupunkiseudulle esitetään pakotetta tehdä yhteinen metropolikaava. Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kaupunkien pitää laatia yhteinen yleiskaava ja kunkin kaupungin yleiskaavat hyväksytään jatkossa kuntien sopimassa yhteisessä toimielimessä. Jollei toimielimestä voida sopia, ympäristöministeriö määrää siitä.

Tarasti toisi pakotteen metropolikaavan tekemiseen – ratkaisu ympäristöministeriön käsiin jos yhteistyöelintä ei synny

Pääkaupunkiseudulle esitetään pakotetta tehdä yhteinen metropolikaava. Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kaupunkien pitää laatia yhteinen yleiskaava ja kunkin kaupungin yleiskaavat hyväksytään jatkossa kuntien sopimassa yhteisessä toimielimessä. Jollei toimielimestä voida sopia, ympäristöministeriö määrää siitä.

Kirjoittaja(t) Auri Häkkinen

Metropolikaavan tekeminen sisältyy selvitysmies Lauri Tarastin tiistaina 26.1.2016 luovuttamaan raporttiin valtion aluehallinnon ja maakuntahallinnon uudistamisesta.

Maankäyttö- ja rakennuslakiin lisättiin jo vuonna 2008 uusi 46 a §, jonka mukaan Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kaupunkeihin laaditaan kuntien yhteinen yleiskaava. Kahdeksan vuoden aikana pykälää ei ole sovellettu ja metropolikaavaa ei ole syntynyt, koska se ei estä kaupunkeja laatimasta edelleen osayleiskaavoja eivätkä kaupungit ole voineet sopia lain edellyttämästä yhteisen yleiskaavatoimikunnan tai vastaavan toimielimen asettamisesta.

Viime elokuisessa Rakennuslehden haastattelussa Helsingin, Espoon ja Vantaan  kaavoituksesta vastaavat apulaiskaupunginjohtajat Anni Sinnemäki, Olli Isotalo ja Hannu Pentttilä sanoivat, etteivät he näe enää tarvetta yhteiselle yleiskaavalle.

Vapaaehtoisuus ei purrut 8 vuodessa

”Kun metropolikaava on edelleen ratkaisematta, tulisi tässä vaiheessa ottaa käyttöön tämä maankäyttö- ja rakennuslain pykälä. Tätä 46 a §:ää olisi kuitenkin täydennettävä, jotta sen soveltaminen saataisiin aikaan. Sen tulisi koskea kaikkia yleiskaavoja näiden kaupunkien alueella,  ja yhteinen yleiskaavatoimikunta tai vastaava, jos kaupungit eivät siitä pääisi sopuun, tulisi jättää ympäristöministeriön ratkaistavaksi”, Tarasti perustelee.

Hän sanoo, ettei tarkoituksena ole lopettaa näistä kaupungeista yleiskaavasuunnittelua, mutta päätöksenteko tapahtusi yhteisessä yleiskaavatoimikunnassa. ”Tämä päätöksentekotapa johtaisi yhteistoimintaan sellaisen yleiskaavan valmistamisessa, joka koskettaa useampaa kuin yhtä näistä kaupungeista.”

Helsingin tekeillä olevaa, kaupunkibulevardeihin perustuvaa yleiskaavaa on pidetty naaapurikaupungeissa sellaisena kaavana, joka vaikuttaa myös niihin. Kyseessä ei ole kuitenkaan kaupungista toiseen ulottuvasta yleiskaavasta.

 

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Tarasti toisi pakotteen metropolikaavan tekemiseen – ratkaisu ympäristöministeriön käsiin jos yhteistyöelintä ei synny”

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi