Kokeile kuukausi maksutta

Ympäristöministeriö: rakennusvalvonta itsehallintoalueiden järjestettäväksi

Ympäristöministeriössä joulun alla valmistunut selvitys itsehallintoalueiden tehtävistä sisältää ehdotuksen rakennusvalvontatoimen järjestämisvastuun siirrosta kunnilta itsehallintoalueille. Ministeriö ehdottaa, että itsehallintoalueet perustavat alueelleen yhden tai useamman rakennusvalvontayksikön, jotka rahoitetaan täysmääräisesti rakennusvalvonta- ja toimitusmaksuilla.

Ympäristöministeriössä joulun alla valmistunut selvitys itsehallintoalueiden tehtävistä sisältää ehdotuksen rakennusvalvontatoimen järjestämisvastuun siirrosta kunnilta itsehallintoalueille. Ministeriö ehdottaa, että itsehallintoalueet perustavat alueelleen yhden tai useamman rakennusvalvontayksikön, jotka rahoitetaan täysmääräisesti rakennusvalvonta- ja toimitusmaksuilla.

Yksikön vähimmäiskoosta, osaamisvaatimuksista ja tehtävistä laaditaan tarvittavat säädökset siirtymäaikoineen, jos rakennusvalvontatoimi siirtyy itsehallintoalueiden vastuulle.

Esitys nykyistä isommista rakennusvalvontayksiköistä sisältyi jo maan edellisen hallituksen tavoitteisiin. Rakennustarkastusyhdistys RTY on myös ajanut isompien rakennusvalvontojen muodostamista.

Ministeriö näkee monia seikkoja, jotka puoltavat rakennusvalvontojen siirtoa itsehallintoalueille. Nykyistä suuremmilla yksiköillä olisi vahvempi rooli, ne pystyisivät tarjoamaan monipuolista ammatillista osaamista ja hankkimaan erityisosaamista.

Isoilla yksiköillä paremmat resurssit

Nykyistä suuremmilla yksiköillä olisi myös riittävät resurssit seurata jatkuvia säädösmuutoksia, kehittää toimintaansa sekä yhdenmukaistaa käytäntöjä ja tulkintoja. Täten rakennusvalvonnan toiminnan ennakoitavuus paranisi ja asiakkaiden kohtelu tasapuolistuisi eri puolilla Suomea, ministeriö arvioi.

Ministeriö muistuttaa, että tehtävien siirto edellyttää kaavoituksen ja rakennusvalvonnan yhteistyön varmistamista muutostilanteessa sekä rakennuslupamenettelyyn kuuluvan oikeusharkinnan huomioon ottamista tehtävien järjestelyssä.

Ministeriö ehdottaa, että itsehallintoalueille siirretään myös kuntien nykyisten ympäristötoimen tehtävien järjestämisvastuu, erityisryhmille tarkoitettujen asuntohankkeiden puoltaminen, öljyvahinkojen jälkivalvonta sekä jätehuollon tehtävien hoito.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Ympäristöministeriö: rakennusvalvonta itsehallintoalueiden järjestettäväksi”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat