Ara vastaa Perussuomalaisille: Emme päätä tukiehdoista tai säädöksistä

Aran mukaan Perussuomalaisten puoluevaltuuston kannanotto sisältää useita asiavirheitä, jotka se haluaa korjata alla olevassa vastauksessaan.

Aran mukaan Perussuomalaisten puoluevaltuuston kannanotto sisältää useita asiavirheitä, jotka se haluaa korjata alla olevassa vastauksessaan.

Aran keskeinen tehtävä on kohtuuhintaisen asuntotarjonnan edistäminen. Ara muistuttaa kuitenkin vastauksessaan, että sillä ei ole kuitenkaan toimivaltaa päättää tukiehdoista, asuntoihin liittyvistä säädöksistä tai siitä, miten kunnat ja muut toimijat rakennuttavat asuntoja.

Aralla ei ole käytössään 20 miljardin euron rahoitussalkkua. Valtion asuntorahastossa (VAR) on varoja yhteensä noin 6,5 miljardia euroa, mutta Ara ei päätä näiden rahojen käytöstä. Siitä päättävät Suomen hallitus ja eduskunta säätämillään laeilla ja asetuksilla.

Ara teki viime vuonna uusia korkotukilainapäätöksiä yli 1 000 miljoonalla eurolla. Tällä summalla aloitettiin 5 800 vuokraltaan säädellyn asunnon rakentaminen. Lisäksi aloitettiin 1 896 asumisoikeusasunnon rakentaminen. Tämä lisää tarjontaa, mutta ei Aran mukaan tietenkään ratkaise ongelmaa. Aralla on valmius myöntää enemmänkin lainoja. Lainoituksen enimmäismääristä päättää eduskunta valtion talousarviossa.

Ara muistuttaa, ettei Ara-asunnoista ei voi periä omakustannusvuokraa korkeampaa vuokraa. Suurimmissa kaupungeissa ja erityisesti pääkaupunkiseudulla Ara-asuntojen vuokrat ovat virallisten tilastojen mukaan huomattavasti vapaarahoitteisia edullisempia. Pääkaupunkiseudulla keskineliövuokra Ara-asunnoissa on 12,31 euroa neliöltä ja vapaarahoitteisissa vuokra-asunnoissa 17,49 euroa neliöltä.

Ara-vuokra-asuntojen pääasiallisia omistajia ovat nykyisinkin kuntien yhtiöt ja normaaleista vuokra-asunnoista yli 70 prosenttia on kuntayhtiöillä. Myös uusien tukipäätösten ja asuntojen osalta omistajat ovat pääasiassa kuntia. Kunnat ovat hyviä ja vastuullisia omistajia, mutta ongelmana on ollut Aran mukaan se, että kuntayhtiöt eivät ole rakennuttaneet asuntoja riittävästi. Tämän takia on pohdittu, miten saataisiin myös muita rakennuttajia ja tätä kautta lisää tuotantoa.

Ara on aktiivisesti etsinyt uusia ratkaisuja kohtuuhintaisen asumisen ongelmiin ja suhtautuu myönteisesti osaomistusasumisen kehittämiseen. Nykyinen osaomistusmalli ei ole kiinnostanut toimijoita.

Ara on yhteistyössä Lakea Oy:n kanssa kehittänyt valtion takaukseen perustuvaa Omaksi-mallin, joka mahdollistaa joustavan tavan hankkia asunto pienellä pääomalla ja vähäisellä riskillä. Malli on kaikkien käytettävissä, ja valtuutta takaislainojen myöntämiseen on olemassa, joten kuntayhtiöiden on mahdollista aloittaa osaomistusasuntojen tuotanto välittömästi

Tätä artikkelia on kommentoitu 13 kertaa

13 vastausta artikkeliin “Ara vastaa Perussuomalaisille: Emme päätä tukiehdoista tai säädöksistä”

 1. Ympäristöministeriö valmistelee, valtiovarainministeriö vastustaa, hallitus päättää ja ARA toteuttaa. Perussuomalaiset istuvat hallituksessa ja ovat itse päättämässä ja antamassa ministeriöille valmisteluohjeita. Persuilla on hallituspuolueena totetuneisiin asuntopoliittisiin ratkaisuihin enemmän vaikutusvaltaa kuin ARA:lla. Päätökset ja aikaansaannokset tuntuvat olevan samaa tasoa kuin ymmärrys siitä, miten päätöksenteko toimii.

 2. ”Ara on yhteistyössä Lakea Oy:n kanssa kehittänyt valtion takaukseen perustuvaa Omaksi-mallin, joka mahdollistaa joustavan tavan hankkia asunto pienellä pääomalla ja vähäisellä riskillä”

  Onkohan se kovinkaan joustava ja ainakaan hyvä tapa? Melkoinen osa tuosta Omaksi-mallin asuntokannasta on tyhjillään kun ei ole kelvannut kenellekään. Näin on ainakin Oulussa ja Jyväskylässä. Itse asiassa Lakea ja ARA keksivät vain polkupyörän uudestaan ja tekivät siitä vielä alkuperäistä huonomman.

  1. Vaan eipä taida Perussuomalaisten osaaminen Asuntopolitiikan saralla olla kovin kummoisella tasolla. Ehdottelevat osaomistusasuntoja ratkaisuksi asuntopulaan. Järjestelmä on ollut käytössä jo yli 20 vuotta eikä se ole mitään ratkaissut. Tosin se vuoden 1993 malli oli menestys ja hyvinkin toimiva. Kannattaisikohan se herättää henkiin? 10 vuoden bullet-lainat, omavastuukorko 0%, osaomistusmaksu 10%.

 3. ARA ja VVO on hyvä esimerkki että Ara ei päätä mitään, se on vain välikäsi jonka esittää isompaa kuin mitä on. VVO:n ja Y-säätiön välinen kauppa oli laiton ja asuintalovaraukset piti liikkua kaupan mukana Y-säätiölle – Ara tulee hyväksymään kaupan ja asuintalovaraukset jäävät lihottamaan VVO:n johdon ja omistajien lompakoita – onnea vaan asukkaille jotka rahoitatte tätä joulupossua.

 4. ARA:n tehtävä on valvoa omakustannusvuokrien tasoa. Jos omistajille jaetaan 30% osinkoja, ei homma ole toiminut lain hengessä. Tämän vuoksi ARA:a ei pidä päästää pälkähästä.

 5. Perussuomalaisten pitäisi lisätä osaamistaan myös asuntoasioissa. Kansanedustajien määrällä mitattuna toistaiseksi Suomen toiseksi suurimman puolueen pitäisi omata enemmän tietämystä ja osaamista asuntopolitiikasta. Ilmeisesti persujen toiminta perustuu näissäkin asioissa muutamien huru-ukkojen fiktioihin.

  Löysät heitot Aran lakkauttamisesta ovat jälleen kerran puhdasta perussuomalaista populismia. Näillä ei enää seuraavissa vaaleissa pärjää. Persujen pitäisi pystyä näyttämään myös todellisia tuloksia asioiden hyvästä hoidosta.

 6. ”ARA:n tehtävä on valvoa omakustannusvuokrien tasoa”
  ———–

  Tämä väärä uskomus elää sitkeästi tälläkin palstalla.
  Aran tehtävänä on valvoa omakustannusvuokran määräytymistä. Sitä että vuokriin on sisällytetty vain ne kustannukset, jotka laki hyväksyy vuokrissa perittäväksi.

  Omakustannusvuokraa koskevissa lain säännöksissä ei edes mainita sanaa kohtuuhintaisuus tai vuokran taso. Kannattaa katsoa pykälät. Omakustannusvuokra voi olla korkeakin eikä kukaan voi sanoa että vuokra on väärä, jos Se on lain mukaan määritelty.

  Ainoa taho suomessa, joka voi ottaa virallisesti kantaa vuokran kohtuullisuuteen, on käräjäoikeus. Aralla ei ole laissa mainittua tehtävää alentaa korkeita, lain mukaan määriteltyjä vuokria – vaikka asuntopoliittisessa keskustelussa niin ehkä haluttaisiin.

  1. Siis tämän vuoksi lakimuutos on välttämätön,

 7. Voiko se todella näin olla, että ARA:n tehtävä on valvoa – ei mitään? Ennen vanhaan ARA pisti lainahanat kiinni jos rikkoi sääntöjä. Onko valvonta sitten muuttumassa ensi vuonna, kun laissa on määritelty varautuminen korjauksiin ym? ARA voisi hieman avata valvotaanko jatkossa vuokria ja miten se käytännössä tapahtuu.

  1. Kuten tuossa ylempänä VääriäUskomuksia sanoo, ARA valvoo lain noudattamista. Eikö se siis ole mitään? Jos vuokrahinnat muodostuvat lain mukaisesti, miten ARA voisi laittaa lainahanoja kiinni?

   Lainsäädäntö tapahtuu jossain muualla (eduskunnassa) – ja mistähän puolueesta nykyinen oikeusministeri on?

   1. Niin..saatat olla ihan oikeassa – en tiedä. Tässä takavuosina VVO ilmoitti ARA:lle alkuvuokraksi 14 €/asm2/kk ja sitten kun kohde oli valmis ja asunnot haettavana olikin vuokra 20 €/asm2/kk. No… sitä se kyllä sitten hieman alensi, mutta ei tuolle alun perin ilmoitetulle tasolle. Saattaa olla, että tässäkään ei mitään laittomuutta tapahtunut, joka olisi sulkenut lainahanat.

    1. No, tuo on aika huima ylitys, joko selvää vedätystä tai pahemman kerran mennyt urakkalaskelmat pieleen (siihen en usko…).

     Tuollaisessa tilanteessa ARA:lta olisi syytä jo tulla selvitys, miten kustannukset ovat muodostuneet ja mitkä niistä on hyväksytty vuokrassa maksettaviksi.
     Varmaan VVO tai kuka tahansa grynderi vetoaisi heti liikesalaisuuksiin, mutta en oikein muuta keksisi kuin avoimuuden, jolla vuokrahinnat voitaisiin pitää tolkullisina – jos sitä joku oikeasti haluaisi.

 8. Muistaako joku Riihi säätiö tapauksen. Aran tekemien selvitysten ja näkemyksen mukaan Riihi säätiön kiinteistöyhtiöistä ja asukkailta vuokrissa perityt isännöintikustannukset olivat kaksinkertaisia normaaleihin valtion tukemiin vuokra asuntoihin verraten. Ara siis puuttui asiaan ja näkemäänsä epäkohtaan. Asiasta käytiin oikeudessa riitaa ja Helsingin hovioikeuden lopulliseksi jääneessä tuomiossa ei havaittu mitään normaalista poikkeavaa ylitystä isännöinnin hinnoissa. Mielenkiintoinen ennakkotapaus.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat