Kokeile kuukausi maksutta

Putkivuotoepidemia pakottaa uudehkot taloyhtiöt laajoihin saneerauksiin

Tampereen Haapalinnassa monissa taloyhtiöissä on edessä käyttövesiputkisaneeraus. Syyksi epäillään sekoitusta.

Pistesyöpymät voivat ilmestyä salakavalasti uusiinkin putkiin.

Yli 30 vuotoa samassa 25 asunnon talossa pakottivat taloyhtiön kalliiseen remonttiin. Vuonna 2006 valmistuneessa ja Haapalinnan alueella sijaitsevassa asunto-osakeyhtiö Tampereen Saarnipihassa on menossa käyttövesiputkien täydellinen saneeraus. Asiasta kertoi ensimmäisenä Aamulehti.

Saarnipihan asukkaita jatkuvasti lisääntyneet vesivuodot ovat piinanneet vuodesta 2010 lähtien.
”Pahimmillaan talossa vuoti monta eri kohtaa. Yhdessä asunnossa on ollut jopa viisi vesivahinkoa”, asunto-osakeyhtiön hallituksen puheenjohtaja Reijo Linnanen laskee.

Kun lähitaloista alkoi kuulua samanlaisia uutisia, tilanne alkoi tuntua Linnasesta hälyyttävältä. Lopulta seitsemän alueella sijaitsevaa taloyhtiötä päätti teettää VTT Expert Servicellä tutkimuksen putkivuotojen syiden selvittämiseksi. Yksin tuskin mikään taloyhtiö olisi lähtenyt rahoittamaan yli 50 000 euroa maksanutta tutkimusta.

Pistesyöpymiä kupariputkissa

Aluksi putkia korjattiin sitä mukaa kuin vuotoja ilmeni. Lopulta vuotoja oli korjattu neljän eri valmistajan putkilla, mutta vuodot vain jatkuivat. Vuonna 2012 vesivuodot yleistyivät varsinaiseksi epidemiaksi.

Ammattilaiset arvioivat, että vain käyttövesiputkistoissa tapahtuneet vuodot johtuivat kuparin pistesyöpymistä. Uudehkot kupariputket eivät jostain tuntemattomasta syystä kestäneet käytössä, vaikka normaalisti kupariputken tekninen käyttöikä on 30–50 vuotta.

Vakuutusyhtiö korvasi osan vahingoista. Kun vuotojen määrä vain lisääntyi Haapalinnan alueella, vakuutusyhtiöt sanoivat irti vuosina 2014 ja 2015 alueelta neljän asunto-osakeyhtiön kiinteistövakuutuksen ainakin vesivuotojen osalta. Kiinteistövakuutusten maksut kaksinkertaistuivat riskien vuoksi.

Saarnipihassa käyttövesiputkien vaihto komposiittiputkiin alkoi lopulta viime vuoden lopulla, kun tutkimukset, kilpailutukset ja urakoitsijavalinnat saatiin tehtyä.

Jäljellä muutamia vuosia

Saarnipihan isännöitsijä Kari Stachon Realiasta on huolissaan asukkaiden puolesta. ”VTT Expertsin lopullisessa raportissa vuotojen syiksi nimettiin veden silikaattipitoisuus, korkea happipitoisuus, korkea kloridipitoisuus ja veden korkeahko lämpötila. Mikään yksittäinen tekijä ei ylitä rajoja tai ohjeistuksia. Silti vesi syöpyy putkista läpi”, Stachon ihmettelee.

Saarnipihan putket tutkittiin lopulta myös röntgen-tutkimuksella, ja putkien jäljellä olevaksi käyttöiäksi ar­vioitiin ainoastaan muutamia vuosia.

Tampereella on lukuisia muita samoilla putkilla tehtyjä kohteita, mutta vain Hyhkyn vedenottamon alueella Haapalinnassa on runsaasti vuotoja.

Tampereen Vesi kiistää

Tampereen Vesi katsoo oman vastuunsa ulottuvan siihen, että se on toimittanut Haapalinnan alueelle viranomaisten laatuvaatimukset- ja suositukset täyttävää vettä. Putkiremontin kustannukset kuuluvat sen tulkinnan mukaan taloyhtiön vastuulle.

”Kun VTT:n tutkimustulokset julkistettiin, kävimme ne läpi. Ongelmat kohdistuvat käyttövesiputkistoihin, ja on aivan selvää, että meidän vastuumme ei ulotu niin pitkälle kiinteistöön. Me toimitamme kiinteistöille kylmän veden. Toimittamamme veden laatu täyttää kirkkaasti kaikki vaatimukset”, Tampereen Veden suunnittelupäällikkö Heidi Rauhamäki sanoo.

Rauhamäki muistuttaa, että kaikkien pohjavedenottamoiden veden laatu on samanlaista ja niissä ei ole eroja Hyhkyn tai Messukylän tai muiden välillä.

Lohjalla ja Lahdessa tuttu ilmiö

Tampereen silikaattimäärä ei ole ainutlaatuinen. Samaa on todettu Suomessa esimerkiksi Lohjan seudulla ja Lahden harjualueilla. Miika Forsberg tutki DI-työssään Suomen Vesilaitosyhdistykselle vuonna 2008 talousveden laadun vaikutuksia kiinteistöjen kupariputkiin.

Tutkimuksessa veden laadulla, erityisesti pH-arvon vaihteluilla havaittiin olevan mahdollinen yhteys osaan tutkituista vaurioituneista kupariputkista. Talousveden silikaattipitoisuus ei vaikuttanut siihen, muodostuiko vaurioituneen tai vaurioitumattoman kupariputken sisäpinnalle silikaattikalvo vai ei.

Kun Saarnipihan putkiremontti on saatu tehtyä ja kokonaiskustannukset ovat tiedossa, taloyhtiö aikoo aloittaa neuvottelut Tampereen Veden kanssa vahingonkorvauksista.

”Vettä emme ole voineet valita tai vaihtaa. Täytyy löytyä oikeudenmukainen päätös asiaan, sillä olemme olleet kärsivä osapuoli, joka on toistaiseksi maksanut kaikki laskut”, Saarnipihan Reijo Linnanen sanoo.

Tätä artikkelia on kommentoitu 30 kertaa

30 vastausta artikkeliin “Putkivuotoepidemia pakottaa uudehkot taloyhtiöt laajoihin saneerauksiin”

 1. Enpä suosittelisi sukitustakaan vanhojen putkistojen päällisiksi.

 2. Voi ***tana ei paljon asukkaita (lapsiperheitä) naurata kun on vuonna 2006 valmistunut kiinteistö.

 3. Nummelassa myös uusittu putkia useisiin 2000 jälkeen rakennettuun kerrostaloon, vaihdettu komposiittiputkiin. Asiasta on putkifirmojen puolesta tiedetty jo 90 luvulta saakka ja rakennuttajia asiasta informoitu, jopa painostettu että suunnittelisivat putkistot ja menetelmät uusiksi. Kaikesta huolimatta kupariputkiin päättyivät todennäköisesti kustannussyistä. Taloyhtiömme putket korvasi rakennuttaja jäljellä olevan normaali käyttöiän menetelmää käyttäen, eli arvioidusta 30 vuodesta 20 käyttämättä, korvasivat näin kaksikolmasosaa . Ensimmäiset putket vuoti jo muutaman vuoden ikäisinä talon valmistumisesta, noin kymmenisen putkiremonttia tehtiin vakuutusyhtiön piikkiin ennen isoa saneerausta.

 4. Nii se on sitä kun halvin tarjous voittaa ja käytettään halvinta ulkolaista kuparia! Siinä sitä säästöä nyt sitten on! Kunnon kupari kestää kyllä 25-30v vesijohdoissa!

  1. Turhaa syyn kaatamista urakoitsijoille, koska samalla lailla syöpymiä tulee kaikkien toimittajien putkiin. Ei Outokummun kupari ole yhtään sen kummempaa laadultaan. Tämä on kansan mieliin jäänyt klisee ja aina sanotaan, että on jotain halpaa Chilen kuparia.

 5. Nykyisin näyttää paljastuvan väärinkäytöksiä hyvin monelta eri alalta. Muun muassa Volkswagen ja Nokian Renkaat ovat sormeilleet testituloksia, Caruna nostanut kohtuuttomasti sähkönsiirtomaksuja, kävelysauvat ovat sekundaa jne. Tähän sarjaan sopii hyvin myös kelvottomat kupariputket, jotka eivät kestä vettä. Tai kelvoton vesi, joka nakertaa putket rikki hyvin lyhyessä ajassa. Olen sitä mieltä, ettei näistä jutuista tulisi selvitä kuin koira veräjästä.

 6. Kyllä luulisi rakennuttajalla olevan vastuuta myös. Uusille putkille luvataan 10 vuoden kestotakuu, miksi sitten vanhoilla ei tätä olisi.
  Rakennuttaja oli aluksi korvauksia maksamassa, mutta vetäytyi asiasta kun kuuli että muuallakin oli vuotoja ja eivät olleet rakennuttaneet niitä. Tässä on samaisen rakennuttajan vanhempi vuokratalo jossa samoja ongelmia ollut. Jotenkin tuntuu ihmeelliseltä että suunnittelussa ei huomioitu asiaa jo silloin. Kuten sama suunnittelija totesi uusiin putkiin kokeillaan josko nämä nyt kestäisi.
  Kallista kokeilua oli edellinen.

  Kyllä putkien pitää kestää mihin tarkoitukseen ne on tarkoitettu. Jos vesi on normien rajoissa ja putket syöpyy, putket ovat silloin väärät tai asennustapa ollut väärä. Jos käyttövedessä on happoa pitää putkien kestää happo, kun se on tiedossa. Käyttäjät ovat rakennuttajan ja vesiyhtiön mukaan syyllisiä. Ei olisi pitänyt käyttää vettä vaan tehdä pihaan kaivo josta olisi nostettu vesi ämpäreillä.
  Todetaan vertaus ei autoonkaan voi sanoa että sinulle käy vain Teboilin bensa.

  Suomi on niin ihmeellinen maa, kun joku on raja-arvoissa ja silti kaikki menee päin persettä vastuussa ei ole kukaan muu kuin käyttäjä.
  Jos minä myyn asunnon jossa vastaavia vikoja olisi minä joutuisin hinnanalennuspyyntöön, rakennuttaja ei tähän joudu eikä mitään vastuuta.
  Rakennuttaja viittaa että tehty suunnitelmien mukaisesti.
  Vesi viittaa raja-arvoihin. Putket todettu hyviksi ei valmistusvikaa. Suunnittelija toteaa kokeillaan toista.

  Mitä isompi on vastassa sitä helpommin heidän touhuja katsotaan läpisormien. Jos yhden jutun voittaa joku muutkin voittaa, siksi oikeudessa ei tehdä oikeudellisia päätöksiä enää. Homeoikeudenkäynnit hävitään järjestäen jos vastassa on kaupunki.

 7. Eikös tuolla Lohja -Nummela-Vihti akselilla ole rakennusvalvonta ja lupapuolella määräys ja ohjeet ettei kuparia käyttöputkissa käytettä? Mitenkä kauan tämä ohjeistus on ollut en muista, mutta tämän olen kuullut ja seudullakin se on vahvasti tiedossa.

  1. Ei ole määräystä joka estäisi kupariputkien käyttöä ainakaan Vihdissä/ Nummelassa.

   1. http://www.karprint.fi/sanomalehdet/luoteis-uusimaa/

    Kupariputkia syöpynyt uusissakin taloissa – komposiitti kestävämpää

    Vih­dis­sä on noin 200 ker­ros­ta­loa ja noin 600 ri­vi­ta­loa, jois­ta lähes kaik­ki on ra­ken­net­tu vuo­den 1960 jäl­keen. Mo­nis­sa iäk­käis­sä ta­lois­sa on put­ki­re­mont­ti vielä te­ke­mät­tä.
    Vih­dis­sä on jou­dut­tu uusi­maan jopa 2000-lu­vun alus­sa val­mis­tu­nei­den ker­ros- ja ri­vi­ta­lo­jen ku­pa­ri­sia käyt­tö­ve­si­put­kia, koska ne ovat syö­py­neet rikki. Ku­pa­ri­put­ket vaih­de­taan kes­tä­viin muo­vi­kom­po­siit­ti­put­kiin.
    Onko ver­kos­to- ja kai­vo­ve­sien laatu Vih­dis­sä sel­lais­ta, että se syö­vyt­tää ku­pa­ri­put­kia no­peas­ti? Tästä on pu­hut­tu vuo­sia.
    – Me­tal­lis­ten put­kien syö­py­mis­kes­tä­vyys on monen te­ki­jän summa. Vih­din Vesi on teh­nyt kym­me­ni­sen vuot­ta töitä raa­ka­ve­den syö­vyt­tä­vyy­den vä­hen­tä­mi­sek­si. Voi­sin väit­tää, ettei ku­pa­ri­put­kien syö­py­mi­nen johdu ver­kos­to­ve­den laa­dus­ta, sanoo Vih­din Veden joh­ta­ja Tapio Lan­ki­nen.
    Num­me­la­lai­ses­sa 12 asun­non ri­vi­ta­lo­yh­tiös­sä Myn­tin­tie 1:ssä teh­tiin put­ki­re­mont­ti lo­ka-jou­lu­kuus­sa.
    – Käyt­tö­ve­si­put­ket uusit­tiin, sa­moin ve­si­kes­kus­läm­mi­tyk­sen put­ket. Sa­mal­la asen­net­tiin da­tayh­teys, ker­too ta­lo­yh­tiön hal­li­tuk­sen pu­heen­joh­ta­ja Mika Kuuse­la.
    Yh­ti­öön kuu­luu kaksi har­ja­kat­tois­ta taloa, jotka ovat val­mis­tu­neet vuon­na 1977. Ku­pa­ri­set käyt­tö­ve­si­put­ket ja te­räk­si­set läm­pö­put­ket oli­vat al­ku­pe­räi­set. Ne kor­vat­tiin muo­vi­kom­po­siit­ti­put­kil­la. Van­hat put­ket jäi­vät ra­ken­tei­siin ja uudet lai­tet­tiin pin­ta-asen­net­tui­na.

 8. Voisiko joku selventää, mikä tässä tapauksessa on ns. grynderin vastuu, nimittäin As. Oy Saarnipiha täyttää kymmenen vuotta muutaman viikon sisällä. Mikäli vastuu vanhenee kymmenessä vuodessa, ei sen jälkeen enää kannata haastaa perustajaosakasta oikeuteen sillä perusteella, etteivät putket kestäneet taloon toimitettua, Tampereen kaupungin käsityksen mukaan laadukasta kylmää pohjavettä. Kaupunkihan vastauksessaan toteaa, ettei sen vastuu ulotu talon sisäiseen putkistoon. Kaupunki toimittaa veden vesimittarille asti. Jos putket sitten eivät kestä tätä vettä, se ei enää ole kaupungin asia. Mutta kuuluuko asia myöskään grynderille? Sehän voi vedota siihen, että tutkimuksissa on todettu, että vesi on mahdollisesti vuotojen juurisyy. Jäävätkö osakkaat tässä tapauksessa nuolemaan näppejään ja maksavat neljännesmiljoonan remontin omasta kukkarostaan

 9. Asun Helsingissä v. 1961 rakennetussa kerrostalossa. Siinä on pääosin seinärakenteen sisällä olevat alkuperäiset, kupariset käyttövesiputket. Vieläkään 55 vuoden jälkeen ei ole ollut vuoto-ongelmia joten ei ole käyttövesiputkia vaihdettu. Repikää siitä.

  Ja ihmiset haluavat ostaa uusia asuntoja, miksiköhän?

 10. Ei se niin ole, että vesilaitoksen vastuu päättyy vesimittarille. Laissa sanotaan että vesi ei saa aiheuttaa korroosiota. Jos korroosio esiintyy vain lämminvesiputkissa, niin ei voi sanoa, että käyttäjän vika, mitäs lämmitit veden. Kyllä veden pitää olla vielä lämmityksen jälkenkin lain mukaista. Korvauskysymyksen voi kuitenkn ratkaista vain tuomioistuin.

 11. Onkohan tietoa kuinka kallis käyttövesilinjojen komposiittiputkiremontti on asuinneliötä kohti näinkin uusissa rakennuksissa?

 12. Noin 200 euroa per neliö. Laskeskelin, että kun omistan 54 neliön kaksion, on osuuteni vähän alle 10 000 euroa ja jos se jaetaan noilla neliöillä, saadaan jotakin 185 eroa per neliö.

 13. Eiköhän grynderi tässä tapauksessa vastaa täysin remontista, koska kyseessä alle 10v vanha kerrostalo.

 14. Salon kaupungissa sama ilmiö. Melkein kaikissa 10 vuotta ja sitä vanhemmissa kerros- ja rivitaloissa kupariputket jouduttu uusimaan komposiitiputkiin. Kuumavesi ja erityisesti kuumassan pienet kiertovesiputket ongelmallisimmat. Huonolaatuinen kupari, työvirheet ja ns. agressiivinen vesi yhteisvaikutukseltaan syynä. Ainut vaihtoehto on välttää kuparin käyttöä kokonaan. Uusiin taloyhtiöihin laitetaankin jo suoraa komposiittiputket.

 15. Verkoston paine ja kiertoveden nopeus ovat myös olennaisia tekijöitä. Ne taas liittyvät huoltoon ja isännöintiin.

 16. Ja komposiittiko sitten on ikuista ja täysin ongelmatonta? Tietysti jos kupari syöpyy niin vaihtoehtoja ei paljon ole enkä kuulu pahimpiin kemikaalikammoisiin, mutta kaikenlaista on kuultu komposiiteistakin viime aikoina.

 17. Jos kupari ei kiistatta kestä vettä, miten se on terveellistä suolistollekaan.

  1. Kupari ei kestä sitruunamehua, ihminen kestää.

   Toisaalta liuennut kupari vedessä on myrkyllistä.
   Kuumaa vettä ei kannata käyttää ruuanlaitossa, varsinkaan näillä alueilla.

   1. Pistesyöpymisvaara on suurin happamissa liuoksissa, Sitruunan pH-arvo on 9, ja se tekee vedestä emäksisemmän .

 18. On käytetty liian pieniä kupariputkia, jolloin D1 virtausnopeus ylittyy ja suojakerros rikkoontuu.

 19. Putkikoot, virtaumat jne. mitattavissa olevat asiat on helppoja, tulosta vertaa suunniteltuun sekä yleisiin ohjeisiin sekä määräyksiin. Jos on poikkeamaa, on erittäin hyvät perusteet vaatia perustajaurakoitsijalta/osakkaita korjaamaan. Jos taas asiaa on haettava kemian puolelta, veden ja/tai putken koostumuksista tulee asiasta vaikea, jos ei mahdoton…

  Oma kokemukseni on 10v takaa, jolloin hankin useaan taloyhtiöön Lohjanharjun pohjavesialueella heti vesimittarin jälkeen asennettavan sinkkipatruunan. Olin hämmästynyt, en oikein uskonut niiden vaikutukseen, mutta kyllä ne tehosivat. En enää muista tuotenimeä, mutta muistaakseni englantilainen valmistaja, eri putkikoolle omansa, vaihdettava sinkkipanos, muistelen 7v vaihtoväli. Ei vilkkuvia ledejä tms. huuhaata, vaan ihan sama periaate kuin mitä esim. vesivaraajissa, veneissä jne käytetään.
  Muistelen maahantuojan olleen LVI-Wabek….

 20. Voi kun urakoitsijatkin olisivat noin viisaita ja erinomaisia.

 21. Järvenpäässä esiintyy myös lämpimän käyttöveden kupariputkien pistesyöpymiä. Eräs paikallinen vuokrataloyhtiö on käytännössä vaihtanut kaikkien kohteidensa kupariputket komposiittiputkiin. Erään asian kanssa painineen hahmon mukaan vuodot esiintyivät useimmiten vaakavedoissa. Tuusulan seudun vesilaitos on myös tehnyt tutkimuksia veden laadun vaikutuksista kupariputkien kestävyyteen. Monilla paikkakunnilla vastaavat putket ovat kuitenkin kestäneet kymmeniä vuosia.

 22. Kupariputkien pistesyöpymistä on puhuttu paljon, mutta missään en ole nähnyt mainintaa kavitoinnista, onko se edes mahdollista tässä tapauksessa, sitä en tiedä. Omalta kohdaltani kokemusta on, rivitalo asunnossani oli vesivahinko lämpimän käyttöveden kupariputkessa vuonna 2011. Tämä oli toinen vesivahinko lyhyen ajan sisällä 16 asunnon yhtiössä, asunnot valmistui vuosina 1984-1985. Yhtiöön uusittiin käyttövesiputket muoviputkilla, työ valmistui vooden 2012 alussa.
  Otin talteen vuotavan kohdan joka on putken mutka. Mutka on tehty tehdastekoisella mutkakappaleella juottamalla siihen putket, joiden halkaisia on 10 mm. Avasin mutkan suoran osan ja putkea noin 5 mm matkalta ja totesin, että putkea katkaistessa leikkuri on ”krympännyf” putken sisähalkaisian noin 10% pienemmäksi terävällä särmällä. Tuo krymppi kuulunee jollain tavalla poistaa.koska rautakaupan leikkurissakin on sitä varten kalvain (jolla ei tee mitään kun on kiire). Vuotava kohta mutkan ulkokaarteessa.
  Avasin myös uuden noin 16 mm mutkan mielenkiinnosta ja totesin, että ulkokaarre on huomattavasti seinämältään ohuempi kuin mtkan suuaukon seinämä.
  Erään putkiliikkeen johtaja (nyt jo eläkkeellä) kertoi, että kun 80-luvulla ruvettiin säästämään kuparia pienentämällä putkien halkaisioita, niin vuotoja alkoi ilmentyä. Hän ei silloin maininnt mitään syytä muuta kuin virtausnopeuden kasvun.
  Terveisin Reijo Lehti

  1. On kyllä hyvin tod.näk. että iso osa vuodoista syntyy liian pienestä putkikoosta tai/ja liian suuresta virtaumasta.
   Sitten on nämä työvirheet, joista Reijo kerrot.

   Täytyisi olla näissä jutuissa tarkkana…

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat