Kokeile kuukausi maksutta

Uskomaton peruskivilöytö tasan 50 vuoden takaa yllätti rakentajat

Kalliolan Setlementtitalon työmaalla Helsingissä tehtiin tiistaina harvinainen löytö korjaustöiden yhteydessä.

Kalliolan tasan 50 vuotta vanhan peruskivilöytö yllätti rakentajat.

Pääsisäänkäynnin portaiden purkutöiden aikana esiin nousi kuparinen lieriö. Leukapalkin sisään valettu kuparilieriö varmistui tarkemman tutkimisen jälkeen rakennuksen peruskiveksi. Peruskivi oli muurattu tasan 50 vuotta sitten 19. huhtikuuta 1966.

”Ylipäätään peruskiven löytäminen on hyvin harvinaista. Nyt se löytyi tasan samana päivänä 50 vuotta myöhemmin, kun se oli muurattukin. Kyllä meillä työmaalla meni kaikilla kylmät väreet selkäpiitä pitkin, kun löydön luonne ja päivämäärä paljastui”,  työmaan vastaava mestari Kari Huttunen Lahden JP-palveluista kertoo.

Tinattu, kiinnijuotettu lieriö avattiin vasaran avulla. Sisältä löytyi sinetöityi pergamentti, peruskiven muurauspäivän lehtiä eli Iltasanomat, PS Päivän Sanomat, Kauppalehti, Helsingin Sanomat, Uusi Suomi, Suomenmaa, Hufvudstadsbladet sekä Suomen Sosialidemokraatti ja kolikoita.

Pergamenttiin oli kirjoitettu koukeroisella tekstauksella historiatietoja esimerkiksi rakennuttajasta Kalliolan kannatusyhdistyksestä. Huhtikuussa 1966 Suomen presidenttinä oli Urho Kekkonen ja pääministerinä Johannes Virolainen. Pergamentissa kerrottiin myös, että tontilla oleva ns. Bobrikovin koulu oli ollut vuodesta 1919 lähtien Kalliolan käytössä.

Korjausrakentamiseen pääkaupunkiseudulla erikoistuneelle ja 2000-luvun alussa perustetulle Lahden JP-palveluiden työporukalle peruskivilöytö oli ensimmäinen laatuaan.

”Jo se, että peruskivi ylipäätään löytyy, on harvinaista. On hienoa nähdä ja kokea, miten paljon iloa ja kiinnostusta löytö omassa porukassamme herättää. Kalliolan edustaja Timo Lemmetyinen lupasi laittaa löydön kunniapaikalle Kalliolan Setlementtitalon vitriiniin”, Huttunen sanoo.

Tätä artikkelia on kommentoitu 3 kertaa

3 vastausta artikkeliin “Uskomaton peruskivilöytö tasan 50 vuoden takaa yllätti rakentajat”

  1. Nää on upeita!

    Itse olen tehnyt paljon huoneistoremontteja, ja silloin tällöin rakenteista löytyy kaikkea jännää, yleensä kohteen rakennusvuoden sanoma- ja muita lehtiä. Vanhoja viinapulloja löytyy myös. Hienoin löytö on tainnut olla iskemätön tamponipakkaus 60-luvulta.

    Toki olen jatkanut perinteitä ja piilottanut väliseiniin sekä lattioiden alle milloin mitäkin. Yleensä päivän lehden, mutta joskus esim. röökiaskin tai CD-levyn.

    Toivottavasti niistä on vielä iloa joskus tulevaisuuden rakentajille. 🙂

    1. Tekovagina löytyi uuden vuokrakohteen kaapista, ei edes piilosta. Olipa hauskaa. Toisen uuden talon ilmanvaihtokanavasta taas löytyi vasara.

  2. Hauska tarina Remppa Ukko! Kiitos kun kerroit ?. Nämä ovat loistavia.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat