Kokeile kuukausi maksutta

Rakennusalan työturvallisuusviikolla huomio niin suuriin kuin pieniinkin työmaihin

Rakentajat järjestävät koko alaa koskevan kolmannen yhteisen valtakunnallisen turvallisuusviikon 9. – 13. toukokuuta. Viikkoa vietetään tänäkin vuonna teemalla ”Viisaat kypärät yhteen”.

Viikon aikana järjestetään tapahtumia ja seminaareja eri puolilla maata.

Työmaakierroksilla rakennusyritysten henkilöstö vierailee toistensa työmailla tekemässä turvallisuushavaintoja. Radio Classic esittää neljä Rakennusteollisuus RT:n tuottamaa ohjelmaa viikon aikana. Niiden aiheina ovat tienkäyttäjien ja infratyöntekijöiden turvallisuus tietyömailla, omakotityömaiden turvallisuuden vastuukysymykset, omakotitalon tai mökin rakentajan työturvallisuus, sekä rakennusalan ammattilaisten työturvallisuus esimerkkinä oman kodin remontoijalle. Perjantaina on kansallinen tapaturmapäivä, jolloin korostetaan kiireen merkitystä tapaturmiin.

Työturvallisuus on kaikkien työmaalla työskentelevien yhteinen asia ja edellyttää jokaisen sitoutumista. Rakennusteollisuus on jos pidemmän aikaa sitouttanut jäseniään työturvallisuuteen. Se seuraa tarkasti omien jäsenyritystensä työtapaturmia. Kuukausittain tehtävässä tapaturmakyselyssä jäsenyritysten tapaturmataajuus, eli työtapaturmien määrä miljoonaa työtuntia kohden, on painunut nyt noin 15:een. Keskimääräinen tapaturmataajuus koko rakennusalalla on yli 60.

Rakentamisen turvallisuus ei parane kuin kaikkien yhteistyöllä. Siitä koko alan yhteinen turvallisuusviikkokin haluaa kertoa. Rakennusteollisuus RT:n kaikkien jäsenliikkeiden tavoitteena on saada kitkettyä työtapaturmat minimiin työmailla ja tehtaissa vuoteen 2020 mennessä. Tavoitteena on vähentää tapaturmia 30 prosenttia joka vuosi.

Rakennusalan Viisaat kypärät yhteen -työturvallisuusviikon järjestää Rakennusteollisuus RT sekä yhteistyökumppanit Rakennusliitto, Rakli, SKOL, PRO ja viranomaistahot.

Rakennusteollisuuden turvallisuusviikon ja sen tapahtumat sekä radio-ohjelmat löydät täältä.

Tätä artikkelia on kommentoitu 3 kertaa

3 vastausta artikkeliin “Rakennusalan työturvallisuusviikolla huomio niin suuriin kuin pieniinkin työmaihin”

 1. Pelkkää teatteria kaikki. RT edustaa työnantajia joilla ei ole aitoa kiinnostusta työturvallisuuden parantamiseen, se nimittäin on näiden yhtiöiden tuloksesta pois, ja sehän ei taas ole tämän porukan etu. Entäs sairastuneiden ja loukkaantuneiden edut?

  Yritykset on mukana näissä ”pannnaan työmaa kuntoon täksi päiväksi” ja pomot voi taas taputella toisiaan selkään miten hyvin on onnistuttu.. ummistamaan silmät todellisuudelta.

  Olen ollut todistamassa tapausta jossa SRV Rakennus Oy yrittää laittaa ruotuun mittaajia uhkailemalla ja kiristämällä. Palkataan jopa yksityisetsiviä uhitteleman kotiin.. aivan uskomatonta, mutta totuus on usein tarua ihmeellisempää.

  Kun tämä ei toimi niin tekaistaan aivan päättömät irtisanomisperusteet ja laitetaan mittaajan pihalle.. Kun et suostu vääristelemään tuloksia niin, etsitään tilalle mies joka suostuu. Onneksi pääsin pois noista sairaista ja moraalittomista kuvioista.

  Työntekijäliittojen pitäisi kyllä saada enemmän todellista valtaa työolojen parantamiseksi, aivan perusasioihin, kuten kulkutiet, telineet, valaistus, sostilat, pöly ja melu.. niin no nämähän on juuri niitä asioita jotka maksaa päätoteuttajalle ja tilaajalle, eihän niihin. Mutta suojalasi, kypärä ja muu josta voidaan duunaria kurmoottaa niin kyllä on asialistalla. Herätkää!

 2. Eriytetään työturvallisuuden hinta erilliseksi urakkatarjous hinnaksi, jossa on hinta, taso työturvallisuudelle. Tilaajat rakennutajat herätys.

 3. Helppo tapa lisätä turvallisuutta olisi se että pääurakoitsijalta tulee telineet ja nostimet.

  No, eihän tähän mennä sen takia että se maksaa enemmän kuin jos ne sisällytettäisiin aliurakoihin….. Jokainen voi miettiä miksi jonkun luottokelvottoman ämpärifirman telineet on halvempaa kuin jonkun pörssiyhtiön….

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat