Kero Hirsitaloille jättikauppa Pohjois-Ruotsiin

Kero Hirsitalot on tehnyt puitesopimuksen ruotsalaisen kaivosyhtiön kanssa ja toimittaa kymmeniä hirsitaloja Pohjois-Ruotsiin. Asiasta kertoi ensimmäisenä Koillissanomat.

Kero Hirsitalot on tehnyt puitesopimuksen ruotsalaisen kaivosyhtiön kanssa ja toimittaa kymmeniä hirsitaloja Pohjois-Ruotsiin. Asiasta kertoi ensimmäisenä Koillissanomat.

Yhtiö on toinen suomalaisyhtiö, jonka kanssa kaivosyhtiö LKAB on tehnyt puitesopimuksen. Sopimus koskee Jällivaaran ja Kiirunan kaupunkien siirtämisen vuoksi syntyvää uusien asuntojen tarvetta.

LKAB on etsinyt yhteistyökumppaneita 490 pientalon ja noin 4 000 asunnon siirtämiseen. Helmikuussa se julkisti noin 500-750 miljoonan euron tarjouskilpailut Kiirunassa ja Jällivaarassa. Uusien omakoti-, rivi- ja paritalojen sekä pienkerrostalojen rakentaminen alkaa ensi syksynä, kun kaupungit siirretään pois kaivosten laajenemisen tieltä.

Keron ja LKAB:n sopimus on viisivuotinen. Yhtiö suunnittelee toimittavansa Ruotsiin 40 taloa vuosittain. Kilpailuun osallistui yli 70 talotoimittajaa, joista 18 oli Suomesta. Kero toimittaa talot avaimet käteen -periaatteella.

Valtava rakennusurakka

Kaupunkien pitkään suunniteltu siirto alkaa ensi syksynä ja ensimmäisessä vaiheessa rakentaminen jatkuu vuoteen 2019 saakka. Viimeinen rakennusvaihe jatkuu aina vuoteen 2030 asti.

Siirtourakkaan ryhdytään, koska kaivostoiminta laajenee jatkossa kaupunkien alle. Kaikkiaan Pohjois-Ruotsissa lasketaan siirrettävän noin 10 000 perhettä.

Kiirunassa on jo siirretty taloja toiseen paikkaan. Lähivuosina siirretään koko kaupunki ja sen 23 000 asukasta.

Ensimmäisessä vaiheessa rakennetaan noin 300 000 – 500 000 neliömetriä. Yhden asuntoneliön hinta on noin 1 000 – 1 500 euroa per neliö.

Aluksi rakennetaan noin 250 omakotitaloa. Niiden standardikoko on 100 neliötä. LKAB on suunnitellut tontit valmiiksi ja niissä on sähköt ja viemäröinnit. Kun ihmiset ovat muuttaneet uusiin koteihinsa, alkaa vanhojen purku-urakka.

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kero Hirsitaloille jättikauppa Pohjois-Ruotsiin”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat