Kokeile kuukausi maksutta

Rakennusalan avainhankkeelle valittiin vetäjä

Kiinteistö- ja rakentamisalan digitalisaatio on yksi Suomen hallituksen kärkihankkeista.

Kiinteistö- ja rakentamisalan digitalisaatio on yksi Suomen hallituksen kärkihankkeista.

Niin sanottua Kira-digihanketta tulee vetämään informaatioverkostojen DI Teemu Lehtinen.

Kiinteistö- ja rakentamisalan digitalisaatiota vauhdittavan hankkeen luvataan uudistavan alaa tulevina vuosina monin tavoin. Jatkossa esimerkiksi rakentamisen ja kaavoituksen julkinen tieto avataan kaikkien käyttöön, sujuvasti yhteen toimivat järjestelmät ja yhtenäiset toimintatavat notkeuttavat prosesseja ja joukko kokeiluhankkeita luo uutta liiketoimintaa.

Vuoden 2018 loppuun kestävän Kira-digin rahoitus on yhteensä noin 16 miljoonaa euroa, josta puolet maksaa valtio ja puolet kiinteistö- ja rakentamisala. Hanketta toteuttavat yhdessä Kiinteistö- ja rakentamisfoorumi (Kira-foorumi), kunnat ja ministeriöt.

Lehtinen digipäällikkönä 1.9. Hän on työskennellyt tietomallinnuksen käyttöönoton tutkimuksen parissa sekä valmistellut väitöskirjaa Aalto-yliopistossa.

Lehtinen on tuonut Suomeen AEC Hackathon -tapahtumat, joissa luodaan rakennetun ympäristön toimijoille mahdollisuuksia keskustella ja tehdä yhteisprojekteja uusia teknologioita kehittävien startup-yritysten kanssa. Näissä hankkeissa on onnistuttu myös muuttamaan vakiintuneiden yritysten työskentelytapoja ja omaksumaan nopeaa kokeilukulttuuria.

Lehtisen mukaan Kira-digihanke on erinomainen avaus Suomelta olla rakennetun ympäristön digimurroksen etunenässä. Hän näkee hankkeessa valtavasti potentiaalia uusille palveluiden ja innovaatioiden menestystarinoille, myös kansainvälisesti.

Onnistuminen vaatii Lehtisen mukaan kuitenkin yhteiskunnalta datan avoimuuden edistämistä, muun muassa rajapintojen ja palvelualustojen muuttamista avoimiksi.

”Avaamalla omaa tekemistä saadaan aikaiseksi suurempi ekosysteemi ja sitä kautta uusia liiketoimintamahdollisuuksia”, hän painottaa.

Lehtinen näkee roolinsa olevan Kira-alan perusinfrastruktuurin, kuten digitaalisen palveluväylän edistämisessä sekä toimintakulttuurin muutoksen aikaansaamisessa. Ne mahdollistavat nopeat kokeilut, joista syntyy parhaimmillaan menestystarinoita ja uutta liiketoimintaa.

Hänen missionaan on tehdä toimintaympäristö ketteräksi, saada tieto liikkeelle ja luoda kokeiluilla uutta bisnestä.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Rakennusalan avainhankkeelle valittiin vetäjä”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat