Turun lääninvankila sai uuden omistajan

Senaatti-kiinteistöt on 1. syyskuuta sopinut myyvänsä Turun Kakolanmäellä sijaitsevan lääninvankilan ja siihen liittyvät tontit. Kaupan myötä viimeinenkin osa Kakolan vankilakokonaisuutta on nyt myyty.

Turun Kakolanmäki

Ostajat ovat Kakola Yhtiöt Oy ja Pohjola Rakennus Oy Länsi-Suomi. Kauppahinta on 10 miljoonaa euroa. Lopullinen kauppa edellyttää kuitenkin vielä luovutuslain mukaisen valtioneuvoston päätöksen.

Kakola Yhtiöt osti Kakolan keskusvankilan ja sitä ympäröivät tontit Senaatti-kiinteistöiltä jo reilu vuosi sitten.

”Nyt toteutetun kaupan myötä Kakola Yhtiöillä on suojeltuja rakennuksia ja rakennusoikeutta Kakolanmäellä yli 40000 kerrosneliötä, mikä mahdollistaa yli 500 asunnon ja erilaisten palvelujen rakentamisen alueelle”, Kakola Yhtiöiden hallituksen puheenjohtaja, kiinteistöneuvos Olli Ojala toteaa.

Kakola Yhtiöt (ent. Verkaranta Kiinteistöt Oy) on yli 30 vuotta vanhoja arvokiinteistöjä korjausrakentanut Ojalan perheyhtiöihin kuuluva yritys, joka tunnetaan ehkä parhaiten Turun seudulla Littoisten Verkatehtaan kunnostajana. Ojalan perheyhtiöt ovat reilun 35 vuoden aikana rakentaneet Suomeen yli 2500 asuntoa pääasiassa vanhoihin suojelukiinteistöihin.

”Tänään allekirjoitetun sopimuksen myötä Pohjola Rakennus Oy Länsi-Suomella on Turun mielenkiintoisimmalla alueella yhteensä 34000 kerrosneliötä asuinrakennusoikeutta, mikä mahdollistaa jopa 550 kodin rakentamisen”, Pohjola Rakennus Oy Länsi-Suomen toimitusjohtaja Mikko Kilpi sanoo.

Lääninvankila kehämuureineen valmistui vuonna 1890 Kakolanmäen itäosaan. Arkkitehteina olivat Senaatti-kiinteistöjen edeltäjän yleisten rakennusten ylihallituksen arkkitehti Theodor Decker ja Ludvig Isak Lindqvist. Kolmikerroksisen, ristinmuotoisen sellivankilan julkisivut ja kehämuurit ovat puhtaaksi muurattua punatiiltä.

Lääninvankilan rakennus on arkkitehtonisesti ja historiallisesti arvokas, ja se on suojeltu. Myydyillä tonteilla on voimassa asemakaava vuodelta 2010. Asemakaavassa lääninvankilan tontin käyttötarkoitus on liike- ja toimistorakennusten korttelialue, jolle saa sijoittaa myös opetus- ja ravintolatiloja sekä erityisasumista. Myydyt lääninvankilan kehämuurin ulkopuoliset tontit on kaavoitettu asuinkerrostalojen korttelialueeksi.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Turun lääninvankila sai uuden omistajan”

Jätä kommentti