Kakolan vankila meni kaupaksi

Turun Kakolanmäen vanhojen vankilarakennusten myyminen on ottanut harppauksen eteenpäin. Vankila-alueella on enää myymättä lääninvankila eli vanha tutkintavankila sekä muutamia uudisrakennustontteja.

Turun Kakolanmäen vanhojen vankilarakennusten myyminen on ottanut harppauksen eteenpäin. Vankila-alueella on enää myymättä lääninvankila eli vanha tutkintavankila sekä muutamia uudisrakennustontteja.

Senaatti-kiinteistöt on myynyt kortteli 35:n eli varsinaisen Kakolan vankilakokonaisuuden sekä uudisrakennuskorttelit 36, 38 ja 39. Ostajana on Verkaranta Kiinteistöt Oy perustettavien yhtiöiden lukuun. Kauppahinta on 6 375 000 euroa, ja kauppa vaatii näin ollen vielä valtioneuvoston hyväksynnän.

”Pitkä, viime vuonna aloitettu tarjouskilpailu ja neuvottelut saatiin päätökseen. Senaatissa ollaan tyytyväisiä, että alue lähtee vihdoin kehittymään ja upea kulttuuriympäristö saa käyttöä”, Senaatti-kiinteistöjen toimitusjohtaja Jari Sarjo toteaa.

Nyt myydyssä vanhassa Kakolassa on pääosin suojeltua rakennuskantaa noin 27 000 kerrosneliömetriä. Lisäksi kaupassa myytiin uudisrakennusoikeutta viereisiltä tonteilta noin 15 000 kerrosneliömetriä. Tuleva omistaja tiedottaa omista suunnitelmistaan myöhemmin kesällä.

Maan laajin historiallinen vankila-alue

Kakolan vankilarakennuksen on suunnitellut aikoinaan Ernst Lohrmann, ja se on valmistunut vuonna 1853. Kakola on valtakunnallisesti merkittävä kulttuuriympäristö arkkitehtonisesti sekä vankeinhoidon historian ja kaupunkikuvan kannalta.

Kakolanmäki on maan laajin historiallinen vankila-alue. Senaatti-kiinteistöt on teettänyt alueesta rakennushistoriallisen selvityksen, joka palvelee muun muassa kohteen suojelutavoitteissa.

Kakolanmäen vankilakäyttö loppui 2007, kun Saramäkeen valmistui uusi Lounais-Suomen vankila. Tämän jälkeen alkoi valmistelu vankila-alueen ottamiseksi uudiskäyttöön. Alueen uudiskäytön mahdollistava asemakaava on tullut voimaan vuoden 2010 alussa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kakolan vankila meni kaupaksi”

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi