Kokeile kuukausi maksutta

Arkkitehtuurin Finlandia-palkinnon valitsija Paavo Lipponen: ”Näin muodoltaan täydellisen rakennuksen”

Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon valitsija Paavo Lipponen kertoo, että hänen kokemansa perusarkkitehtuurielämys ratkaisi lopulta palkinnon saajan. ”Näin muodoltaan täydellisen rakennuksen, ikään kuin antiikin temppeli olisi noussut pohjoisen taivaan alle.”

Rovaniemen keskuskentän katsomo- ja monitoimitila.

Palkinnon sai Rovaniemen keskuskentän katsomo- ja monitoimirakennus Railo. Vuonna 2015 Rovaniemen keskustan tuntumaan valmistuneen rakennuksen on suunnitellut Arkkitehtityöhuone APRT Oy. Tunnustuksen vastaanotti torstaina 13.10.16 Vanhalla ylioppilastalolla Helsingissä järjestetyssä julkistustilaisuudessa rakennuksen pääsuunnittelija, arkkitehti Aaro Artto.

Lipposen valinta on ennen kaikkea kunnianosoitus arjen arkkitehtuurille. Rovaniemen keskuskenttä on jalkapalloseura RoPS:n kotikenttä, muttei yksin sen käytössä. Monitoimirakennusta käyttävät monet kaupunkilaista liikuntaharrastuksissaan. Se on kaupungin keskeinen liikuntapaikka.

Kaupungin maamerkki

”Railo kohoaa monumentaalisena kaupungin maamerkiksi. Se istuu täydellisesti Alvar Aallon vuonna 1945 suunnitteleman Poronsarvikaavan alueelle. Rovaniemi alkoi tuolloin nousta tuhkasta ylpeäksi Aalto-kaupungiksi, joka kilpailee Jyväskylän kanssa Suomen Aalto-pääkaupungin asemasta”, Lipponen arvioi.

Lipponen sanoo, että valintaan vaikutti myös hänen tunnesiteensä pohjoiseen. Hän on asunut viisi ensimmäistä elinvuottaan Lapissa.

Esiraadin valitsemat palkintoehdokkaat olivat Railon lisäksi Lappeenrannan kaupunginteatteri (Arkkitehtitoimisto ALA Oy), Löyly (Avanto Arkkitehdit Oy) ja Suvelan kappeli (Arkkitehtitoimisto OOPEAA Oy).

”Ehdolla olleet rakennukset ovat erityyppisiä. Niissä kaikissa on innovatiivisuutta. Aina lähdetään perinteistä ja klassisesta arkkitehtuurista, mutta siinä mennään eteenpäin. Kaikilla näillä rakennuksilla on kohottava vaikutus”, Lipponen arvioi arkkitehtuurin huipulla olevaa sukupolvea.

”Ensi vuonna saatava päätös arkkitehtuurin ja designin museosta”

”Suomalaisella arkkitehtuurilla on hyvä tulevaisuus. Arkkitehtuuri on ollut suomalaisessa kulttuurissa aina kansainvälistä Eliel Saarisesta ja kumppaneista lähtien”, Lipponen arvioi.

Hän pitää erikoisena, että Suomeen ei ole saatu aikaan arkkitehtuurin ja designin uutta museorakennusta arkkitehtuurin esilletuojana. Asia on hänen mielestään unohtunut Guggenheimin huumassa.

”En ilmoittaudu Guggenheimin, vaan sulkeutuneisuuden vastustajaksi. Ensi vuosi Suomen juhlavuotena antaa erinomaisen tilanteen korjata asia ja huolehtia, että arkkitehtuurin ja designin uusi museo saadaan aikaan”, hän jatkaa.

Kineettinen rakennus

Rovaniemen keskuskentän uudesta katsomo- ja monitoimirakennuksesta järjestettiin arkkitehtuurin kutsukilpailu vuonna 2012, jonka Arkkitehtityöhuone Artto Palo Rossi Tikka Oy voitti ehdotuksellaan Railo. Suunnitelmassa uusi veistoksellinen katsomo ja lohkaremaiset asuin- ja toimitilarakennukset jättävät väliinsä railomaisen tilan, jonka hahmottuminen odottaa vielä asuinrakennusten toteutumista. Vuonna 2015 valmistunut katsomo alapuolisine tiloineen on kuitenkin muodostunut jo maamerkiksi Poromiehentien varteen.

img_5410

”Railo on kokonsa puolesta monumentaalirakennus. Katsomon polveileva kannatinrivi elää kuin kineettinen taideteos ohi kuljettaessa – pimeällä valaistuna, päivällä valon ja varjon kompositiona. On juhlavaa istua katsomossa, jonka ylimmiltä riveiltä näkyy jalkapallo-ottelun lisäksi koko kaupunki ja sitä ympäröivä luonnonkaunis vaaramaisema. Kentältä katsottuna värikkäiden istuimien täplittämä katsomo piirtää oman vaaramaisemansa kaupunkiin”, Aaro Artto kertoo.

Hän sanoo, että suunnittelun punaisena lankana oli saada aikaan tilallisuutta katsomon sisälle ja varmistaa, että jokaisesta paikasta näkee.

Kolmas arkkitehtuurin Finlandia -palkinto

Arkkitehtuurin Finlandia -palkinto myönnetään kolmen viime vuoden aikana valmistuneen merkittävän uuden rakennuksen tai rakennusryhmän suunnittelusta tai korjaussuunnittelusta. Palkinto voidaan myöntää joko suomalaisen tai ulkomaisen arkkitehdin tai arkkitehtitoimiston Suomeen suunnittelemasta työstä tai suomalaisen arkkitehdin tai arkkitehtitoimiston ulkomaille suunnittelemasta työstä.

Esiraatiin kuuluivat tänä vuonna rakennussuunnittelun professori, SOTERA-tutkimusinstituutin johtaja Pirjo Sanaksenaho (esiraadin puheenjohtaja), taiteilijaprofessori Sari Nieminen, Lundén Architecture -toimiston vetäjä Eero Lundén sekä Oulun yliopiston arkkitehtuurin professori ja Arkkitehdit m3 Oy:n osakas Janne Pihlajaniemi. Raadin sihteerinä toimi SAFAn pääsihteeri Paula Huotelin.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Arkkitehtuurin Finlandia-palkinnon valitsija Paavo Lipponen: ”Näin muodoltaan täydellisen rakennuksen””

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat