Ratkaisevatko uudet keksinnöt matkapuhelimien kuuluvuusongelmat uusissa asuinrakennuksissa?

Ikkunan pieleen asennettu elementti on antanut testikohteessa lupaavia tuloksia elementin kyvystä parantaa matkapuhelimien kuuluvuutta uudisrakennuksissa.

Ikkunan pieleen asennettu elementti on antanut testikohteessa lupaavia tuloksia elementin kyvystä parantaa matkapuhelimien kuuluvuutta uudisrakennuksissa.

”Testasimme passiivista elementtiämme VVO:n jo olemassa olevassa kohteessa Keravalla lokakuussa”, teknologiajohtaja Juha Lilja Stealthcase Oy:stä kertoo.

Keksinnössä antennirakenne on integroitu polyuretaanista valmistettuun kapeaan elementtiin. Yksi elementti kattaa Liljan mukaan 30 neliömetrin kokoisen tilan kuuluvuuden.

Passiivinen ratkaisu tarkoittaa sitä, ettei sitä tarvitse päivittää aina matkapuhelinteknologian muuttuessa. Elementti on operaattorista ja teknologiasta riippumaton.

Keravalla tehtyjen testien mukaan elementti toi 13 desibeliä eli 20 kertaa voimakkaamman matkapuhelinkentän sisätilaan viiden metrin syvyyteen kuin kohteessa oli ennen elementin asennusta. Tavoitteena on kehittää elementin suorituskykyä vielä tätä paremmaksi.

Antennimies keksijänä

Liljan tausta on matkapuhelinten antennisuunnittelussa, puettavien antennien tutkimus- ja kehitystyössä sekä sotilassovelluksissa.

Hän muutti itse muutamia vuosia sitten asuinrakennukseen, jossa kännykkäpuhelujen kuuluvuudessa oli ongelmia. Se sai hänet antennimiehenä miettimään, miten ongelman voi ratkaista.

Ratkaisu on patentoitu antennirakenne, joka kaappaa signaalit läpi seinärakenteen. Yhtiö on lisensoinut valmistuksen rakennustarvikevalmistajille.

Parhaillaan ovat käynnissä neuvottelut pilottikohteesta, jossa voisi testata, miten elementti vaikuttaa puhelimien kuuluvuuteen rakennettavassa kerrostalossa

Ikkuna- ja eristeteollisuus myös aktiivisina

Lammin Ikkunat Oy julkisti syksyllä Signal Window -keksintönsä. Lasi on käsitelty siten, että se läpäisee matkapuhelintaajuuksilla olevat radiosignaalit energiatehokkuutta heikentämättä.

”Kenttäkohteiden tulokset näyttävät, että matkapuhelinkenttä voimistuu 3–10 desibeliä. Käymme neuvotteluja toteutettavista kohteista”, yhtiön tuotepäällikkö Marko Mökkönen kertoo.

Eristeteollisuus on myös tuonut markkinoille eristeitä, joissa ei ole matkapuhelimien signaaleja heikentäviä metallilevyjä tai alumiinilaminaatteja.

Eduskunnan liikenne-ja viestintävaliokunta on vaatinut maankäyttö- ja rakennuslakiin säännöstä matkapuhelimien kuuluvuuden varmistamisesta rakennusvaiheessa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Ratkaisevatko uudet keksinnöt matkapuhelimien kuuluvuusongelmat uusissa asuinrakennuksissa?”

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi