Kaikesta näkee, että nyt on kiire. Rauman telakan rannassa kelluvan 6 000 neliön huvilan pitäisi lähteä rahtilaivan kyydissä asiakkaalle jo kuukauden kuluttua.
”Täällä on noin 200 rakentajaa töissä yötä päivää. Vaikka tämä näyttää keskeneräiseltä, käytännössä vain pinnat ovat tekemättä ja valtaosa työstä on tehty. Kannattaa muistaa, että puoli vuotta sitten tämä oli vasta pala laivaterästä”, turkulaisen Admareksen toimitusjohtaja Mikael Hedberg sanoo.
Kolmen sviitin lisäksi huvilassa on tilat 25 hengen henkilökunnalle ja 18 vierashuonetta, joita omistaja voi tarvittaessa käyttää hotellina.
Salainen projekti
HS pääsi tutustumaan hyvin salaisena pidettyyn huvilaprojektiin ennen sen valmistumista. Asiakas on niin tarkka yksityisyydestään, että sisätiloissa ei saa kuvata eikä edes huvilan määränpäätä kerrota.
Lopputuloksen kuvitteleminen vaatii vähän mielikuvitusta, mutta yritetään. Valmiitkin pinnat on suojattu huolella kolhuilta ja naarmuilta.
Huvilan kylpylästä saa jo hyvän kuvan. Kaarevia seinämuotoja on paljon. Suomalaisen saunan lauteet ja panelointi ovat paikoillaan. Lisäksi on höyrysauna, vesiputousseinä, hierontatila ja pesämäinen pyöreä divaani jäähdyttelyä varten.
Omistajan hulppean sviitin kylpytiloissa pisaranmuotoiset mosaiikkilaatat odottavat asentamista tähkän muotoon. Tuossa on paikka porealtaalle, josta aukeaa näkymä merelle.
Alakerran terassin uima-allas on jo valmiiksi kaakeloitu turkoosilla mosaiikilla. Altaalta voi pulahtaa uimatason kautta myös meriveteen.
”Kelluvien rakenteiden kysyntä maailmalla kasvaa”
Hedbergin mukaan hyvin suuri osa huvilasta on kotimaista työtä ja tavaraa. Kaikki työt teräksen hitsaamisesta sisustukseen on tehty Rauman telakan tiloissa useiden alihankkijoiden voimin.
Arkkitehti- ja sisustussuunnittelusta vastaavat turkulaiset Sigge Arkkitehdit ja Kudos Dsign.
Ylellinen ulkokuori peittää valtavan määrän tekniikkaa. Kolmen asuinkerroksen alapuolella on huoltokerros, jossa jyllää kolme isoa sähkögeneraattoria, tamperelaisen Kojan ilmastointilaitteisto ja jätevedenpuhdistamo. Tarvittaessa huvila tuottaa makean vedenkin merivedestä turkulaisen Aquanovan laitteistolla.
”Koneen hissit eivät varmasti olleet halvin ratkaisu, mutta halusimme parhaan ja suomalaisen. Suomalaisuus on hyvä myyntiargumentti tällä alalla”, Hedberg sanoo.
Niin kauan kuin polttoainetta riittää, huvila on täysin itsenäinen yksikkö. Se voidaan myös yhdistää maasähköön ja muuhun maalla olevaan infrastruktuuriin.
Teknisesti huvila muistuttaa Hedbergin ja rakennusprojektin johdosta vastaavan Riku Ruusun mukaan risteilyalusta. Esimerkiksi Kojan ilmastointilaitteet hallitsevat risteilijöidenkin markkinoita.
Omaa propulsio- eli potkurilaitteistoa huvilassa ei ole. Sitä voidaan kuitenkin tyynellä kelillä hinata rannasta toiseen.
Admares syntyi runsas vuosi sitten, kun se irrotettiin Hedbergin, tämän isän Ulfin ja kahden muun henkilön 1998 perustamasta Almacosta.
Almaco tekee laivoihin muun muassa keittiöitä ja hyttitiloja. Molemmat yritykset toimivat verkostomallilla, eli yritys itse huolehtii projektien suunnittelusta, myynnistä ja johtamisesta. Muu suunnittelu, valmistus ja tilatkin ostetaan alihankkijoilta tarpeen mukaan.
Admares perustettiin nimenomaan tekemään kelluvia huviloita ja muita rakennuksia. Mistä ihmeestä sellainen oikein pälkähti päähän?
”Kelluvien rakenteiden kysyntä maailmalla kasvaa”, Hedberg sanoo.
Tekosaaren tekeminen toi yhteydenottoja
Kelluvuudessa on etunsa. Huvila voidaan rakentaa valmiiksi muualla, vaikka sisätiloissa, eikä tonttimaa tai lupabyrokratia ole rajoitteena. Admareksen kannalta etuna on se, että laivoista tuttu osaaminen käy lähes sellaisenaan muidenkin kelluvien asioiden tekemiseen.
Yhtiön ensimmäinen iso projekti oli maailman hienoimmaksi hotelliksi kutsutun Dubain Burj Al Arab Jumeirahin eteen viime toukokuussa valmistunut tekosaari.
Se muistuttaa skandinaavisen pelkistetyltä designiltaan paljon nyt valmistuvaa huvilaa. Suunnittelutoimistot ovat samoja. Kahdeksassa osassa Raumalta Dubaihin kuljetettu terassisaari uima-altaineen ja palmuineen oli niin ihmeellinen suoritus, että Admareksella on riittänyt yhteydenottoja.
Huvilankin tilaaja oli kuullut terassisaaresta ja otti yhteyttä.
”Heillä ei ollut edes ihan tarkkaa kuvaa siitä, mitä he halusivat vaan konsepti mietittiin yhdessä.”
Seuraavista projekteista Hedberg ei vielä halua kertoa mitään. Asiakaskunta tässä markkinasegmentissä eli maailman miljardööripireissä vaatii hienotunteisuutta. Kuulostaa kuitenkin siltä, ettei huvila ole jäämässä Admareksen viimeiseksi.
Huvila rakennettiin Rauman telakalla, missä toimii tätä nykyä yli 30 meriteollisuuden yritystä. Niistä moni oli mukana huvilan rakentamisessa.
Katso HS:n verkosta video luksushuvilasta Raumalta.
Fakta
Admares
Tekee kelluvia rakennelmia ja moduulitekniikalla tehtyjä hotelleja. Toistaiseksi tehnyt tekosaaren Dubaihin, yhden huvilan ja yhden hotellin Bahamasaarille.
Projektien hinnat ovat salaisia, mutta yhtiön ensimmäisen tilivuoden liikevaihto on toimitusjohtaja Mikael Hedbergin mukaan noin 44 miljoonaa.
Omistajina Hedberg ja muu toimiva johto sekä pääomasijoittajia.
Kotipaikka Turku.
Toimii verkostomallilla, eli myynti, projektien suunnittelu ja johto ovat omassa talossa. Esimerkiksi valmistus, arkkitehtisuunnittelu ja tuotantotilat ostetaan alihankkijoilta.
Tätä artikkelia ei ole kommentoitu
0 vastausta artikkeliin “Ensin tekosaari Dubaihin, nyt kelluva luksushuvila – HS tutustui huippusalaiseen vientiprojektiin”