Kokeile kuukausi maksutta

”Rahastojen vuokra-asuntoja on jo tyhjillään”

Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsolan mukaan asuntorahastoilla on jo vuokra-asuntoja tyhjillään.

Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsolan mukaan asuntorahastoilla on jo vuokra-asuntoja tyhjillään.

Reilun tonnin kaksioiden vuokraamisessa esimerkiksi Espoossa on ollut hänen mukaansa vaikeuksia jo viime vuoden lopulta saakka.

”Asuntoja on tuotettu liikkaa samalle kohderyhmälle, hyvätuloisille kaksioiden vuokraajille.”

Rahastot ovat Metsolan mukaan kiertäneet asuntojen tyhjäkäyntiongelmaa tekemällä lyhyitä vuokrasopimuksia matalammilla vuokrilla. Silloin pitkäaikaisille asukkaille jää korkeammat vuokrat, mikä voi johtaa vuokrien alentamisvaatimuksiin.

”Yli tonnin kaksioita pystyy vuokraamaan kuitenkin aika pieni ryhmä. Yksipuolista asuntotuotantoa voisi verrata siihen, että tehtäisiin vain yhden koon kenkiä.”

Riski myös rakennusliikkeille

Metsolan mukaan rahastot ovat myös joutuneet vuokraamaan asuntojaan isommille perheille ja toimeentuloasiakkaille. Se puolestaan heikentää asuntojen vuokraamista varsinaiselle kohderyhmälle.

”Jos korjausliike tehdään nyt, ongelma ei ole vielä tullut syliin. Jotkut selviävät vähemmillä vaurioilla, toisille seuraa enemmän vaikeuksia. Mutta jos kaksioita rakennetaan nykytahtia vielä 1,5 vuotta, kaikki kaksioita omistavat rahastot ovat vaikeuksissa, myös pääkaupunkiseudun ulkopuolella”, Metsola sanoo.

Rakennusliikkeiden ”juhla” kestää Metsolan mukaan niin kauan, kun asunnot siirtyvät eteenpäin rahastoille.

Rahastojen vaikeudet voisivat kuitenkin tuoda hänen mukaansa hankaluuksia myös rakentajille. Jos rahastot ryhtyvät myymään asuntojaan, se aiheuttaa häiriöitä asuntokauppaan, ja tilanne voi johtaa asuntokauppoja koskevien varausten perumisiin.

”Ensin yksi rahasto tekisi ratkaisuja ja sitten muut seuraisivat. Liinat vedetään nopeasti kiinni, mutta rakentajat eivät pystyisi reagoimaan yhtä nopeasti kuin rahastot. Tällä olisi vaikutusta myös kuluttajien käyttäytymiseen”, Metsola pohtii.

Metsola kertoo, että hän joutunut keskustelemaan asuntojen vuokraamisvaikeuksista myös yhtiön toimeksiantajien kanssa. Esimerkiksi säätiö on voinut rakennuttaa asuntoja, ja kaksioiden vuokrausongelma tulee yllätyksenä.

”Moni suunnittelee uusia sijoitusasuntohankkeita, mutta nyt pitäisi miettiä, kannattaako se”, Metsola neuvoo.

Varoittelua jo vuodesta 2014

Premicon (aikaisempi Asuntoverstas) osakas Samuel Tuomola sanoo, hän on varoitellut vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen liian suuresta määrästä ensimmäisen kerran jo vuonna 2014.

”Rahastot ovat hinnoitelleet asunnot markkinavuokrien ylärajoille. Maksajia ei kuitenkaan ole niin paljoa kuin kuviteltiin. Me huomasimme jo pari vuotta sitten, että vapaarahoitteisten asuntojen vuokraaminen ei ole enää jakelubisnestä samaan tapaan kuin vuosikymmenen alussa”, Tuomola sanoo.

Tuomolan mukaan asuntorahastoilla on edessään asuntojen tyhjäkäyntiä tai vuokrien pudottamista. Hän ei kuitenkaan usko, että rahastot ryhtyvät isommassa määrin myymään asuntojaan.

Asunnot tuottavat edelleen muihin sijoituksiin verrattuna niin hyvin, että sijoittajia riittää. Tämä näkyy hintatasossa. Tuomola tietää tapauksia, joissa sijoittajat ovat maksaneet koko asuintalosta enemmän kuin mitä asunnoista olisi saanut yksitellen myytyinä.

”Ei merkkejä hiipumisesta”

”Me emme ole havainneet minkäänlaisia merkkejä vuokra-asuntokysynnän hiipumisesta. Kun asunnot on hinnoiteltu oikein, markkina toimii kuten pitääkin. Talot ovat täynnä, vuokrausaste on 96-97 prosenttia”, LähiTapiolan kiinteistörahastojohtaja Kim Särs sanoo.

Hänen mukaansa asuntojen hinta- ja vuokrataso on arvioitava realistisesti jo asuntojen hankintahetkellä.

Särsin mukaan Espoon Suurpellossa asuntojen käyttöaste putosi reilu vuosi sitten, kun alueelle muun muassa valmistui paljon asuntoja samanaikaisesti. Tilanne kuitenkin korjautui ilman että vuokria olisi tarvinnut alentaa.

LähiTapiola hankkii lisää asuntoja ”aika lailla entiseen malliin”. Särsin mukaan asunnot sijaitsevat pääosin ratojen tai tulevien ratojen, esimerkiksi Tampereen raitiotieradan varressa.

Pääkaupunkiseudulla yhtiön omistamista asunnoista sijaitsee arvolta 70 prosenttia.

Lue myös juttu siitä, että sijoitusasuntobuumin hiipumisen pelätään johtavan asuntorakentamisen äkkijarrutukseen.

Tätä artikkelia on kommentoitu 3 kertaa

3 vastausta artikkeliin “”Rahastojen vuokra-asuntoja on jo tyhjillään””

  1. Pitää paikkansa. Katseltiin vuoden verran miten uutta kämppää nousee kuin sieniä sateella Espooseen ja Hesaan. Myyttin wanha kämppä riskeineen hyvältä paikalta ja saatiin reilut 70 uutta neliötä ylimmästä kerroksesta autohalleineen alle 1100 e/kk. Kaamea rakennusbuumi menossa, kuluttaja kiittää !

  2. Joka tuutista on kuultu kuinka pääkaupunkiseudun hinnat ja vuokrat nousevat taivaisiin, ja että vain rakentamalla lisää asuntoja hinnat saadaan alas. Se, että asuntoja jää tyhjäksi, osoittaa että yhtälö tosiaan toimii.

  3. ”Joka tuutista on kuultu kuinka pääkaupunkiseudun hinnat ja vuokrat nousevat taivaisiin, ja että vain rakentamalla lisää asuntoja hinnat saadaan alas. Se, että asuntoja jää tyhjäksi, osoittaa että yhtälö tosiaan toimii.”

    Asuntoja on rakennettu ja joiltain osin tyhjilläänkin, mutta ne hinnat ja vuokrat eivät ole tulleet ainakaan vielä alas. Eivät edes vaikka palkankorotukseksi on sovittu 0 %, ja asuntojen hintakehitys on tunnetusti pitkällä tähtäimellä varsin riippuvaista tulotasokehityksestä.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat